پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

کتابهای الکترونیک و مطالعه


کتابهای الکترونیک و مطالعه

به دلیل اینكه كتابهای الكترونیكی توجیه اقتصادی مناسب و جذابی ندارند , ناشران معدودی در چند كشور مشغول مبارزه برای بقاء هستند به هر حال در چین , بنگاههای انتشاراتی كتابهای الكترونیكی به رشد پیوسته خود ادامه می دهد

عادات مطالعه یك ملت تاثیر قدرتمندی بر محبوبیت و همگیری كتابهای الكترونیكی دارد . در كشورهایی كه از حروفچینی استفاده می كنند ، سنت ، غلبه و برتری كتابهای چاپ شده روی كاغذ را دیكته می كند .

برای مثال چین پیوستگی و اعتماد قوی نسبت به كتابهای چاپی را حفظ كرده اند . در نتیجه چینی ها ، مقاومت زیادی را در برابر خواند متون بر صفحه كامپیوتر نشان می دهند . این مقاومت مانع از یك پذیرش گسترده در مورد كتابهای الكترونیك می شود .

به هر حال ، این حالت در حال تغییر است . جوانان زمان بیشتری را صرف استفاده از كامپیوترهای شخصی می كنند تا مطالعه كتاب طبق یك نظرسنجی ۹۰ درصد كاربران اینترنتی زیر ۳۵ سال دارند و برای آنها مطالعه كتابها روی كامپیوتر عملی كاملا طبیعی است .

با گذشت زمان و بدون چون و چرا ، عادات خواندن وقتی از كتابها بسیار تغییر خواهد كرد. به وسیله این تكامل ، شالوده های اجتماعی برای پذیرش كتابهای الكترونیك گسترش زیادی پیدا می كند .

به دلیل اینكه كتابهای الكترونیكی توجیه اقتصادی مناسب و جذابی ندارند ، ناشران معدودی در چند كشور مشغول مبارزه برای بقاء هستند . به هر حال در چین ، بنگاههای انتشاراتی كتابهای الكترونیكی به رشد پیوسته خود ادامه می دهد . در سال ۱۹۹۷ حدود ۲۵۰/۷ كتاب الكترونیكی منتشر شد كه نسبت به سال گذشته رشد ۲۰ درصدی را نشان می داد . حمایت جدی دولت چین به ناشران كتابهای الكترونیكی به خلق این پدیده كمك كرده است به خاطر تحت نظارت بودن تمام ناشران چینی توسط دولت ، آنها نه تنها می توانند روشها و سیاستهایی را كه مطلوب ناشر است را تغییر دهند بلكه می توانند مشكلاتی در این زمینه را از پیش رو بردارند زیرا بدون هیچ مشكلی و با ترغیب و تشویق دولت ، مشكلاتی را كه در مورد حق مالكیت معنوی و با تغییر شكل كتاب از حالت نوشتاری به الكترونیك ، پیش روی ناشر قرار می گیرد را حل كرده اند.

با مواجه با كمبود شدید كاغذ و مشكلات توزیع ، ناشران چینی به شدت نسبت به تغییر كتابها به حالت و قالب الكترونیكی ترغیب می شوند . چین با تاریخ كهنش ، لیست بلند بالایی برای تبدیل به قالب الكترونیكی دارد . در شرایط موجود ، یك خواننده معمولی قادر به دسترسی به ادبیات سنتی و كلاسیك چین نیست مگر اینكه به حالت الكترونیكی در آمده باشد .

ادبیات سنتی كه همچنین تغییری كرده اند حتی با استانداردهای جهانی ، خود مقدار متشابهی از اطلاعات را در بر دارند . برای نمونه ، كتابی كه تازه به نام siku Quansha ( مجموعه ای كامل از چهار شاخه ادبیات منتشر شده به سال ۱۷۷۲-۸۲ ) منتشر شده است ، تعداد ۱۵۰ عدد دیسك نوری را اشغال می كند كه شامل ۴۰۰۳ دیوان و مجموعا ۸۰۰ میلیون كاراكتر است . به طور تخمینی ، ۱۳ میلیون كامپیوتر در چین موجود است و تا سال ۲۰۰۰ این تعداد به حدود ۳۰ میلیون می رسد .

بسیاری از والدین برای فرزندشان کامپیوترشخصی تهیه می کنند و شیوه تحصیل آنها در گسترش کامپیوترهای شخصی موثر واقع شده است .شمار زیادی از کتابهای الکترونیکی منتشر شده آموزشی هستند و به موضوعاتی همچون آموزش انگلیسی یا چینی اختصاص دارند.امروزه فروشگاههای کتابهای الکترونیکی به قسمتهایی از جمعیت شهری و روشنفکران محدود شده است.اما میزان استفاده کنندگان بشدت در حال افزایش است. در حال حاضر قسمت اعظمی از مردم چین و مخصوصاَآن عده که در محدوده ها و مناطق کشاورزی به سر می برند به ندرت کتاب مطالعه می کنند.اگر چه حدود ۹۰ درصد مردم تلویزیون تماشا می کنند ،اما تنها ۲۰ در صد آبونه و مشترک روزنامه اند (و با همین در صد ،آنهایی که کتاب مطالعه می کنند )این شمار کم خواننده میتواند باعث کاهش سطح سواد شود.علاوه براین ،مردم به خاطر کمبود کتابخانه وفروشگاههای کتاب دسترسی مناسب و آسانی به کتاب ندارند . به همین خاطر گسترش و پخش کتابهای الکترونیکی نقش حیاتی را در دسترس قرار دادن کتابها در سر تا سر چین به عهده دارد.حتی بی سوادان می توانند از کتابهای الکترونیکی که از توانایی صوتی برخوردارند استفاده کنند این خود به توسعه یک اجتماع مطالعه کننده کمک می کند .

هر دو نوع کاغذ (روی کاغذ یا الکترونیکی )خصوصیات متمایز کننده ای را ارایه می کنند.این اهمیتی ندارد که کتابهای الکترونیکی چقدر محبوب شده اند ،به هر حال آنها جای کتابهای روی کاغذ را نخواهند گرفت .هر دو رسانه نوشتاری به همزیستی خود ادامه خواهند داد ،هر کدام در جای خود ...

به هر حال دقیقاَ ،همانطور که با افزایش سریع دستگاههای تلویزیون خانگی ،در حالت روزنامه ها و اندازه های آنها تغییر بوجود آمد ، گسترش کتابهای الکترونیکی نیز به تدریج تغییراتی را در محتوا و اندازه کتابهای چاپی به وجود آورد . برای مثال شمار کتابهایی که برای تبدیل به قالب الکترونیکی مناسبند در حال کاهش است . در حالیکه تعداد کتابهایی که بر روی دیسکتهای نوری که محتوی جلوه های صوتی و تصویری نیز هستند افزایش می یابد .می توان انتظار ظهور انواع مختلف کتاب را داشت ،اما تاثیر آنها بسیار زود گذر خواهد بود .گوناگونیهایی که در آینده در محتوای کتابها بوجود می آید به تغییرات واضحی در چین منجر خواهد شد ،با اصطلاحات و آزادی های مدنی ،کنترل دولتی بر روی اطلاعات تسهیل می شود اگر چه نتایج آن هنوز دور از دسترس است .تعدد مقرراتی که محتوای کتابها را تحت کنترل می گیرند منحصر به محدود شدن خوانندگان می شود.

اینترنت و بقیه رسانه های الکترونیکی برای چینیها تنها وسیله ای برای بدست آوردن آزادانه اطلاعات نیست ،بلکه برای آنها محلی ابراز آزاد و بدون فشار عقاید و احساساتشان است . امروزه اغلب کتابهایی که به قالب الکترونیکی در آمده قبلاَروی کاغذ چاپ شده است .به هر حال در آینده ،کتابهای بیشتری به سرعت قالب الکترونیکی تهیه می شوند و آثاری در اینترنت با قالب جدید ظاهر می شود که دیگر برآنها انحصار و محدودیتی تحمیل نشده است.

لیو ژی مینگ