چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
آشنایی با شبكه های عصبی Neural Networks
![آشنایی با شبكه های عصبی Neural Networks](/web/imgs/16/162/fo5ty1.jpeg)
شبكههای عصبی را میتوان با اغماض زیاد، مدلهای الكترونیكی از ساختار عصبی مغز انسان نامید. مكانیسم فراگیری و آموزش مغز اساساً بر تجربه استوار است. مدلهای الكترونیكی شبكههای عصبی طبیعی نیز بر اساس همین الگو بنا شدهاند و روش برخورد چنین مدلهایی با مسائل، با روشهای محاسباتی كه بهطور معمول توسط سیستمهای كامپیوتری در پیش گرفته شدهاند، تفاوت دارد. میدانیم كه حتی سادهترین مغزهای جانوری هم قادر به حل مسائلی هستند كه اگر نگوییم كه كامپیوترهای امروزی از حل آنها عاجز هستند، حداقل در حل آنها دچار مشكل میشوند. به عنوان مثال، مسائل مختلف شناسایی الگو، نمونهای از مواردی هستند كه روشهای معمول محاسباتی برای حل آنها به نتیجه مطلوب نمیرسند. درحالیكه مغز سادهترین جانوران بهراحتی از عهده چنین مسائلی بر میآید. تصور عموم كارشناسان IT بر آن است كه مدلهای جدید محاسباتی كه بر اساس شبكههای عصبی بنا میشوند، جهش بعدی صنعت IT را شكل میدهند. تحقیقات در این زمینه نشان داده است كه مغز، اطلاعات را همانند الگوها (pattern) ذخیره میكند. فرآیند ذخیرهسازی اطلاعات بهصورت الگو و تجزیه و تحلیل آن الگو، اساس روش نوین محاسباتی را تشكیل میدهند. این حوزه از دانش محاسباتی (computation) به هیچ وجه از روشهای برنامهنویسی سنتی استفاده نمیكند و بهجای آن از شبكههای بزرگی كه بهصورت موازی آرایش شدهاند و تعلیم یافتهاند، بهره میجوید. در ادامه این نوشته به این واژگان كه در گرایش شبكههای عصبی، معانی ویژهای دارند، بیشتر خواهیم پرداخت.
●شباهت با مغز
اگرچه مكانیسمهای دقیق كاركرد مغز انسان (یا حتی جانوران) بهطور كامل شناخته شده نیست، اما با این وجود جنبههای شناخته شدهای نیز وجود دارند كه الهام بخش تئوری شبكههای عصبی بودهاند. بهعنوان مثال، یكی ازسلولهای عصبی، معروف به نرون (Neuron) است كه دانش بشری آن را بهعنوان سازنده اصلی مغز میانگارد. سلولهای عصبی قادرند تا با اتصال بهیكدیگر تشكیل شبكههای عظیم بدهند. گفته میشود كه هر نرون میتواند به هزار تا ده هزار نرون دیگر اتصال یابد (حتی در این مورد عدد دویست هزار هم به عنوان یك حد بالایی ذكر شده است).
قدرت خارقالعاده مغز انسان از تعداد بسیار زیاد نرونها و ارتباطات بین آنها ناشی میشود. ساختمان هر یك از نرونها نیز بهتنهایی بسیار پیچیده است. هر نرون از بخشها و زیرسیستمهای زیادی تشكیل شده است كه از مكانیسمهای كنترلی پیچیدهای استفاده میكنند. سلولهای عصبی میتوانند از طریق مكانیسمهای الكتروشیمیایی اطلاعات را انتقال دهند. برحسب مكانیسمهای بهكاررفته در ساختار نرونها، آنها را به بیش از یكصدگونه متفاوت طبقهبندی میكنند. در اصطلاح فنی، نرونها و ارتباطات بین آنها، فرایند دودویی(Binary)، پایدار (Stable) یا همزمان (Synchronous) محسوب نمیشوند.
در واقع، شبكههای عصبی شبیهسازی شده یا كامپیوتری، فقط قادرند تا بخش كوچكی از خصوصیات و ویژگیهای شبكههای عصبی بیولوژیك را شبیهسازی كنند. در حقیقت، از دید یك مهندس نرمافزار، هدف از ایجاد یك شبكه عصبی نرمافزاری، بیش از آنكه شبیهسازی مغز انسان باشد، ایجاد مكانیسم دیگری برای حل مسائل مهندسی با الهام از الگوی رفتاری شبكههای بیولوژیك است.
نمای ساده شدهای از ساختار یك نرون بیولوژیك نمایش داده شده است. بهطور خلاصه، یك نرون بیولوژیك، پس از دریافت سیگنالهای ورودی (به شكل یك پالس الكتریكی) از سلولهای دیگر، آن سیگنالها را با یكدیگر تركیب كرده و پس از انجام یك عمل (operation) دیگر بر روی سیگنال تركیبی، آن را بهصورت خروجی ظاهر میسازد.
نرونها از چهار بخش اصلی ساخته شدهاند. دندریتها (Dendrite)، سوما (Soma)، اكسان (Axon) و بالاخره، سیناپس (synapse) دندریتها، همان اجزایی هستند كه بهشكل رشتههای طویل از مركز سلول به اطراف پراكنده میشوند. دندریتها نقش كانالهای ارتباطی را برای انتقالدادن سیگنالهای الكتریكی به مركز سلول بر عهده دارند. در انتهای دندریتها، ساختار بیولوژیكی ویژهای بهنام سیناپس واقع شده است كه نقش دروازههای اتصالی كانالهای ارتباطی را ایفا میكند. در واقع سیگنالهای گوناگون از طریق سیناپسها و دندریتها به مركز سلول منتقل میشوند و در آنجا با یكدیگر تركیب میشوند. عمل تركیب كه به آن اشاره كردیم، میتواند یك عمل جمع جبری ساده باشد. اصولاً اگر چنین نیز نباشد، در مدلسازی ریاضی میتوان آنرا یك عمل جمع معمولی در نظر گرفت كه پس از آن تابع ویژهای بر روی سیگنال اثر داده میشود و خروجی به شكل سیگنال الكتریكی متفاوتی از طریق اكسان (و سیناپس آن) به سلولهای دیگر انتقال داده میشود.
البته تحقیقات جدید نمایانگر این واقعیت هستند كه نرونهای بیولوژیك بسیار پیچیدهتر از مدل سادهای هستند كه در بالا تشریح شد. اما همین مدل ساده میتواند زیربنای مستحكمی برای دانش شبكههای عصبی مصنوعی (Artificial Neural Network = ANN) تلقی گردد و متخصصان گرایش شبكههای عصبی یا هوش مصنوعی میتوانند با پیگیری كارهای دانشمندان علوم زیستشناسی، به بنیانگذاری ساختارهای مناسبتری در آینده دست بزنند.
●مدل ریاضی
در متون فنی برای نمایش مدل سادهای كه در بالا تشریح گردید، ، از علامت p برای نشان دادن یك سیگنال ورودی استفاده میشود. در واقع در این مدل، یك سیگنال ورودی پس از تقویت (یا تضعیف) شدن به اندازه پارامتر w، بهصورت یك سیگنال الكتریكی با اندازه pw وارد نرون میشود. بهجهات سادهسازی مدل ریاضی، فرض میشود كه در هسته سلول عصبی، سیگنال ورودی با سیگنال دیگری به اندازه b جمع میگردد. در واقع سیگنال b خود به معنی آن است كه سیگنالی به اندازه واحد در پارامتری مانند b ضرب (تقویت یا تضعیف) میشود. مجموع حاصل، یعنی سیگنالی به اندازه pw + b، قبل از خارج شدن از سلول تحت عمل یا فرآیند دیگری واقع میشود كه در اصطلاح فنی به آن تابع انتقال (Transfer Function) میگویند. این موضوع در شكل بهوسیله جعبهای نمایش داده شده است كه روی آن علامت f قرار داده شده است. ورودی این جعبه همان سیگنال pw + b است و خروجی آن یا همان خروجی سلول، با علامت a نشانه گذاری شده است. در ریاضی، بخش آخر مدلسازی توسط رابطه (a = f(pw + b نمایش داده میشود. پارامتر w یا همان ضریبی كه سیگنال ورودی p در آن ضرب میشود، در اصطلاح ریاضی به نام پارامتر وزن یا weight نیز گفته میشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست