چهارشنبه, ۲۲ اسفند, ۱۴۰۳ / 12 March, 2025
پایان شیرین غذا

بعد از خوردن یک وعده غذای سنگین، مدعوین دور میز از سنگینی مینالند و پشت سر هم زمزمه میکنند که قادر به خوردن حتی یک لقمه نیستند ولی این ادعا فقط برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه است تا میز دسر مفصلتر از میز غذا چیده شود و مدعوین را برای بار دوم به سر سفره دعوت کند. مکتب آشپزی ایرانی یکی از کهنترین و مهمترین مکتبهای آشپزی جهان است اما در فرهنگ غذاخوری ایرانیان، پسغذایی به نام دسر جای نداشته و سالهای اخیر با نگاه به فرهنگ غربی، وارد آداب و رسوم پذیرایی ایران شده است. این روزها ما ایرانیها نیز در مهمانیهای خود یک یا دو نوع دسر را تهیه میبینیم و در منوی رستورانهای خود، بخشی به نام دسر را اضافه کردهایم تا ضیافت شام یا ناهارمان تکمیل شود. فلسفه وجودی دسر کمک به هضم بهتر غذاست. دسر عموما نوعی شیرینی یا ماده غذایی شیرین است. ژله، بستنی، کرم کارامل، کیک بهویژه کیک و شیرینیهای خامهای و میوههای شیرین مانند انبه و آناناس رایجترین دسرهای دنیا هستند. فلسفه وجودی دسر در فرهنگ غذاخوری غرب را میتوان به نوع غذای آنها نسبت داد. غذاهای غربی، متعلق به هر ملیتی به اندازه غذاهای ایرانی مفصل، پررنگ و حجیم نیستند و یک ماده غذایی شیرین میتواند غذای نهچندان سنگین غربی را تکمیل کند. در فرهنگ آشپزی ایرانی از گذشتههایی که مفهوم دسر شکل نگرفته بود، شیرینیهای مختلف خانگی وجود داشت که آن روزها اسبابپذیرایی در میانوعدهها بود و این روزها میتواند نقش دسر را خیلی بهتر و دلپذیرتر از نمونههای خارجی ایفا کند.
شلهزرد، مسقطی، کاچی، یخ در بهشت، انواع حلوا، خرما با مخلفات مختلف نمونههایی از شیرنیهای سنتی ایرانی هستند که بسیار خوشمزهتر، سالمتر و مقویتر از کرم کارامل، بستنی، کیک خامهای، پلمبیر و... خواهند بود.
این روزها یک نوع حلوا را با یک کاربری در مراسم عزاداری میشناسیم ولی حلواهای عدس، ماش، تخممرغ و لوبیا از حلواهای فراموش شده ایرانی است. حلوای هویج، نوع دیگری حلواست که حلوای اهالی استان فارس است و پخت آن هنوز در میان شیرازیها مرسوم است. غربیها از میوههای فصل، سالاد میوه برای دسر درست میکنند. در تنوع مواد غذایی ایرانی، محصولات ویژه و منحصربهفرد برای فصل زمستان وجود دارد. با شروع فصل زمستان، خرما به بازار میآید که هم میوه خوشمزهای است و هم مضرات دسرها با شیرینی مصنوعی را ندارد. مصرف خرما و ارده و اردهشیره در فصل زمستان قدمت طولانی در میان ایرانیها دارد. ماست و مربا را هم میتوان بهعنوان یکی از اولین دسرهای ایرانی نام برد. مردم اصفهان عادت داشتند بعد از غذا، یک کاسه ماست با نوعی مربا بخورند. ماست و مربا را چون دقیقا بعد از غذا خورده میشده، میتوان از اولین دسرهای ایرانی نام برد. ماست و مربا بهویژه با مربای «به» ترکیب خوشمزهای است که میشود از هموطنهای اصفهانی یاد گرفت.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست