سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

بیماری های یک آرایشگر


بیماری های یک آرایشگر

خانمی ۳۷ ساله هستم که نزدیک به ۱۰ سال است به حرفه آرایشگری مشغولم میزان فعالیتم در طول روز بسیار زیاد است و معمولا به دلیل تعداد زیاد مشتری ها فرصتی برای خوردن ناهار یا میان وعده ندارم

چندی پیش ایمیلی دریافت کردیم با این گلایه که در هفته‌نامه «سلامت» به موضوع‌های زیبایی گوناگونی پرداخته می‌شود اما چندان توجهی به حرفه آرایشگری و مشکلاتی که معمولا آرایشگرها با آن مواجه‌اند، نمی‌کنید...

خانم شیوا در ایمیلی در مورد مشکلاتی که طی چند سال گذشته دچار آن شده‌اند، صحبت کرده‌اند. سعی کردیم در صفحه «میزگرد زیبایی» این هفته، به مشکلات این خانم و دیگر آرایشگران بپردازیم و راه‌حل‌هایی پیشنهاد دهیم تا بتوانند با سلامت به حرفه خود بپردازند.

خانم شیوا که یک آرایشگر حرفه‌ای است، از بیماری‌هایش می‌گوید:

از آلرژی و افت قند خون تا واریس و سوءهاضمه

خانمی ۳۷ ساله هستم که نزدیک به ۱۰ سال است به حرفه آرایشگری مشغولم. میزان فعالیتم در طول روز بسیار زیاد است و معمولا به دلیل تعداد زیاد مشتری‌ها فرصتی برای خوردن ناهار یا میان‌وعده ندارم. گاهی یادم می‌رود غذا بخورم و خیلی وقت‌ها ساعت ۶-۵ عصر فست‌فود سفارش می‌دهم و تا آن موقع هم برای پیشگیری از افت قندخون آب‌نبات و شکلات می‌خورم. چند سالی است که به شدت دچار معده‌درد شده‌ام و مشکلات گوارشی بسیاری پیدا کرده‌ام. واریس هم دارم اما به دلیل ترس از جراحی به درمان آن فکر نمی?کنم. جدی‌ترین مشکلم که حدود ۲ سال است به آن گرفتار شده‌ام، آلرژی شدید پوستی در سر انگشتانم است. این آلرژی به حدی شدید است که مجبورم مرتب دستکش نخی دست کنم و به دلیل خارش و سوزش نوک انگشتانم و کنده شدن پوست اطراف ناخن‌هایم، مرتب از پمادهای کورتونی استفاده می‌کنم. سعی کرده‌ام همیشه حین کار دستکش بپوشم اما گاهی حین دکلره این کار را انجام نمی‌دهم. البته این عادت را همیشه داشته‌ام ولی نمی‌دانم چرا حدود ۲ سال است که به اگزما گرفتار شده‌ام. آیا با تعویض برند محصولی که استفاده می‌کنم، مشکلم برطرف می‌شود؟

● نگاه متخصص داخلی

بیماری‌هایی که در کمین آرایشگران است

دکتر امیرعلی سهراب‌پور

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران

غیر از بیماری‌های پوستی که به‌خصوص میان آرایشگران خانم بسیار شایع هستند، مشکلات داخلی دیگری نیز این افراد را تهدید می‌کند ولی با رعایت برخی نکته‌ها به راحتی می‌توان از آنها پیشگیری کرد.

مهم‌ترین مساله‌ای که آرایشگران باید به آن توجه داشته باشند، عفونت‌هایی است که از طریق خراش‌های پوستی به خون منتقل می‌شود و استفاده از تیغ، احتمال انتقال این عفونت‌ها، به‌خصوص هپاتیتB، C و ایدز را بالا می‌برد؛ مخصوصا که بسیاری از افراد از ابتلایشان به این عفونت‌ها مطلع نیستند و ظاهر کاملا سالمی دارند. خوشبختانه در حال حاضر در آرایشگاه‌ها تیغ برای هر نفر تعویض می‌شود اما نپوشیدن دستکش هنگام کار، می‌تواند باعث انتقال آلودگی به خود آرایشگر شود. لازم است اگر دست آرایشگر خراشیدگی دارد، حتما روی آن چسب بزند و هنگام کار دستکش به دست کند.

اسپری‌های مو یا موادی که برای رنگ، فر و صاف کردن مو به کار می‌روند، حاوی ترکیب‌هایی هستند که در هوا پخش می‌شود. این ترکیب‌ها به‌خصوص برای افرادی که زمینه‌ای از آسم دارند، خطرناک است. آسم شکل‌های خفیف و شدید دارد و گاه خود را به‌صورت تنگی‌نفس خفیف یا سرفه‌های مزمن شبانه‌ نشان می‌دهد. اگر آرایشگری چنین علایمی دارد، باید حتما به پزشک مراجعه و دارو مصرف کند و تا جایی که امکان دارد، از مواد شیمیایی دور بماند. اگر کنار گذاشتن و کار نکردن با این مواد برای کسی امکان‌پذیر نیست، باید هنگام استفاده از آنها ماسک بزند و اسپری را طوری در دست بگیرد که به سمت مخالف باشد. در فصل‌های گرم نیز باید مراقب جهت باد کولر و پنکه هنگام مصرف این مواد بود.

آلرژی هم می‌تواند سینوس‌ها، چشم و پوست را درگیر کند. مواد شیمیایی‌ای که آرایشگرها با آن تماس دارند، به‌خصوص بر پوست صورت و دست و حتی روی پلک‌ها و مجاری فوقانی تنفسی اثر می‌گذارند که خود را به‌صورت سینوزیت و آبریزش مزمن بینی نشان می‌دهد. برای پیشگیری از بروز این نوع آلرژی‌ها هم استفاده از دستکش‌ و ماسک تا حد زیادی موثر است.

ایستادن‌های مکرر روی عروق پا تاثیر می‌گذارد و باعث بروز واریس می‌شود. در آرایشگرانی که به دلیل مشغله‌کاری مرتب سر پا هستند، خونی که باید از پا به قلب منتقل شود، در پا می‌ماند و باعث اتساع وریدهای پا می‌شود. اتساع وریدها عامل بروز واریس است بنابراین لازم است آرایشگران سعی کنند بیشتر کارها را در وضعیت نشسته و مناسب انجام دهند.

ایستادن‌ طولانی‌مدت به‌خصوص در یک وضعیت باعث می‌شود گردن برای طولانی‌مدت در یک حالت قرار بگیرد و به مرور عامل ابتلای فرد به آرتروز گردن، گردن‌درد و سردردهای مزمن می‌شود. همین موضوع در مورد کمر هم صدق می‌کند. اگر آرایشگری مجبور است طولانی‌مدت بایستد، حتما باید یکی از پاهایش را روی یک چهارپایه کوتاه بگذارد. ایستادن‌های طولانی باعث افزایش قوس کمر و جلو آمدن شکم به‌خصوص در افراد چاق می‌شود. قوس‌کمر یکی از دلایل کمردردهای مزمن است. توصیه می‌شود آرایشگران هرازگاهی مثلا تا رسیدن نوبت مشتری بعدی ورزش‌های کششی گردن و کمر انجام دهند تا مشکل قوس‌کمر اصلاح شود. علاوه بر این، به نحوه ایستادن، نشستن، خوابیدن و اضافه وزن خود توجه ویژه‌ای داشته باشند. ورزش‌هایی که عضلات پشت را تقویت می‌کند، مثل شنا در آب یا برخی نرمش‌ها نیز برای این گروه موثر است. پوشیدن کفش‌های پاشنه بلند، هم می‌تواند به این مشکل‌ها دامن بزند و پوشیدن صندل‌های طبی در محیط کار به این خانم‌ها توصیه می‌شود.

● نگاه متخصص پوست

دکتر حسین طباطبایی

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران

آرایشگران ماسک بزنند و دستکش بپوشند

▪ با توجه به علایم پوستی که این خانم دارند، مشکلشان چیست؟

به‌نظرم این خانم به مواد شیمیایی‌ای که روزانه استفاده می‌کنند، حساسیت دارند و دچار اگزما می‌شوند.

▪ پس چرا در این چند سال این اگزما بروز نکرده؟

ممکن است فردی برای مدت طولانی به ماده‌ای آلرژی نشان ندهد ولی ناگهان حساسیت نشان دهد و علایم آلرژی بروز کند؛ مثلا در آمریکا مردم کره بادام زمینی زیاد می‌خورند. بیشتر مردم این کشور به این ماده غذایی آلرژی ندارند اما برخی بعد از چند سال مصرف به آن حساسیت نشان می‌دهند. دلیل بروز ناگهانی آلرژی این است که فرد از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به آلرژی بوده و به دلیل اینکه ترکیب‌های ماده حساسیت‌زا دائم و در طولانی مدت وارد خونش شده، بدنش به آن حساسیت نشان داده است. اینکه این خانم سال‌ها آرایشگری می‌‌کرده و به موادشیمیایی آلرژی نشان نداده، دلیل نمی‌شود که هیچ‌وقت دچار حساسیت نشود. استفاده از مواد آرایشی، بی‌رنگ‌کننده و انواع رنگ‌ها، پاک‌کننده‌ها و شوینده‌ها می‌تواند در اثر مصرف مداوم در او ایجاد آلرژی و حساسیت کند. حتی خانم‌های خانه‌دار نیز ممکن است سال‌ها به مواد شوینده آلرژی نشان ندهند اما بعد از چند سال همان موادشوینده که تاکنون مزاحم نبوده، باعث ابتلایشان به آلرژی یا اگزمای آلرژیک شود.

