شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

بن بست دیپلماسی چاوز در خانه


بن بست دیپلماسی چاوز در خانه

رئیس جمهوری ونزوئلا که در تلاش برای پیشبرد طرح ضدآمریکایی خود در منطقه چندان با اقبال مواجه نشده است از کشورهای هم پیمان خود دیدار می کند; دیداری طولانی و خارج از عرف

● جستجوی اعتبار در دوردست

رئیس جمهوری ونزوئلا که در تلاش برای پیشبرد طرح ضدآمریکایی خود در منطقه چندان با اقبال مواجه نشده است از کشورهای هم پیمان خود دیدار می کند; دیداری طولانی و خارج از عرف. نارضایتی عمومی و هراس از دیکتاتوری در ونزوئلا به بالاترین سطح خود رسیده است. بعد از مادام العمر کردن سمت ریاست جمهوری چاوز قانونی را به تصویب رسانده است که به اعتقاد مخالفان منافع دولت را تامین می کند. قانون جدید انتخابات ونزوئلا به شورای ملی انتخاباتی که از هواداران "هوگو چاوز"، رئیس جمهوری این کشور به شمار می رود، اجازه می دهد تا در محدودیت ها و خط قرمزهای انتخاباتی تجدیدنظر کند. گروه های سیاسی مخالف "هوگو چاوز"، رئیس جمهوری ونزوئلا تصمیم دولت کاراکاس برای تعطیل کردن ۳۴ ایستگاه رادیویی را تعرض به آزادی بیان دانستند.

فعالیت این ایستگاه های رادیویی از شنبه متوقف شد و مدیران آن ها می گویند، اینکار با هدف کمک به گسترش رسانه های حامی چاوز انجام شده است. پیش بینی می شود که حدود ۲۰۰ ایستگاه رادیویی دیگر نیز در هفته های آینده تعطیل شوند.

دولت ونزوئلا با رد سخنان مخالفان اعلام کرد که علت تعطیل کردن این ایستگاه های رادیویی تعلل آن ها در ارائه مدارک مربوط به دریافت مجوز بوده است.

دولت ونزوئلا هفته گذشته لایحه ای را ارائه کرد که امکان زندانی کردن روزنامه نگاران را در صورت انتشار "مطالب مضر" فراهم می کند. در این حال، "دیوسدودا کابیو"، وزیر امور عمومی ونزوئلا گفت که هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ایستگاه های رادیویی خلاف قانون تعطیل شده اند.

روزنامه کریستین ساینس مانیتورمی نویسد که سفر "هوگو چاوز" به خارج از کشور در حالی انجام شد که مخالفان سیاست های وی تظاهرات گسترده ای را علیه این رهبر سوسیالیست سازماندهی کرده بودند.

این تظاهرات به رغم هشدار مقام های قضایی ونزوئلا مبنی بر این که معترضان حتی ممکن است به دلیل ایجاد اختلال در صلح و نظم با مجازات ۲۴ سال زندان روبه رو شوند، انجام شد. با این وجود، زمانی که حضور مخالفان رئیس جمهوری چهره شهرهای ونزوئلا را تغییر داده بود، چاوز سرگرم گفت وگو با هم پیمانان خود در آفریقا، خاورمیانه و اروپا بود و صدای مخالفان را نشنید.

ونزوئلا خود را در اصطلاح یک کشور با قدرت و استراتژیک در آمریکای لاتین می داند اما علی رغم تمام حساسیت های کشورهای آمریکای جنوبی نتوانست در جلب حمایت کشورهای آمریکای لاتین برای موضع گیری علیه توافق نامه نظامی مشترک بوگوتا و واشنگتن و حضور نظامی آمریکا در منطقه موفق باشد، آخرین حلقه از مجموعه ناکامی های چاوز در هندوراس بود که از او یک ناکام تمام عیار ساخت ; دولت کاراکاس با همایت تمام عیار از مانوئل زلایا رییس جمهور مخلوع هندوراس سعی در بازگرداندن وی به قدرت داشت ره به جایی نبرد.

در ادامه گزارش این روزنامه آمده است که تحلیل گران مدعی هستند که چاوز شکست خورده خطرناک تر است.

"مارتیاس اسپکتور"، کارشناس سیاست خارجی در بنیاد "گتولیو وارگاس" ریودوژانیرو، گفت که چاوز زمانی بیشترین خطر را دارد که در موضع شکست واقع شده است.

کریستین ساینس مانیتور ادامه می دهد، رئیس جمهوری ونزوئلا که تصور می کرد می تواند روی حضور نظامی آمریکا در منطقه مانور زیادی بدهد، از خطر حمله این کشور به ونزوئلا سخن گفت و برای این که به مواضع خود رنگ نمایشی بدهد، تهدید قطع روابط دیپلماتیک با کلمبیا را مطرح کرد، ولی با این وجود فریادها و تلاش های چاوز راه به جایی نبرد و رهبران آمریکای لاتین در برابر وی ایستادند.

"آلوارو اوریبه"، رئیس جمهوری کلمبیا جمعه گذشته در نشستی در آرژانتین گفت که تعداد نیروهای نظامی آمریکا در کشورش هرگز به بیش از یک هزار و ۴۰۰ تن نخواهد رسید و حضور این نیروها عمدتا برای کمک به دولت در مقابله با قاچاق مواد مخدر است و در همین حال، "آلن گارسیا"، رئیس جمهوری پرو نیز سخنان چاوز مبنی بر "خطر حمله" را به چالش کشید.

"رافئل نیتو"، ستون نویس سیاسی مهم ترین روزنامه کلمبیا نوشت که چاوز پایگاه خود را در آمریکای لاتین از دست داده است; کودتای سیاسی ۲۸ ژوئن تبعید زلایا یکی از هم پیمانان چاوز را به خارج از هندوراس به دنبال داشت. در همین روز رای دهندگان آرژانتینی پاسخی محکم به "کریستینا فرناندز دو کریشنر"، رئیس جمهوری این کشور که از حامیان نزدیک چاوز به شمار می رود، دادند. سنای پاراگوئه نیز مانع از تصمیم چاوز برای پیوستن به اتحاد تجاری "مرکوسور" شد. "موریسیو فونز"، رئیس جمهوری جدید چپ گرای السالوادور نیز در انتخاب الگو برای خود "لوئیس ایناسیو لولادا سیلوا"، رئیس جمهوری برزیل را برگزید و ناکامی دیگری برای چاوز رقم زد.

نیتو همچنین نوشت که رویکردهای اقتدارگرایانه و مستبدانه چاوز در ونزوئلا، شهروندان سایر کشورها را به ترس انداخته است; با این وجود به نظر نمی رسد که چنین احساسی در کشورهایی که چاوز آنها را برای سفر ۱۱ روزه خود برگزیده است، مصداق داشته باشد. "معمر قذافی"، رهبر لیبی به چاوز مدال اعطا کرد و رئیس جمهوری الجزایر نیز با وی درباره تحکیم روابط سوختی گفت وگو کرد.

علی ودایع