چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تاثیر جریان فکری سکولار بر تعلیم و تربیت ایران


تاثیر جریان فکری سکولار بر تعلیم و تربیت ایران

جریان سکولار در نتیجه نقادی های شیفتگان غرب و نوگرایان اولیه, همچنین در نتیجه داعیه های روشنفکران لائیک و اصلاح طلبی به وجود آمد که خواستار پذیرش بدون چون و چرای فرهنگ و تمدن غرب بود

جریان سکولار در نتیجه نقادی های شیفتگان غرب و نوگرایان اولیه، همچنین در نتیجه داعیه های روشنفکران لائیک و اصلاح طلبی به وجود آمد که خواستار پذیرش بدون چون و چرای فرهنگ و تمدن غرب بود. اعزام دانشجو، نهضت ترجمه، تاسیس مدارس جدید عوامل اصلی پیدایی جریان سکولار و گسترش آن به تعلیم و تربیت می باشند، البته نفوذ انگیزه های خارجی برای صدور تربیت غربی به کشورهای جهان سوم، همچنین دخالت زمینه های اجتماعی داخلی رادر پذیرش این نوع تربیت نمی توان نادیده گرفت.

انگیزه های خارجی صدور تربیت سکولار غرب، بیشتر مربوط به ماهیت جامعه سرمایه داری است، چون رشد سرمایه داری و نیاز دو جانبه کشورهای غربی به مواد اولیه و بازار مصرف مقتضی توسعه آموزش و پرورش جدید به کشورهای پر جمعیت و غنی از انرژی بود، استعمار نو برخلاف استعمار کهن که ارزش های استعمارگران را به زور و از طریق نظامی تحمیل می نمود، به انتقال ارزش ها و نگرش های جدید غرب از طریق مدرسه و مطبوعات و تبلیغات اشتیاق فراوان دارد، بلکه تثبیت این ارزش ها در روح و اندیشه قافله استعمار زدگان با کمک نظام تربیتی و تبلیغی از پایایی و دوام بیشتری حکایت دارد. مدرسه می تواند مردم کشورهای دیگر را با هنجارهای سرمایه داری غرب، هنجارمند کند و نوع بزرگسالانی را که جامعه صنعتی غرب به آن نیاز دارد تولید کند.

به طور خلاصه، کارکرد استعماری فوق عبارت است از: ۱ -حذف و تلخیص فرهنگ و تاریخ بومی به نحوی که متناسب با نگرش مستعمرین باشد -۲ ایجاد اشتیاق نسبت به تاثیر فرهنگ و تمدن غربی -۳ تحقیر آداب و رسوم، زبان بومی و شیوه زندگی ملی یک ملت -۴ تلفیق ضرورت تقلید از الگوهای غرب -۵ ایجاد تردید درباره توانمندی های خودی -۶ نظارت بر دگرگونی های اجتماعی و کنترل نظم اجتماعی -۷ پرورش نیروی کار منضبط، وقت شناس و هنجار پذیر تابع و مطیع دیوان سالاری که از نقد و نوآوری گریزان باشد.

به این ترتیب نظام سرمایه داری برای انتقال ایده ها و ارزش های مورد نظر خود به جوامع سنتی، نیاز به تغییر و تحول نظام های تربیتی آنها دارد و تحول نظام های تربیتی جوامع سنتی مستلزم زمینه سازی اجتماعی است. بهترین عامل برای ایجاد زمینه اجتماعی داخل طبقه تحصیلکرده و مسافران مجذوب فرهنگ هستند. از این رو چنان که برتراند راسل توضیح می دهد، سرمایه گذاری های غرب، برای انتقال فرهنگ خود به جهان سوم از طریق فراهم آوردن امکاناتی برای مسافرت جوانان، طبقه متوسط و مرفه، مبلغین رایگان فرهنگ بیگانه پرورش می دهند که در جامعه بومی خود، به عنوان یک ضرورت مبنایی برای توسعه و پیشرفت، نخست تاسیس مدرسه و دانشگاه را پیشنهاد می کنند. در نهایت، آموزش و پرورش کشورهای دیگر را تحت کنترل قرار می دهد یعنی احساس ضعف و عقب ماندگی را به عنوان یک احساس عمومی در مقابل اندیشه غربی مطرح می کنند و زمینه اجتماعی داخل را برای ظهور داعیه های اصلاح طلبی فراهم می آورند.