▪ پس یعنی طی ۱۰ سال کار آرایشگری ترکیب‌های موجود در مواد آلرژی?زا که این خانم با آن سر و کار داشته در بدنش جمع شده و ناگهان به شکل آلرژی بروز کرده است؟

تا حدی می‌توانم بگویم این‌طور است. در واقع ما دو نوع اگزما داریم؛ اگزمای آلرژیک و یک اگزمای مسمومیتی. در نوع اول، فرد با تماس با حداقل ماده دچار حساسیت می‌شود. مثلا شخصی که به پنی‌سیلین حساسیت دارد، حتی با تزریق مقدار کمی از آن آلرژی نشان می‌دهد. در اگزمای مسمومیتی مساله سمیت مطرح است یعنی با یکبار مصرف، اتفاقی نمی‌افتد ولی در اثر ورود زیاد آن ماده، بدن فرد واکنش آلرژیک نشان می‌دهد. این خانم و تمام کسانی که اگزمای دست مشاغل دارند، به دلیل استفاده مستمر از مواد دچار اگزمای مسمومیتی می‌شوند نه اگزمای آلرژیک.

▪ چه درمانی به ایشان پیشنهاد می‌دهید؟

یک درمان علتی داریم و یک درمان علامتی. در درمان علتی، باید علت ایجاد بیماری را کنار گذاشت یعنی بیمار نباید با مواد آلرژی‌زا تماس داشته باشد. در این شرایط تا ۹۰ درصد بهبود می‌یابد ولی برای بهبود کامل لازم است به پزشک مراجعه کند تا با تجویز دارو، اگزما کاملا درمان شود. این خانم گفته‌اند گاهی بدون دستکش با مواد کار می‌کنند اما یا باید از شغلشان کناره بگیرند تا با این مواد سروکار نداشته باشند یا همیشه با دستکش کار کنند.

▪ آیا تعویض برند محصولاتی که استفاده می‌کنند، می‌تواند در بهبودشان موثر باشد؟

نه، ترکیب‌های اصلی موادآرایشی یکی است و فقط ترکیب‌های جانبی آنها تفاوت دارد. البته گاهی ترکیب‌های جانبی محصولات تقلبی و غیراستاندارد ایجاد سمیت می‌‌کنند. در این موارد خاص استفاده از ماده استاندارد باعث کاهش علایم آلرژی می‌شود اما بعید به نظر می‌رسد این خانم که سال‌هاست آرایشگرند، با مواد تقلبی کار کنند.

▪ پس استفاده دائم از دستکش به بهبودشان کمک خواهد کرد؟

بله، البته گاهی چون مواد و ترکیب‌های آرایشی، به‌خصوص مواد مربوط به رنگ و بی‌رنگ‌کننده‌ها بو دارند، ممکن است مواد متصاعدشده از آنها از طریق استنشاق وارد بدن شود و در همان ناحیه که قبلا روی پوست حساسیت نشان داده بود، ایجاد علایم آلرژیک کند. به همین دلیل استفاده از ماسک را نیز به این خانم توصیه می‌کنم.

● نگاه متخصص تغذیه و رژیم درمانی

دکتر نسرین امیدوار

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

۵ توصیه غذایی به افراد پرمشغله

نظم در غذاخوردن و خواب در سلامت انسان تاثیر قابل‌توجهی دارد. بدن ما ساعت زیستی دارد، ترشحات هورمون‌ها و بسیاری از عملکردهای درونی آن با این ساعت تنظیم شده است. هرچه بیشتر با تنظیمات آن سازگار شویم، سالم‌تر خواهیم بود. در مشاغلی که به دلیل فشار کار این نکته رعایت نمی‌شود، احتمال دارد سلامت فرد شاغل به خطر بیفتد. به این خانم و تمام افراد شاغلی که فرصت معینی برای صرف ناهار اختصاص نمی‌دهند، چند توصیه دارم:

۱. در محیط کار اطلاعیه‌ای نصب و در آن به دیگران ساعت ناهار خوردنتان را اعلام کنید. می‌توانید اگر چند نفر با هم کار می‌کنید، به نوبت زمانی را به غذاخوردن اختصاص دهید تا هم ارباب‌رجوع راضی باشد هم خود دچار مشکل نشوید. اگر به دلیل مشغله‌کاری، خستگی یا عصبی بودن غذا نخوریم و گرسنه بمانیم این مساله روی دستگاه گوارش اثر می‌گذارد. حتما باید ساعت مشخصی را به غذاخوردن اختصاص داد.

