شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
کنسرت , هدفون و همه دشمنان شنوایی
شنوایی نیز از آن حسهایی است که ممکن است با بالارفتن سن کمی دچار اختلال شود اما جدا از مسأله پیری، گاهی برخی رفتارها و حرکات نادرست میتواند قدرت شنوایی را کاهش دهد. ممکن است برخی از کارها را به صورت روزانه و عادت انجام دهید، مثل گوش دادن به موسیقی با هدفون، اما متوجه عواقب ناخوشایندی که روی سلامتی شما به جای میگذارد، نباشید. در اینجا به برخی از مسائلی که باعث کاهش شدید قدرت شنوایی میشود اشاره میکنیم.
● استخوانبندی و ساختمان گوش
امواج صدا وارد گوش بیرونی(خارجی) میشود و در کانال گوش حرکت میکند. این امر باعث میشود تا پرده گوش و استخوانهای کوچک گوش که چخماق و سندان نامیده میشوند و در گوش میانی قرار دارند، دچار نوسان و ارتعاش شوند. این ارتعاشات وارد مایعی در حلزونی گوش- جایی که موهای میکروسکوپی و سیگنالهای عصبی دارند- می شوند و از آنجا به مغز میروند و به این طریق صدا شنیده میشود. اگر هر کدام از این قسمتها دچار آسیبدیدگی شود و یا یکی از این راهها مسدود شود میتواند ناشنوایی ایجاد کند.
● کار در محیطهای پرسروصدا
در معرض سروصدا قرارگرفتن، در طولانی مدت میتواند باعث کاهش حس شنوایی شود. محیطهای کاری پرسروصدا و شلوغ عبارتند از: کارخانههایی تولیدات صنعتی و ماشینآلات. بیش از نیمی از مردان در محیطهایی کار میکنند که سروصدای زیادی برآنجا حکمفرماست. وسایل نقلیهای مثل موتورسیکلت و استفاده از ابزارآلات قدرتی نیز میتوانند چنین مشکلی ایجاد کنند. اگر میتوانید از کار در این محیط ها پرهیز کنید و یا گاهی به گوشهایتان استراحت بدهید و از این محیط دور شوید. برای اینکه از گوشهای خود محافظت کنید، هنگام کار از محافظهای مخصوص گوش که داخل سوراخ گوش یا روی گوشها گذاشته میشود، استفاده کنید.
● هدفون
امروزه استفاده از هدفون برای گوش دادن به موسیقی رواج بسیاری پیدا کرده است. استفاده از هدفونها میتواند باعث تغییرات
کوتاه مدت یا طولانی مدت در شنوایی شود. هر چه صدا بلندتر باشد و زمان طولانیتری از هدفون استفاده کنید، خطر بیشتر میشود. برای محافظت از گوشهایتان بهتر است صدا را کم کنید و زمان گوش دادن به موسیقی را محدود کنید.
● داروها
برخی از داروها نیز عوارضی دارند که ناشنوایی یکی از آنهاست مثل برخی از آنتیبیوتیکها و داروهای مخصوص سرطان. اغلب وقتی عوارض این داروها ظاهر میشوند، افراد برای معاینه گوشهایشان به پزشک مراجعه میکنند و مشکل را برطرف میکنند، اما گاهی این عوارض میتوانند منجر به ناشنوایی دائمی شوند. اما ناشنوایی ناشی از مصرف داروها در برخی موارد بعد از متوقف کردن مصرف دارو برطرف میشود.
● بیماریهای حاد
برخی بیماریهای حاد که شاید ارتباط مستقیمی با گوش هم نداشته باشند، میتوانند باعث کاهش حس شنوایی شوند. این بیماریها باعث میشوند تا جریان خون به گوش میانی یا مغز نرسد. این بیماریها عبارتند از: بیماریهای قلبی، سکته، افزایش فشارخون و انواع دیابتها. بیماری سیستم دفاعی مثل آرتروزهای رماتیسمی نیز میتواند باعث ایجاد اختلال در شنوایی شود.
● تومورها
برخی از انواع تومورهای غیرسرطانی میتوانند مجرای گوش را مسدود کنند و مشکلاتی در شنوایی ایجاد کنند. در برخی موارد خارج کردن تومورها، شنوایی را به حالت اولیه بازمیگرداند.تومور عصب شنوایی در ناحیه گوش داخلی ایجاد می شود و با فشار روی عصب شنوایی و تعادلی باعث ضعف شنوایی و بر هم خوردن تعادل می شود.گاهی اوقات درمان این حالت میتواند شنوایی را به حالت اول بازگرداند.
● صداهای انفجار
نزدیک ۱۷درصد از افراد بزرگسال کشورهای پیشرفته با مشکل شنوایی مواجه هستند که این مشکل در اثر یک صدای بلند ناگهان مثل صدای ترقه، شلیک اسلحه و انواع انفجارها که امواج صدادار بلندی دارند ایجاد میشود. این صداها میتوانند باعث پارگی پرده گوش یا آسیبدیدگی گوش داخلی شوند. ممکن است این صدا حتی چندثانیه نیز طول نکشد، اما عوارض آن، آسیبدیدگی دائمی و ناشنوایی خواهد بود.
● کنسرتها و تینیتوس
کنسرتهای زنده که صدا در آنها بسیار بلند است، باعث میشود تا صدای زنگ در گوش شنیده شود. این صدای زنگ تینیتوس نامیده میشود. مطالعات نشان میدهد، اگر به طور متوسط بلندی صدا حدود ۱۰دسیبل باشد. بعد از ۱۵دقیقه میتواند باعث آسیبدیدگی دائمی گوش شود. هر گونه انفجاری که صدای آن بالاتر از ۸۵دسیبل باشد برای گوش و شنوایی خطرناک است. تینیتوس میتواند ساعتها، روزها و هفتهها ادامه داشته باشد و یا حتی دائمی شود. برای جلوگیری از ابتلا به این حالت کمتر در معرض صدای بلند قرار بگیرید یا با استفاده از گوشگیر از گوش خود محافظت کنید.
● جرم گوش
جرمهای گوش از مجرای گوش در برابر آلودگیها و باکتریها محافظت میکند، اما اگر به حجم آن اضافه شود و سفت شود، میتواند در شنوایی اختلال ایجاد کند. زیرا مجرای گوش را مسدود میکند و روی شنوایی تأثیر میگذارد. علاوه بر این میتواند باعث گوش درد شده یا حتی احساس کنید گوشهایتان مسدود و بسته شده است. اگر دچار این حالت شدید هرگز از گو ش پاککن و وسایل دیگر استفاده نکنید و چیزی را داخل مجرای گوش خود فرو نکنید. به پزشک مراجعه کنید، زیرا پزشک سریع و بدون خطر این جرمها را خارج میکند.
● جراحت
جراحتهای وارده به سر میتواند باعث از جا در رفتن استخوانهای گوش میانی شود یا به عصبها آسیب وارد کند و این امر میتواند باعث ناشنوایی دائمی شود. تغییرات ناگهانی فشار مثل پرواز یا غواصی نیز میتواند به پرده گوش، گوش میانی یا گوش داخلی آسیب وارد کند و باعث کاهش قدرت شنوایی شود. پرده گوش معمولا ظرف چند هفته بهبود پیدا میکند. اما در موارد شدیدتر، آسیبدیدگی گوش میانی نیاز به عمل جراحی دارد. استفاده از گوش پاک کن و وسایل دیگر نیز برای پاک کردن گوش مناسب نیست زیرا میتواند باعث پارگی گوش و ناشنوایی شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست