چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
قضا علیه غذا
● کدام رستوران برویم، كدام رستوران نرویم؟
قرار دادن موادغذایی پخته و خام و شسته و نشسته در كنار هم در داخل یخچال ممنوع بوده و یخچال و سردخانه همواره باید تمیز و عاری از هرگونه بوی نامطبوع باشد.
آیا تا به حال بعد از خوردن یك غذا در رستوران، ساندویچی، چلوكبابیهای بین راهی، جگركی و... به مسمومیت غذایی دچار شدهاید.
گاهی اوقات غذاهایی كه در ظاهر بسیار خوشمزه و هوسانگیز هستند ممكن است واقعا مضر و خطرآفرین باشند برای جلوگیری از مشكلات گوارشی علاوه بر اهمیت و توجه به تهیه مواد غذایی، حمل و نقل، نگهداری، پخت و پز و... عوامل فیزیكی متعدد مانند شرایط ساختمانی و بهداشت محل كار بسیار اهمیت دارد.
نظارت بر رعایت این نكات، از سوی ماموران و كارشناسان بهداشت محیط و كار و براساس قانون ماده ۱۳ وزارت بهداشت و درمان مصوب مجلس شورای اسلامی انجام میگیرد اما دانستن این نكات برای خوانندگان گرامی خالی از لطف نیست. از این پس، به انتخاب محل سالم برای صرف غذا توجه بیشتری بنمایید:
● شرایط بهداشتی كف ساختمان
▪ كف ساختمان باید از جنسی مقاوم، صاف، بدون درز و شكاف بوده و قابل شستوشو باشد.
▪ دارای كفشور به تعداد مورد نیاز و مجهز به شترگلو باشد. نصب توری ریز روی آن نیز الزامی است.
▪ دارای شیب مناسب به طرف كفشور فاضلاب باشد.
● شرایط بهداشتی ساختمان دیوار
▪ از كف تا سقف از مصالح مقاوم بوده و طوری باشد كه از ورود حشرات و جوندگان جلوگیری به عمل آورد.
▪ سطح دیوارها باید صاف، بدون درز و شكاف و به رنگ روشن باشد.
▪ پوشش بدنه دیوار كارگاههای تهیه موادغذایی، آشپزخانه، آبدارخانه و نیز میوه و سبزیفروشی باید از كف تا زیر سقف و در مورد كارگاهها و كارخانههای تولیدی موادغذایی تا ارتفاع حداقل چهار متر كاشی، سنگ یا سرامیك و دیوار كارخانهها از ارتفاع چهار متر به بالا میتواند از سیمان صاف و صیقلی به رنگ روشن باشد.
● شرایط بهداشتی سقف
▪ باید صاف، حتیالامكان مسطح، بدون تركخوردگی، درز و شكاف و همیشه تمیز باشد.
● شرایط بهداشتی درها و پنجرهها
▪ درها و پنجرهها باید از جنس مقاوم، سالم، بدون ترك خوردگی و شكستگی، زنگ زدگی و قابل شستوشو بوده و همیشه تمیز باشد.
▪ پنجره بازشو باید مجهز به توری سالم و مناسب باشد، به نحوی كه از ورود حشرات به داخل اماكن جلوگیری شود.
▪ درهای مشرف به فضای باز باید مجهز به توری سالم و مناسب و همچنین فنردار باشد، طوری كه از ورود حشرات و جوندگان و سایر حیوانات جلوگیری كند..
● شرایط بهداشتی آب مصرفی
▪ آب مصرفی باید مورد تایید مقامات بهداشتی باشد..
● شرایط بهداشتی دفع فاضلاب
▪ كلیه اماكن و مراكز باید دارای سیستم جمعآوری و دفع بهداشتی فاضلاب مورد تایید مقامات بهداشتی باشد..
▪ هدایت و تخلیه هر گونه فاضلاب و پساب تصفیه نشده اماكن به معابر و جوی و نهرهای عمومی اكیدا ممنوع است.
● شرایط بهداشتی توالت و دستشویی
▪ دستشوییها باید مجهز به صابون (ترجیحا صابون مایع) و خشككن مناسب و بهداشتی بوده و وجود زبالهدان در كنار دستشویی الزامی است.
● سایر شرایط بهداشتی
▪ دستگاه سوخت و نوع مواد سوختنی باید از نوعی باشد كه احتراق به صورت كامل انجام گیرد.
▪ محل شستوشو و نگهداری ظروف باید در مجاور محل پخت و مجزا و مستقل از آن باشد.
▪ ظروف باید در ظرفشویی حداقل دو مرحلهای (شستوشو،آبكشی) یا توسط دستگاههای اتوماتیك شسته شود.
▪ در صورت نداشتن ماشین ظرفشویی، ظروف پس از شستوشو در محل مناسب (قفسه مجهز به آبچكان) و بدون استفاده از پارچه و حوله و امثال آنها خشك و سپس در قفسه مخصوص ظروف نگهداری شود.
▪ قفسه و ویترین و گنجهها باید قابل نظافت بوده و مجهز به در و شیشه سالم و همیشه تمیز و فاصله كف آنها از زمین حدود ۲۰سانتیمتر باشد.
▪ پیشخوان و میز كار باید سالم و سطح آن از جنس قابل شستوشو باشد.
▪ میز كاری كه صرفا جهت تهیه موادغذایی به كار میرود باید فاقد هر گونه كشو و یا قفسه بوده و فضای زیر آن نیز مورد استفاده قرار نگیرد.
▪ سبزیها و صیفیجاتی كه در اماكن عمومی و مراكز عرضه مواد غذایی به صورت خام در اختیار مشتریان گذارده میشود باید در محل مخصوص، تمیز و با آب سالم و مایع ظرفشویی شسته شده و پس از گندزدایی آبكشی و مصرف شود.
▪ كلیه مواد غذایی فاسد شدنی باید در یخچال و یا سردخانه مناسب نگهداری شود و مدت آن بیش از زمانی نباشد كه ایجاد فساد یا تغییر كیفیت كند.
▪ یخچال و سردخانه باید مجهز به دماسنج سالم باشد.
▪ قرار دادن موادغذایی پخته و خام و شسته و نشسته در كنار هم در داخل یخچال ممنوع بوده و یخچال و سردخانه همواره باید تمیز و عاری از هرگونه بوی نامطبوع باشد.
▪ تهویه مناسب باید به نحوی صورت گیرد كه همیشه هوای داخل اماكن سالم، تازه، كافی و عاری از بو باشد.
▪ در فصل گرما حداكثر درجه حرارت داخل اماكن نباید بیشتر از ۳۰ درجه سانتیگراد باشد.
▪ زبالهدان درپوشدار، ضد زنگ، قابل شستوشو، قابل حمل و با حجم مناسب و تعداد كافی باید موجود باشد. زبالهدان باید مجهز به كیسه زباله بوده و در محل مناسبی قرار گرفته و اطراف آن همواره تمیز باشد.
▪ مگس، پشه و سایر حشرات، سگ، گربه و موش و سایر حیوانات به هیچ وجه نباید در داخل این اماكن دیده شوند.
مریم منصوری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست