پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

پدیده ال نینو


پدیده ال نینو

تقریباَ هر روز از طریق رسانه های عمومی اخبار و گزارشات مختلفی پیرامون تغییرات آب و هوا، توفان ها، سیلاب ها، ذوب شدن یخچال های طبیعی و یخ های قطبی و یا گرم شدن جریان های دریایی …

تقریباَ هر روز از طریق رسانه های عمومی اخبار و گزارشات مختلفی پیرامون تغییرات آب و هوا، توفان ها، سیلاب ها، ذوب شدن یخچال های طبیعی و یخ های قطبی و یا گرم شدن جریان های دریایی منتشر می شوند. در حال حاضر هیچ دانشمند یا سیاستمداری نمی تواند تغییرات آب و هوا و افزایش دمای محیط زیست را که به دلیل آزاد شدن گازهای گلخانه ای در آتمسفربوجود می آید، کتمان کند. آگاهیهای جدید درمورد گرم شدن آب و هوا زنگ خطرجدی را در رابطه با حفاظت از محیط زیست بصدا درآورده است. کما اینکه همه ما شاهدیم که ده سال از گرمترین سالهای موجود تنها از سال ۱۹۹۴ تا به امروز بوقوع پیوسته است.دانشمندان زیادی بر این نظرند که دمای کرۀ زمین در قرن حاضر میلادی بین دو تا شش درجۀ سانتی گراد افزایش خواهد یافت. یکی از اصلی ترین دلایل این امر تولید دهشتناک و فزاینده گاز گربنیک دراثر مصرف سوخت ها ی فسیلی می باشد.از زمان شروع انقلاب صنعتی یعنی حدود سال ۱۷۵۰ میلادی تا کنون ، انسان بویژه با تولید گازهای گلخانه ای ، محیط زیست را سخت دگرگون کرده و مورد تاثیر قرار داده است. ولی این امر در ۱۰۰ سال اخیر با سرعتی جهش وار عمل نموده است.

ال نینو:

بطور ساده می توان گفت که پدیدۀ ال نینو افزایش دمای آب در سواحل آمریکای جنوبی می باشد. این افزایش دما، یک تغییر غیر معمول است که تاثیری جهانی را در بر دارد.

ال نینو به زبان اسپانیایی به معنای کودک است و در این رابطه عیسی مسیح، فرزند حضرت مریم منظور می باشد. زیرا افزایش دمای آب دراین ناحیه هر سال، در زمان عید میلاد مسیح بوقوع می پیوندد. این نام ابتدا توسط ماهی گیران اسپانیایی زبان مورد استفاده قرار گرفت؛ این آنها بودند که برای اولین بار متوجۀ افزایش دمای آب دریا شدند. دراثراین افزایش دما، هر سال، بخش بزرگی از ماهی ها در سواحل پرو می میرند. ال نینو پدیده ای منظم نیست، بلکه بیشتربگونه ای نامنظم و همچنین با شدت های نامنظم هر ۳ تا ۸ سال در این منطقه بوقوع می پیوندد. علت بروز این پدیده هنوز کاملا شناخته نشده است. بار دیگرباید متذکر شد که بدون محدود کردن استفاده از سوخت های فسیلی وتنظیم تولید گازهای گلخانه ای وبه عبارتی دیگر، بدون عزم جزم و دخالت مستقیم جامعه جهانی، احتمال بوجود آمدن هر چه بیشتر فاجعه های زیست محیطی در آینده ای نزدیک بسیار زیاد خواهد بود.براستی باید گفت که جلوگیری از تولید بیش از حد گاز کربنیک در دنیا و تطبیق این امربا نتایجی که از تغییرات آب و هوا بوجود می آید، یکی از مهمترین و پرزحمت ترین وظایف جامعه و سیاست در قرن بیست و یکم محسوب می شود.