یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

حجاب بی حجاب


حجاب بی حجاب

ایست هیچ مردی اجازه ورود به این پارک را ندارد اینجا همان بهشتی است که محمدباقر قالیباف, شهردار تهران برای زنان پایتخت تدارک دیده است

ایست! هیچ مردی اجازه ورود به این پارک را ندارد؛ اینجا همان بهشتی است که محمدباقر قالیباف، شهردار تهران برای زنان پایتخت تدارک دیده است.

پارکی در شمال تهران، مشرف به تپه های عباس آباد که به گفته همسایگانش مدتی است، خیل اتومبیل هایی را که مقابلش صف می بستند به یمن زنانه شدنش از دست داده است؛ اما با این حال رضایتی هم که در چهره مراجعه کنندگان موج می زند غیرقابل چشم پوشی است.

شاید پس از اختصاص این پارک به زنان تهرانی، دیگر حسرت داشتن پارکی اختصاصی به سان آنچه برای مردان با نام پارک آبی آزادگان ساختند، در دل بانوان پایتخت نشین نماند؛ اما امکانات نشاط آور «بهشت مادران» فعلا قابل مقایسه با این پارک آبی نیست.

قلمرو ۱۹هکتاری این پارک مصداق شهری است که از حکمرانی تا مشاغلی چون نظافت و باغبانی اش را زنان بر عهده گرفته اند. شاید برای نخستین بار باشد که در تهران و حتی در کشور، پارکی به این وسعت افتتاح می شود که زنان در آن در انتخاب نوع پوشش خود آزادند. آنها می توانند بدون حجاب به ورزش و تفریح بپردازند، البته این آزادی وقتی خود را نشان می دهد که تقریبا به مرکز پارک رسیده باشی.

این درحالی است که پس از دو هفته هنوز سیستمی برای جلوگیری از ورود دوربین های فیلمبرداری و عکاسی در دستور کار دست اندرکاران طراحی این پارک قرار نگرفته است. از همین رو است که وقوع سوءاستفاده هایی که گریبان گیر استخرهای زنانه شد در آن اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.

در عین حال پهنه شرقی این پارک مشرف به منطقه ای مسکونی است و از آخرین طبقات این ساختمان ها قابل رویت است و همین امر موجبات نگرانی اهالی این منطقه را فراهم می کند. با این همه مسوولان شهرداری منطقه سه در گفت وگو با دنیای اقتصاد از استتار این پهنه و همچنین از روش های انتظامی کارشناسی ای سخن می گویند که در «آینده» پای سو ء استفاده های رایج را از ورود به این پارک خواهد بست.

اما باید گفت در حال حاضر هیچ تضمینی در این زمینه وجود ندارد.

سید محمدجواد سجادی نژاد، معاونت اجتماعی منطقه سه شهرداری، معتقد است زنان ایرانی محق اند در فضای باز منوط به شرایطی آزادانه تفریح کنند. نیمی از جمعیت ساکن تهران زنان هستند، بنابراین ایجاد چنین مراکزی برای تخلیه هیجانات آنها یک وظیفه تلقی می شود.

او می گوید: این پارک فعلا می تواند جمعیت زنان کل تهران را پوشش دهد، البته در حال حاضر استفاده عموم، در روزهای جمعه از این پارک آزاد است، ضمن اینکه در صدد هستیم ۶ تا ۷ بعدازظهر به بعد نیز عمومی شود.

در شرایطی که مراقبت های انتظامی این پارک حالت منفعلی دارد، ادامه این روند پس از دو هفته توجیهی ندارد؛ چرا که پیش از افتتاح می بایست مقدمات این مراقبت ها فراهم می شد؛ اما به اعتقاد سجادی نژاد پروژه های بزرگ مسلما تبعاتی به دنبال دارد که به تدریج با تکمیل پروژه این مشکلات نیز رو به کاهش خواهد گذاشت.