به این ترتیب، جامعه های استعمار زده حتی در صورت استقلال ظاهری از لحاظ وابستگی فرهنگی، روابط پایداری را با استعمارگران حفظ می نمایند. به طوری که زبان، فرهنگ، برنامه درسی، معلمین و پایه گذاران مدارس جدید و بالاخره مدیریت و برنامه ریزی نظام تربیتی، همچون نظام های اقتصادی و اجتماعی آنها، در تابعیت کشورهای استعمارگر باقی می ماند.

بنیادهای خیریه آمریکایی توانسته اند اشکال خشک و آشکار امپریالیسم نظامی و اقتصادی را با برنامه های فرهنگی- آموزشی خود تکمیل کنند. این بنیادها پس از جنگ جهانی دوم، حمایت خود را از نهادهای آموزشی در مناطق استراتژیک جهانی افزودند. به امید آن که بتوانند به ترتیب افرادی موفق شوند که اولا، نگرش آنها درباره منافع ایالات متحده سازگار با دیدگاه این بنیادها باشد و ثانیا جهان پیرامون خود را به گونه ای شکل دهند که متضمن حفظ و توسعه منافع آمریکا باشد و به تربیت دانشکده ها و موسسات تحقیقاتی برای تربیت برگزیدگان جهان سوم پرداختند.

در راستای همین سیاست استعماری، مسیون های آمریکایی در سال ۱۸۳۴ میلادی در ارومیه در قریه سیر مدرسه ساختند و در ۱۸۶۶ میلادی در بیروت دانشگاه تاسیس نمودند و این در حالی بود که در سال ۱۸۶۶ میلادی بر اثر کمبود دبیرستان در آمریکا فقط۴۲ % دانش آموزان امکان رفتن به مدرسه متوسطه را داشتند. در هر صورت، پیامدهای اقدام های سه گانه ای که حاکمان ایرانی برای جبران عقب ماندگی و توسعه اقتصادی اجتماعی انجام دادند با هدف ها و انگیزه های نخستین آنان فاصله زیادی داشت. جریان ادامه دار اعزام محصل برخلاف انگیزه های نظامی- صنعتی عباس میرزا و دیگر مروجین اصلاح طلب بیش از آنکه به اصلاح دانش نظامی و تجدد و گسترش صنعت و در نهایت استعفای اقتصادی- اجتماعی ایران کمک کند، سبب تشدید وابستگی، ترویج آداب و رسوم و هنر و فرهنگ مبتذل غرب و انتقال باورهای غیر اخلاقی و غیر دینی غربیان شد و به ظهور پدیده ای اجتماعی انجامید که از آن با عنوان “فلکی” یاد می شد.

فلکی کمی زبان فرنگی و از آن کمتر فارسی یاد گرفته و مدعی است که می تواند به زبانی که آن را نمی داند، تمدن غربی را که نمی شناسد برای ما وصف کند و ... برای آن که در اصلاح کردن امور ایران از کسی عقب نماند پیرو عقیده سخیف است و در هنگام حمله ور شدن تمدن فرهنگی به ایران، همدست بیگانه است و به امید آنکه تمدن فرنگی ما را زودتر بگیرد از خیانت به فکر و زبان و فرهنگ خودی بدون دلیل عقلی روی گردان نیست.

البته تجدد طلبان بی غرض و بسیاری از اصلاح طلبان و همچنین عامه مردم از ماهیت سکولار مدرسه های جدید و کارکردها و انگیزه های استعماری آنها آگاه نبودند، همچنین بسیاری از پایه گذاران ایرانی مدرسه های جدید تنها به انگیزه خیرخواهی و با حسن نیت برای اصلاح عقب ماندگی ایران به گسترش تعلیم و تربیت جدید اقدام می نمودند ولی برخلاف این غفلت هموطنان از پیامدهای تعلیم و تربیت جدید، مدرسه ضمن آثار مثبتی که در برقراری آموزش و پرورش رایگان، دولتی و همگانی داشت در جهت وابستگی های فرهنگی و جایگزینی ارزش های اجتماعی تاثیرگذار بود. در حقیقت مدارس جدید در کنار نظام سیاسی لائیک رضاخان، در گسترش سکولاریسم اجتماعی موثر واقع شد، زیرا رضاخان به تقلید از آتاتورک سعی داشت از طریق استبداد نظامی و با حذف شعایر دینی به گسترش دفعی و خشن سکولاریسم مبادرت ورزد.

به این ترتیب، جریان سکولار که نفوذ و رشدش را در نماد تعلیم و تربیت تاحدی مرهون نظام سیاسی لائیک بود در تثبیت آن نیز تاثیر داشت. غلبه این جریان موجب دگرگونی هایی شد که از جمله آنها می توان به موارد ذیل اشاره نمود.

توسعه و تاسیس مدارس مختلط، استخدام معلمین ناهمجنس با شاگردان، منع حجاب در مدارس و دانشگاه ها، کاهش تدریجی زمان و مواد درسی دینی، تغییر محتوای کتب دینی بدون توجه به آرای علما بی رغبتی نسبت به اجرای مراسم مذهبی، عدم لحاظ معیارهای اخلاقی، مذهبی، محجور شدن کتاب قرآن کریم و ...

جریان سکولار مسلط بر تربیت و تعلیم رسمی کشور، علاوه بر حذف جلوه های دینی و مذهبی، غرب گرایی را نیز ترویج می نمود ولی ترویج غرب گرایی اخلاقی بلکه فضاحت اخلاقی آن را به حدی بود که برخی از روشنفکران از جمله طالبوف کسروی، جمال زاده، علی نوروز، و ... هم به واکنش و مخالفت وادار شدند و به نقد آن پرداختند.

توسعه مدرسه های جدید و همگانی و دولتی شدن آنها، نقش این مدرسه ها را در کنترل اجتماعی و تنظیم شغل ها و سلسله مراتب اجتماعی، بیش از پیش نمود. این امر سبب گردید مخالفت ها به تدریج کاهش یابد و ضرورت همراه شدن با نظام تربیت رسمی کشور، بر همه طبقا ت جامعه تحمیل گردد. در نتیجه، اقشار متدین جامعه نیز با تربیت سکولار، هر چند ناخواسته کنار آمدند. ولی، اقبال دین باوران به تربیت جدید سبب شد تا دو جریان فکری دیگری پدید آید و به تدریج به طور ناپیدا در نظام تعلیم و تربیت نفوذ کند، در حقیقت پیدایش تدریجی جریان های اصلاح گری و احیای گری دینی ناشی از برآیند تلاقی نیروی مخالفت ها و موافقت ها با تربیت سکولار وارداتی می باشد که جریان احیاگری دینی توانست نقش موثری در آگاه نمودن مردم به تعلیم و تربیت اسلامی داشته باشد.

منابع:

۱ ـ دکتر جمیله علم الهدی، جریان های فکری تاثیرگذار در تعلیم و تربیت کتاب نقد شماره ۲۲

۲ ـ عبدالهادی حائری، نخستین رویارویی اندیشه گران ایران با دو رویه تمدن بورژوازی غرب، امیرکبیر، ۱۳۷۲

۳ - تاریخ معاصر ایران، (مجموعه مقالات)، ج ۷، تهران، بنیاد مستضعفان، ۱۳۷۶

منبع: روزنامه رسالت علی محمدی تودشکی-مدرس دانشگاه