شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

تاریخچه رادیو و تلویزیون


تاریخچه رادیو و تلویزیون

تولید امواج الكتریسیته مغناطیسی توسط هرتز و انتشار آن به زودی از جنبه نظری و عملی رسیده و تلگراف بی سیم از آن بوجود آمده است

تولید امواج الكتریسیته مغناطیسی توسط هرتز و انتشار آن به زودی از جنبه نظری و عملی رسیده و تلگراف بی سیم از آن بوجود آمده است . كارهای علمی كه تا آنگاه انجام گرفته بود توسط ماركنی ایتالیایی مخترع نامدار مورد استفاده قرار گرفت ، درباره او چنین گفته اند :

« شرح احوال ماركنی نمونه ای درخشان از پیروزیهای است كه وی درخور آن بود . این مخترع خوشبخت تمام شرایط لازم را در خود جمع داشت ، می دانست چه خواهد و هدفی را كه دنبال می كرد در نظرش روشن بود . چون حوصله و كاردانی و عزمی راسخ داشت جلب اعتماد می كرد و وسایل مالی لازم را برای كارهای خود فراهم می آورد .

خلاصه می توان گفت اندیشه استفاده از امواج الكتریسیته برای تلگراف در فضا ماركنی را دست بكار كرد . وی بزودی آورد كه از این قرار است :

قرقره رمكرف و اكلاتورهرتز برای فرستنده ، آنتن دستگاه ارتباطی برانلی برای گیرنده ، بدین سان امواج را از چند صد متری می توانستند بگیرند . ماركنی در تاریخ دوم ژوئن ۱۸۹۶ حق امتیاز اختراع را گرفت .

در ایتالیا اشخاصی كه مورد مراجعه و شور قرار گرفتند اختراع ماركنی را جدی تلقی نكردند اما او به انگلستان رفت ( در انوقت ۲۲ سال داشت ) و در انجا با گرمی از او پذیرایی كردند و كمكهای مالی به او اعطا داشتند و هم در آن هنگام لیستی برای جوایز T.S.F در آن كشور گشودند .

در ۱۸۹۸ نخستین بار عملاً ارتباط برقرار گردید و نخستین اخبار رادیویی را فرستادند . در ۱۸۹۹ یك تلگراف بی سیم در یایی از دریای مانش به برانلی مخابره شد . در ۱۹۰۱ ارتباط كرس با قاره اروپا با ۱۷۵ كیلومتر فاصله برقرار كرد . پایان همان سال ، برای آنكه از ارض جدید یا نقطه ای از انگلستان به فاصله ۳۵۴۰ كیلومتر مخابره كنند ، آزمایشی به عمل آوردند .

شركت های بازرگانی كابل زیر دریایی كه این اختراع كارشان را می خواباند و زیان فراوان می دیدند اخلال و كارشكنی آغاز كردند لیكن كار آنها بجایی نرسید و این اختراع شگرف و نمایان كه خدمت های شایان به دریانوردان ( و بعدها هوانوردان ) می كرد بزودی جای خود را همه جا باز كرد .

در آن هنگام پیش بینی نمی شد كه T.S.F مقدمه پیدایش فنون شگفت آور الكترونیك می گردد كه امروز در شئون گوناگون زندگانی انسان دخیل است . لازمه پیشرفت در این زمینه آن بود كه براساس اختراعات ادیسن و لی دفره لامپهای دی ید و تری ید را میزان كنند تا تبدیل به تبدیل به لامپهای رادیو گردد. همین لامپها است كه برای برپا كردن رله ، فرمان خودكار ماشین ها ، ساختن آلات صوتی مغناطیسی ، تجهیزات صوتی سینما ، ساختن وسایل حفاظتی و شمارش ، ساختن ماشین های حساب الكترونیك ، سوار كردن اسباب های تلویزیون و جز آن به كار می رود .

بزودی توجه پیدا شد كه انتقال علامات و گفتارها بوسیله امواج در فضا كافی نمی باشد .یك دانشمند فرانسوی به نام ادواربلن دست بكار انتقال تصاویر كامل و متن نوشته ها و ترسیمات و عكس گردید و بدین سان صنعت بلینوگرام را پدید آورد ؛ وی از كسانی است كه از جمله مخترعان تلویزیون و رادار بشمار می رود . بلن سپس اندیشید كه با همین روش های فنی امواجی به كره ماه فرستند كه پس از آن به زمین منعكس گردد ( پاریس – ماه – ملبورن این امر چیرگی انسان را برای عملی ساختن انتقال امواج رادیوالكتریك ثابت می كند . برای یك تن بشر قرون وسطایی یا فردی بدوی كه از تمدن عصر كنونی بی خبر است تلگراف بی سیم و عملیات بلینوگرام بی گمان اختراعاتی حیرت آور و خارق العاده جلوه گر خواهد شد .

● تاریخچه تلویزیون

در عصر كنونی رونق بازار تلویزیون نیز به ترقی و پیشرفت رادیو افزوده شده است . فكر تلویزیون قدیمی است و آغاز این فن را باید از زمان كشف یك تن از فیزیدان به نام می و در ۱۸۷۳ درباره خواص مقاومت در مقابل عكس سلنیوم دانست كه بنابراین خاصیت تصویرهای نورانی را به نیروی الكتریكی تبدیل می كند .

در ۱۸۷۶ كاری سیستمی از تلویزیون پیشنهاد كرد كه با استفاده از اصل یاد كرده نمونه ای بطور تقلید از چشم انسان به وسیله تركیبی از سلول های كوچك فتوالكتریك سلنیوم درست می كرد .

آزمایش های بسیار كردند تا صفحه نیپ كو را پدید آوردند .

این اسباب در حالت خیلی ساده از صفحه ای تشكیل می شود كه دارای یك ردیف سوراخ های مارپیچی است و پس از یك دور گردش تغییر جای آن با ارتفاع تصویری كه می خواهند متصل كنند تطبیق پیدا می كند . به بیان دیگر باید گفت تصویر را به چند جزء قسمت می كنند و نور هر جزء را پس از تبدیل به جریان الكتریك انتقال می دهند ؛ در پست گیرنده ، دستگاه به عكس عمل می كند . اصل انتقال تصویر عامل تازه ای را پدید آورد كه سپس مورد استفاده قرار گرفت از این قرار كه هم در پست فرستنده و هم در پست گیرنده لوله های اشعه كاتودیك را مورد استعمال قرار دادند .

تكمیلات پی در پی كه در این اصول به عمل آمد منتهی به اختراع ایكونوسكپ توسط دانشمند آمریكایی زوریكین كه اصلاً روس بود گردید . این اسباب امروز به منزله چشم فرستنده تلویزیون است و تصویر را درون صفحه ظریف مورائیك خود كه نسبت به عكس حسلسیت دارد ضبط می كند .

تلویزیون اختراعی است كاملاً الكترونیك و اختراعات دیگری در زمینه رؤیت الكترونیكی از آن متفرع گردیده است مانند میكروسكپ و تلسكوپ الكترونیكی . با این وسایل می توان اشیاء را بی اندازه بزرگ كرد و یا در تاریكی چیزها را دید .

منبع:

کتاب دائره المعارف مصور زرین

غلامرضا طباطبائی مجد