● نگاه جنسیتی؟

هر چند شهردار تهران در مراسم افتتاح پارک «بهشت مادران» هدف اصلی خود را از ایجاد این پارک استفاده از همه ظرفیت های جامعه برای حضور زنان عنوان کرد و نگاه خود را از رویکرد جنسیتی مبرا دانست، اما با این حال بسیاری از فعالان حقوق زنان به چنین طرح هایی خوشبین نیستند تا جایی که زهرا مینویی، یکی از فعالان این عرصه بر این باور است که باید دید، این طرح با چه رویکردی به مرحله اجرا درآمده است و اینکه آیا قرار است در فضاهای عمومی میان زن و مرد تبعیضی قایل شوند یا فضایی را برای تفریح به آنها اختصاص دهند؟

با این حال اگر با نگاهی کلان به آن بنگریم با وجود سهمیه بندی دانشگاه ها و اتوبوس ها و ... نمی توان به آن خوشبین بود.

اما دکتر قرایی مقدم، جامعه شناس، معتقد است که باید خوشبین بود موضوعاتی به این کوچکی نمی تواند به منزله تحقیر یا جداسازی به شمار بیاید.

در شرایطی که یکی از اهداف شهرداری در ایجاد این پارک نبود محدودیت در پوشش است، به اعتقاد آنها این امر می تواند تا حدی به تخلیه هیجانات زنان منجر شود. دکتر علی انتظاری دیگر جامعه شناسی است که با این ادعا مخالف است: «در حال حاضر نیز محافلی که زنان بدون حجاب در آن حاضر می شوند نیز وجود دارد و این نمی تواند درجامعه تاثیرگذار باشد.

این پارک تنها می تواند شرایطی برای تفریح و ورزش آزادانه زنان مهیا کند». او معتقد است در شرایطی که بسیاری از زنان به این پارک دسترسی ندارند، به نظر می رسد نتواند نیاز کل زنان تهران را تامین کند. ما بیشتر باید در جهتی حرکت کنیم که زنان در محیط های عمومی مقید به رعایت حجاب شوند؛ شاید عادت به بی حجابی در منطقه ای عمومی حتی عوارضی هم به دنبال داشته باشد، بنابراین چنین طرح هایی بیشتر جنبه نمایشی دارد.

اگر بهشت مادران را تنها برای زنان مرفه شمال شهر ساخته اند، هستند زنانی هم که از جنوبی ترین نقاط تهران به اینجا آمده اند؛ اما نه برای تفریح و گرفتن حمام آفتاب، آنها آمده اند تا جور شوهران معتاد خویش را بر شانه های نحیفشان بکشند و کار کنند.

جراحت های خار و خاشاک درختان دیگر جای سالمی بر دست هایش نگذاشته اما او راضی است، تنها دغدغه اش این است که کارش را از او نگیرند و امیدش را که همان دویست وچهار هزار تومانی است که از اینجا می گیرد، کور نکنند.

یکی دیگر از باغبان های زن، رشته کلام را به دست می گیرد و می گوید چون می دانند به تحمل این شرایط مجبور هستیم هیچ گونه امکاناتی به ما نمی دهند. دیگری که غمناک ترین سخنان را بر زبان جاری می کند قهقهه ای می زند و می گوید همین که اجازه دهند اینجا کار کنیم و دستمان جلوی دیگری دراز نباشد راضی هستیم.

اما از نوع کلامشان پیدا است رنج زیادی را تحمل می کنند آنها حتی قادر نیستند شلنگ های سنگین باغبانی را به این سو و آن سو بکشند؛ اما به ظاهر تحمل می کنند و راضی اند.

البته از ترس اینکه مبادا مهر اخراج در پرونده شان کوبیده شود، اعتراض هم نمی کنند و نزدیک به ۲۰هکتار پارک را ۱۰نفره باغبانی می کنند. از آنجا که هیچ نوع وسیله نقلیه عمومی به اینجا کشیده نشده، ماهانه شاید نزدیک به ۱۰هزار تومان به کرایه تاکسی شان اختصاص می دهند و البته نیمی از حقوق خود را هم کرایه خانه می پردازند. آنها در گفتن خواسته هایشان تنها به این موضوع بسنده می کنند که برای رفت وآمدشان فکری شود.