چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تعیین جنسیت جوجه ها پیش از تفریخ بصورت اتوماتیک


تعیین جنسیت جوجه ها پیش از تفریخ بصورت اتوماتیک

رویای تعیین جنسیت جوجه ها پیش از تفریخ کم کم تبدل به واقعیت می شود در مقاله ذیل اصول و روش های کاربردی ویژه أی شرح داده شده است

رویای تعیین جنسیت جوجه ها پیش از تفریخ کم کم تبدل به واقعیت می شود.در مقاله ذیل اصول و روش های کاربردی ویژه أی شرح داده شده است.

صنعت جوجه کشی جهان هر ساله میلیاردها جوجه یکروزه تولید می کندکه هر جو جه پس از تفریخ تعیین جنسیت می شود. جوجه های نر از همان ابتدا به تدبیر انسان جدا شده و جوجه های ماده برای تولید تخم مرغ پرورش داده می شوند. معدوم ساختن جوجه های نر باعث سلب حقوق حیوانات و صرف کردن مباحث گوناگون حول محور ذکر شده در صنعت مرغداری می شود. با استفاده از فن آوری رو به رشد جاری می توان جوجه ها را پیش از تفریخ بصورت اتوماتیک تعیین جنسیت نمود و جنین های درون تخم ها را به جای قربانی کردن جوجه های یکروزه ، به شیوه أی معقول و مقبولِ عام معدوم ساخت.

علاوه بر آن تعیین جنسیت جوجه ها بصورت خودکار باعث کاهش استرس ناشی از تعیین جنسیت دستی می شود که نهایتا منتج به کاهش دورهء انتظار جوجه ها شده و دسترسی سریع تر به آب و دان را میسر می سازد. اصول اولیه روش مذبور عبارت از تعیین استروژن در مایع آلانتوئیکِ موجود در تخمِ جنین های ماده است.

● ابزارهای اولیه ویژه ای برای نیل بدین مقصود ابداع شده اند که به شرح ذیل میباشند:

▪ ابزار اولیه جهت جمع آوری نمونه های مایع آلانتوئیک از تخم ها در آخرین مراحل رشد جنین

▪ ابزار اولیه جهت تعیین میزان استروژن در نمونه های مایع آلانتوئیک

▪ ابزار اولیه جهتِ دسته بندی و انجامِ واکسیناسیون تخمی و در آخر انتقالِ تخم های تعیین جنسیت شده ابداع و تکمیل این نوع دستگاه ها در مقیاس تجاری در مرحله آزمایش است.

● اصول تعیین جنسیت به روش دستی

اصول اولیه تعیین جنسیت به روش ژاپنی یا رکتال در سال ۱۹۲۰ میلادی پایه گذاری شد. با این روش ژاپنی ها در یافتند طی یکی دو روزِ ابتدای زندگی جوجه می توان از روی برجستگی ها ، خطوط و چین های رکتوم پی به جنسیت جوجه برد (Jull, ۱۹ ۳۴; Masui &Hasimoto ,۱۹۳۳ ). تعیین جنسیت به روش رکتال تغریبا نوعی هنر است که اغلب توسط آسیایی ها انجام می شود و مهارت و تمرکز ویژه أی همچون تمرکز زِن (Zen) را می طلبد ( Hoh,۱۹۹۷ ). به علت سرعت عمل بالای سِکسرها اغلب حدود ۴/۱% تا ۸/۱% وازدگی (اشتباه)و ۵/۰% تا ۰/۱% میزان مرگ و میر بالا می رود. آن ها معمولا کارگرهای قراردادی هستند و مدام از یک جوجه کشی به جوجه کشی دیگر می روند. آن ها در جوجه کشی اغلب ساعات کسل کننده أی را می گذرانند. آمد و شدِ این افراد بین جوجه کشی ها همواره صنعت مرغداری را در معرض انتقال بیماری ها بین مراکز تولید طیور قرار می دهد.

روش دیگر تعیین جنسیت استفاده از سرعت رشد پرها در جوجه های هم خون است که عامل اصلی آن ژن K است (Warren,۱۹۷۶ ) . در این روش با آزمایش طول نسبی پوشش اولیه و پرپوشِ بال در جوجه های یکروزه ای که حامل ژن K هستند جنسیت جوجه تعیین می گردد. در این روش همواره فرض بر آن است که جوجه های مذکر ژن رشد کند پر و جوجه های ماده ژن رشد سریع پر را حمل می کنند. این روش نسبت به روش ژاپنی ارزان تر بوده ونیاز به نیروی کارٍ ماهر نیز ندارد. اما ژنٍ K که سرعت رشد پرها را تعیین می کند با نوعی ویروسٍ اندوژن ( ویروسی از خانوادهء اونکورنا ـ مترجم ) (Bacon et al., ۱۹۸۸ ) ارتباط دارد. این ویروس باعث نوعی مقاومت ایمو نولوژیک (مصونیت) در برابر بیماری لوکوز لمفوئید (Crittenden et al., ۱۹۸۷) می شود و لذا در پرورش انبوه نوعی نقص محسوب می شود. برخی از نژادهای طیور نیز دارای رنگ های ویژه ای در پرهای خود هستند که در هر جنس متفاوت می باشد اما این نژادها نیز به اندازه نژادهای دیگر دارای ارزش تجاری نیستند. لازم به ذکر است میزان خطای تعیین جنسیت بر اساس رنگ بیشتر از خطای روش تعیین جنسیت از روی سرعت رشد پر است.

● اصول تعیین جنسیت به روش خودکار

استقبال از روش تعیین جنسیت جنین طیور بصورت خودکار منوط به کارکرد دستگاهی است که دقتِ تمایز آن برای هر ۲۰۰۰۰ تا ۳۰۰۰۰ تخم در ساعت حدود ۵/۹۸% باشد. البته هزینه تمام شده نیز نباید بیش از هزینه تعیین جنسیت به صورت دستی باشد. تحقیقات پیشین عوامل فیزیولوژیک دیگری را اصول کار خود قرار داده بودند مانند : سرعت ضربان قلب (Laughlin et al .,۱۹۷۶ ;Glahn et al ۱۹۸۷ )، تمایز PCR از روی کرومزوم W ویژه در جنس ماده( Clinton ;۱۹۹۴;Uryu et al ۱۹۸۹;Petitte,۱۹۹۲ ) ، رزونانس هسته ای مغناطیسی برای تعیین تمایزات آناتومیک مثل اختلاف در غدد دو جنسِ نر و ماده(Vandenabeele, et al ,۱۹۹۳) ،و در نهایت سیر و روندِ سلول شناختیِ تخم به عنوان اصول اصلی و بالقوه تعیین جنسیت تخمِ طیور . اما اصول طرح شده در این مقاله شامل تعیین ترکیبات مختص جنس در مایع جنینی تخمِ مرغ است( Gill et al ,.۱۹۸۳ ).

اساس تعیین جنسیت دستگاهِ خودکار وجودِ ترکیبات استروژنی در مایع آلانتوئیک جنینهای ماده و عدم وجود این ترکیبات در مایع جنینی جنین های نر میباشد. پیشتر میزان استرادیول در مایع آلانتوئیک جنین های گوشتی ۱۷ روزه به وسیله کیت تجاری آن موسوم به کیت RIA (Diognostic Products,Los Angeles ,california ) اندازه گیری شده است.سطح استرادیول در مایع آلانتوئیک جنین های نر قابل یافت و اندازه گیری نیست و یا اگر یافت شود کمتر از ۴۲Pg/mg است. اما سطح استرادیول یافت شده در مایع الانتوئیک جنین های ماده چیزی حدود ۸۳۰-۱۱۳ Pg/mg می باشد که دست کم سه بار بیشتر از مقدار یافت شده در جنین های نر است.

طی تحقیقات به عمل آمده بر روی ۴۹۰ نمونه مایع آلانتوئیک معلوم شد استروژن ترکیب شیمیایی بی نظیری است که به سادگی می توان به وسیله آن جنسیت جنین طیور را آشکار ساخت. استروژن موجود در مایع آلانتوئیک اغلب به صورت ترکیبات “سولفات” یا” گلوکورونید” یافت می گردد. برای یافتن استروژن آزاد در مایع آلانتوئیک این مایع ابتدا باید با سولفاتاز یا گلوکورونیداز فراوری شود (تا استروژن از ترکیبات دیگر جدا شود) . جنین مرغ را می توان بر اساس وجود ترکیبات استروژنی در مایع آلانتوئیک جنین ماده در خلالِ روزهای ۱۳ تا ۱۸ زندگی جنین تعیین جنسیت کرد . لازم به ذکر است توجه به سن گله یا نژاد جوجه ها ضرورتی ندارد.

مهندس وحید حقی


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 3 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.