۲. لازم نیست حتما در روزهای پرمشغله کاری، غذای گرم و مفصل بخورید. به جای پلو و خورش و سالاد می‌توان ساندویچ‌های کوچک حاوی نان و پنیر و گردو و آبمیوه استفاده کرد و هر وقت فرصت شد، به جای میان‌وعده چای و بیسکویت یا میوه‌های خشک خورد که هم سریع انرژی به بدن برساند و هم نظم غذایی حفظ شود.

۳. اگر به دلیل مشغله کاری زیاد غذاهای آماده سفارش می‌دهید، بهتر است انواعی را انتخاب کنید که خیلی چرب نباشند. ساندویچ فیله‌مرغ یا ساندویچ‌هایی که با نان‌های سبوس‌دار و تنوری درست شده‌اند، مناسب‌تر هستند. مصرف سالاد نیز در کنار این غذا کمک می‌کند تا چربی کمتری جذب شود و به مرور دچار اضافه وزن نشوید.

۴. به جای نوشابه، آبمیوه یا آب بنوشید.

۵. در طول روز حتما چند واحد میوه مصرف کنید تا هم خستگی‌تان برطرف شود و هم استرس‌تان کاهش یابد.

● نگاه اینترونشنال رادیولوژیست

درمان لیزری واریس

دکتر شهرام اخلاق‌پور رادیولوژیست

اگر پاهایتان به واریس دچار شده، لازم نیست به درمان‌هایی مانند جراحی فکر کنید زیرا امروزه می‌توان با کمک لیزر، واریس را به راحتی درمان کرد. جراحی مشکلات فراوانی دارد از جمله عوارض بیهوشی و بعد هم به علت برش‌هایی که در محل جراحی انجام می‌شود، ممکن است جای زخم باقی بماند. درمان واریس با لیزر سرپایی است. با توجه به نوع شغل شما این مزیت بزرگی است که بستری نشوید و بعد از درمان با پای خود از کلینیک خارج شوید و بتوانید به کارهای روزانه و حتی رانندگی و... بپردازید. درمان واریس با لیزر از لحاظ زیبایی هم مناسب است چون برخلاف جراحی که به برش وسیع یا برش‌های کوچک و متعددی نیاز دارد، فقط یک برش ۲ میلی‌متری انجام می‌شود که نه بخیه لازم دارد و نه جای جراحی روی پا می‌ماند.

بعد از درمان، روی پای بیمار هیچ اثری از واریس نمی‌ماند. برای انجام لیزر هیچ آمادگی قبلی‌ای لازم نیست و این کار در زمان خیلی کوتاه، شاید حدود ۳۰ دقیقه انجام می‌گیرد.

پزشک با استفاده از سونوگرافی داپلر، محل دقیق رگ واریسی را مشخص و سپس با بی‌حسی موضعی آن ناحیه، پس از عبور یک سوزن به داخل ورید، یک شکاف ۲ میلی‌متری ایجاد می‌کند. سپس فیبر لیزر وارد سیاهرگ واریسی و دستگاه روشن می‌‌شود. در حالی که دستگاه لیزر روشن است، پزشک فیبر را آرام بیرون می‌کشد و با این کار، دیواره رگ هم می‌خوابد و رگ بسته می‌شود. پس از اتمام کار، یک باندکشی به پای بیمار می‌بندند که آن را یک هفته بعد می‌تواند باز کند. لیزر در واقع با تابش به دیواره سیاهرگ‌های گشادشده باعث جمع‌شدن دیواره‌های آن سیاهرگ می‌شود.

بعد از درمان، خون به جای عبور از این سیاهرگ، از طریق سیاهرگ‌های سطحی و سایر سیاهرگ‌های عمقی پا در جریان خواهد بود و مشکلی هم ایجاد نمی‌شود. هزینه درمان واریس با لیزر از درمان جراحی این ضایعه خیلی کمتر است و حدود ۹۷ درصد بیماران معمولا در همان جلسه اول بهبود می‌یابند. درصد بقیه هم با تکرار این کار در جلسه دوم کاملا خوب می‌شوند. این روش هیچ عارضه‌ای ندارد و بافت‌های اطراف به هیچ‌وجه تحت تاثیر لیزر نخواهند بود. چون نوع لیزری که برای هر کار درمانی انتخاب می‌شود، خاص است و فقط پزشک متخصص می‌تواند این کار را انجام دهد، به‌طورکلی لیزر عارضه‌ای به جای نخواهد گذاشت.

سمیه مقصودعلی

«میزگردزیبایی» درباره مشکلات پوستی و داخلی خانم شیوا با حضور

دکتر حسین طباطبایی متخصص پوست، دکتر نسرین امیدوار متخصص تغذیه

دکتر امیرعلی سهراب‌پور متخصص داخلی دکتر شهرام اخلاق‌پور متخصص رادیولوژی