چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مسمومیت با ال اس دی (LSD)
مصرف مواد مخدر شیوع جهانی دارد، در این بین برخی مواد مخدر به دلیل اثرات توهمزایی که دارند مورد استقبال جوانان قرار میگیرند. این مواد علاوه بر اثرات ناشی از اعتیاد، به دلیل اثرات توهمی باعث آسیب به فرد یا اطرافیان میشوند.
طیف مواد توهمزا بسیار وسیع بوده و به طریق شیمیایی و در آزمایشگاه یا از قارچها استخراج میشوند. یکی از این مواد الاسدی است.
قرص و کپسولهای الاسدی محتوی مادهای است که به طریق شیمیایی یا از نوعی قارچ تهیه میشود. این ماده به عنوان قویترین توهمزای شناخته شده محسوب میشود.
نیم ساعت پس از خوردن، اثر آن شروع شده و ظرف ۴ ساعت به حداکثر اثر خود رسیده و برای ۸ تا ۱۲ ساعت اثرگذار است.
تابلوی بالینی:
این ماده باعث تحریک سیستم عصبی سمپاتیک در بدن میشود. سیستم سمپاتیک در مقابله با هر نوع استرس و هیجانی فعال میشود تا بدن توانایی تقابل با شرایط را داشته باشد. با مصرف ال اس دی ضربان قلب و فشار خون افزایش مییابد. مردمک گشاد شده و گُرگرفتگی در صورت قابل مشاهده است. موهای روی تن فرد سیخ، عضلات وی سفت و دمای بدن افزایش مییابد. بندرت ممکن است بیماران تشنج کنند. مصرف بیش از حد الاسدی ممکن است موجب ایست تنفسی و گاهی افت هوشیاری در حد کما شود. اثرات توهمزایی الاسدی ممکن است به صورت لذتبخش یا عذابآور باشد که این حالات به خلق غالب و انتظارات استفادهکننده و عوامل محیطی برونی بستگی دارد.اثرات روانشناختی ملالآور شامل حملات ترس شدید، بدبینی، جنون آنی و واکنشهای افسردگی است که برای توصیف این حالات از اصطلاح «سفر بد» استفاده میشود. تعدادی از افراد نیز ممکن است به جنون مزمن مبتلا شوند.
در افرادی که الاسدی مصرف میکنند، حالتی به نام «فلش بک» دیده شده که در آن فرد دچار اختلال پایدار ادراکی توهمزا میشود که بیانکننده حالت ناتوانکنندهای است که اغلب با هراس یا اضطراب همراه است.بیمارانی که به اورژانس مراجعه میکنند، هوشیار هستند و معمولا قادر خواهند بود که سابقه مصرف دارو را ذکر کنند. با توجه به شرح حال مصرف دارو و وجود نشانهها، تشخیص مصرف الاسدی صورت می گیرد.
اقدامات درمانی:
به عنوان فردی که با فرد مسموم با ماده توهمزا برخورد دارید باید این نکته را در ذهن داشته باشید که به دلیل توهمات ناشی از دارو ممکن است فرد برای خود یا اطرافیان آسیبرسان باشد. بنابراین اولین اقدام توجه به این موضوع است که فرد تصمیم به آسیب دارد یا نه؟ دوم اینکه آیا وسیله(چاقو) یا موقعیتی(سقوط از بلندی) برای آسیب وجود دارد؟ سوم اینکه آیا میتوان شرایط را تغییر داد؟
به دلیل خطر وجود جنون آنی، لازم است تمام افرادی که مشکوک به مصرف این دارو هستند به بیمارستان منتقل شوند؛ چه بسا برای کنترل بسیاری از علائم نیاز به استفاده از آرامبخشهای تزریقی یا خوراکی باشد.در بیمارانی که سفر بد را تجربه میکنند، اطمینانبخشی و حمایتهای عاطفی معمولا تنها اقدام موثر است.
دکتر بهروز هاشمی
متخصص طب اورژانس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست