جمعه, ۱۵ تیر, ۱۴۰۳ / 5 July, 2024
مجله ویستا

پرشین بلاگ از توهم تا واقعیت


شگفت انگیز خواهد بود اگر چنین آماری واقعیت می داشت, اما سوال من این هست كه این آمار طبق كدامیك از روش های آماری تهیه شده است و چه سند و دلایلی در توجیه چنین ادعایی وجود دارد

اگر بپذیریم كه گفته آقای هاشمی درست باشد بایستی بپذیریم كه تمام وب‌سایت‌های دیگر فارسی از جمله تمام خبرگزاری‌ها و سایت‌های خبری فارسی، وبلاگ‌های فارسی كه در سایت‌هایی مستقل میزبانی می‌شوند، سایت‌های تحلیلی و علمی و هر آنچه كه به زبان فارسی در وب وجود دارد تنها ۲۳ درصد محتوای فارسی را ایجاد می‌كنند. آیا چنین فرضی برای شما قابل قبول است؟

نگاهی بدبینانه خواهد بود اما اگر آمار صحیح نباشد دوست من رضا هاشمی به تمام تولیدكنندگان محتوای فارسی در وب توهین كرده و آنها را ناچیز شمرده است.خوشبختانه در دنیای وب ابزارهای مناسبی را در اختیار داریم تا ادعای بالا را بررسی و صحت آن را بسنجیم. ابتدا نگاهی به دیگر آمار ارائه شده توسط ایشان خواهیم داشت.ایشان در صحبت‌های خود گفته‌اند كه ۲۷۰ هزار وبلاگ‌نویس در این محیط به ثبت رسیده‌اند، كه البته بهتر بود «نام كاربری» را بكار می‌بردند چرا كه بسیاری از كاربران چندین وبلاگ و شاید فقط برای آزمایش ثبت می‌كنند و نمی‌توان هر نام كاربری را به یك وبلاگ‌نویس نسبت داد. به هر حال ایشان خود اشاره دارند كه تنها ۶۵ هزار وبلاگ فعال فارسی داریم كه فكر می‌كنم احتمالا ایشان این آمار را از سایت blogcensus.net تهیه كردند و البته این سایت مشكلاتی در تشخیص وبلاگ‌های فارسی دارد، اما طبق آمار همین سایت كه قبلا مورد استناد مدیران پرشین‌بلاگ قرار گرفته، پرشین بلاگ میزبان ۵۸ هزار وبلاگ است كه البته به معنای فعال بودن همه آنها نیست، اما ما فرض را بر همین می‌گذاریم و بدین ترتیب پرشین‌بلاگ تنها با ۵۸ هزار وبلاگ و آرشیو آنها مدعی ۷۷ درصد محتوای فارسی است. در عین حال اجازه دهید نگاهی كنیم به تعداد صفحات فارسی در اینترنت و در این میان از جست‌وجوگر گوگل بهره می‌بریم.ابتدای نگاهی می‌كنیم به تعداد كل صفحات پرشین‌بلاگ در گوگل كه میزان آن ۲۳۳ هزار می‌باشد و این شامل تمام صفحات وبلاگ‌ها و من‌جمله صفحات آرشیو است (كه ممكن است هر صفحه به دو صورت آرشیو شده باشد ). ممكن است برخی از صفحات برخی وبلاگ‌ها در گوگل ثبت نشده باشند اما باتوجه به اینكه همین احتمال برای صدها سایت فارسی دیگر نیز وجود دارد بنابراین تاثیر زیادی در بررسی ما نخواهد داشت.

حالا اجازه دهید چند كلمه فارسی را در گوگل جست‌وجو كنیم و آن را محدود كنیم به صفحاتی كه در پرشین بلاگ میزبانی نمی‌شوند.

من از عبارت mykeyword -site:persianblog.com استفاده خواهم كرد. نتایج به شرح زیر است:

كلمه "وبلاگ" تعداد نتایج ۱۹۳ هزار صفحه

كلمه "تهران" تعداد نتایج ۴۶۶ هزار صفحه

كلمه "ایران" (با ی فارسی) ۱۶۹ هزار صفحه

كلمه "گزارش" تعداد نتایج ۴۱۶ هزار صفحه

كلمه "فارسی" تعداد نتایج ۲۳۰ هزار صفحه

كلمه "شركت" تعداد نتایج ۱۶۸ هزار صفحه

كلمه "را" تعداد نتایج ۱۶۸ هزار صفحه

كلمه "شد" تعداد ۷۷۹ هزار صفحه

لازم به ذكر است در گوگل هنگام استفاده از برخی عبارت‌های محدود كننده نتایج (مانند عدم وجود persianblog.com ) نتایج تا حد زیادی كاهش پیدا می‌كنند و خوب خواهد بود اگر خوانندگان این عبارات را بدون هیچ محدودیت و یا فقط در پرشین بلاگ جست‌وجو كنند. در برخی موارد نتایج تا بیش از یك میلیون صفحه تفاوت دارد و در عین حال بسیاری از سایت‌ها از صفحات دینامیك برای نمایش مطالب خود استفاده می‌كنند كه این نیز باعث كاهش تعداد صفحات ایندكس شده از آنها در موتورهای جست‌وجو خواهد شد.

نتیجه را حدس را می‌زنید، این مثال‌ها بیانگر آن هست كه ما میلیون‌ها صفحه فارسی فهرست شده در گوگل داریم كه چندین برابر تعداد كل وبلاگ‌های ثبت شده در پرشین‌بلاگ است. حال چگونه دوستان ما در پرشین‌بلاگ مدعی میزبانی از ۷۷ درصد محتوای فارسی هستند؟

مورد بالا تنها بخشی از ادعاهای مدیران پرشین‌بلاگ است، اما متاسفانه در بسیاری از اوقات واقعیت چیز دیگری است.

قبول دارم كه دوستانم در پرشین بلاگ كار بزرگی كرده‌اند و شایسته تقدیرند، اما چنین ادعاهایی آن هم در فضای وب فارسی یا نشان از توهم مدیران پرشین‌بلاگ است، و یا فریب سایت‌های خبری و كاربران فارسی زبان و شاید هم هدف مدیران سطوح دولتی و كسب منابع مالی است.

هر چه باشد دوستان من روش درستی را در پیش نگرفته اند.