چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
میدانید سیاتیک چیست؟
سیاتیک حالتی است که به درد قسمت تحتانی کمر با انتشار به باسن، ران و قسمت پایینی پا اطلاق میشود. این درد اغلب با کرختی یا ضعف پاها همراه است. این درد ممکن است ناگهان ایجاد شود و از چند روز تا چند هفته ادامه پیدا کند.
سیاتیک به دلایل مختلفی که منجر به فشار یا آسیب به اعصابی که از کانال نخاعی (فضایی که در آن طناب نخاعی عبور میکند) خارج میشوند، ایجاد میشود. در منطقهای در بخش تحتانی کمر رشتههای عصبی انتهای نخاعی کنار هم قرار گرفته و عصب سیاتیک را تشکیل میدهند. افرادی که مبتلا به سیاتیک هستند معمولا بین ۳۰ تا ۵۰ سال دارند. تقریبا ۸۰ تا ۹۰ درصد از افرادی که سیاتیک دارند بدون هیچ مداخله جراحی بهبود پیدا میکنند.
دلایل بروز این بیماری
اکثر دردهای سیاتیکی زمانی رخ میدهند که مرکز ژله مانند دیسک بین مهرهای در قسمت مهرههای کمری به داخل یا بخش میانی دیسک برآمدگی پیدا میکنند. این حالت که فتق خوانده میشود، سبب ایجاد فشار به اعصاب قسمت انتهایی کمر یعنی جایی میشود که شاخهای از طناب نخاعی در آن وجود دارد یا سبب وارد آمدن فشار به خود اعصاب سیاتیک میشود.
سایر دلایل سیاتیک عبارت هستند از: خراب شدن جسم مهره یا آرتریت تخریبکننده به دنبال ساییدگی یا آسیب استخوانهای مهرهای. این موضوع میتواند سبب تنگی نخاع (تنگی کانال نخاعی) شود که ممکن است اعصابی را که در کانال نخاعی هستند تحت فشار قرار دهد. مشکلات عروقی ناحیهای به دنبال ناهنجاریهای عروق خونی در داخل و اطراف کانال نخاعی که باعث بروز مشکلات خونرسانی و تغذیه منطقه میشوند. به ندرت، وجود تودههای خوشخیم یا بدخیم و تومور در داخل کانال نخاعی یا تومور مننژ (پرده اطراف طناب نخاعی)، در فضای بین مهرهها و طناب نخاعی. رشد تومور ممکن است سبب فشار به طناب نخاعی و اعصابی شود که از آن خارج میشود.
سایر دلایل مثل ضربه، عفونت و التهاب هم میتواند بافتهای عصبی را تحت تاثیر قرار دهد.
تشخیص
شرح حال کامل به همراه معاینه جسمی برای تعیین موقعیت و منشاء اعصاب ملتهب شده و رد سایر علتهای احتمالی ضروری است.
عکسبرداری با اشعه ایکس لازم است اما گاهی عکسبرداری نمیتواند فتق را مشخص کند. عکسبرداری با اشعه ایکس میتواند بیماری اسپوندیلوزیس، دیسکهای تنگ شده یا بیرونزدگیهایی را مشخص کند که ممکن است نشاندهنده تومور نخاعی باشد.
سایر آزمونهای تشخیص عبارت هستند از: تصویربرداری به روش ام.آر.آی، تصاویری ایجاد میکند که میتوان دیسکهای بین مهرهای، رباطها و عضلات را همانند تومورها مشاهده کرد.
تصاویر سی.تی. اسکن از نخاعی که در آن با استفاده از تزریق ماده حاجب به داخل نخاع، میتوان طناب نخاعی و اعصاب را مشاهده کرد.
درمان
تسکین درد به وسیله داروهای مسکن معمولی و داروهای موسوم به بدون نسخه مثل داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی (مانند بروفن) انجام میشود. گاهی یک پزشک ممکن است داروهای استروییدی را برای رفع درد تجویز یا تزریق کند تا التهابی که همراه با سیاتیک ایجاد شده است ،کاهش پیدا کند.
فیزیوتراپی برای تسکین درد و اصلاح مشکلات وضعیتی که سبب تشدید درد میشوند، مفید است.
جراحی زمانی انجام میشود که درمانهای دارویی و فیزیوتراپی سبب بهبود یا تسکین علایم نشود یا در صورتی که مشکلاتی نظیر بیاختیاری ادرار و مدفوع ایجاد شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست