سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
به به ماکارونی خوشمزه
آیا تا به حال نوشتههای روی بستهبندی انواع ماکارونی را خواندهاید؟ ماکارونی تهیه شده از آرد سمولینا، ماکارونی سبوسدار، ماکارونی غنیشده، اینها عناوینی هستند که این روزها روی بستهبندی انواع این محصول میبینیم، اما پرسش اینجاست چه نوع ماکارونیای انتخاب کنیم؟ آیا ویژگی درج شده روی بستهبندی، نشاندهنده کیفیت و ارزش تغذیهای بالای محصول است؟
● ماکارونی غنی از نشاسته
ماکارونی یکی از پرطرفدارترین مواد غذایی است و مصرف به اندازه آن میتواند تا حدودی نیاز بدن به انرژی را تامین سازد. دلیل اهمیت ماکارونی مواد نشاستهای آن است. نشاسته نوعی کربوهیدرات پیچیده با شاخص گلایسمی (قند) پایین است که با ورود به بدن از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری و بتدریج انرژی آزاد کرده و مازاد آن به صورت گلوکز در کبد و عضلات ذخیره و در حین فعالیت روزانه انرژی مورد نیاز بدن را تامین میکند.
ماکارونی از نظر میزان کربوهیدرات شبیه برنج، نان و اکثر غذاهای تهیه شده از غلات است و ماده اولیه آن آرد سمولینای گندم دوروم است. برای تهیه این آرد، گندم کامل آسیاب نشده و کمتر سبوسگیری میشود. در نتیجه ویتامین، املاح و پروتئین بیشتری نسبت به گندمهای نرم آسیاب شده دارد. تهیه ماکارونی با آرد سمولینا بسیار رایج و معمولی است و تمام کارخانهها موظف به استفاده از این آرد هستند؛ بنابراین ذکر این ویژگی روی بستهبندی ماکارونی نشان دهنده امتیاز بالای این محصول نسبت به سایر کارخانجات نیست.
● ماکارونی سبوسدار
افزودن سبوس به ماکارونی از جمله اقدامات مناسبی است که موجب کاهش کالری و افزایش ویتامین، املاح معدنی و فیبر محصول میشود. ویژگی سبوس به گونهای است که تا حدود ۸۰ درصد از مواد مغذی آن پس از پخت باقی خواهد ماند. با مصرف محصولات سبوسدار میتوان تا حدود زیادی از یبوست، چاقی، افزایش فشار و چربی خون و دیابت در امان ماند.
● ماکارونی غنیشده
چند سالی است که برخی ماکارونیها را با آهن، اسید فولیک، فیبر و ویتامین B غنی میکنند. افزودن این ریزمغذیها برای بهبود ارزش تغذیهای محصول میتواند تا حدود زیادی افراد را در برابر خطرات ناشی از کمبود برخی مواد مغذی بیمه کند، اما غنی سازی همیشه به نفع سلامت ما نیست. افرادی که قصد مصرف محصولات غنیشده را دارند باید از وضعیت سلامت خود آگاه باشند. برای مثال افرادی که هموگلوبین یا آهن خونشان بالاست (بخصوص مردان) نباید از محصولات غنیشده با آهن استفاده کنند. تجمع آهن در خون موجب رسوب آن در بافت کبد و مغز شده و عوارض ناشی ازآن برای سلامت تهدیدکننده خواهد بود.
از طرف دیگر ممکن است کارخانهای ادعا کند که محصولش را با ویتامین B غنی کرده است و فرد با این تصور که نیاز روزانه بدن به این ویتامین را با مصرف محصول غنیشده تامین خواهد کرد از مصرف سایر مواد مغذی حاوی ویتامین B اجتناب کند، اما باید دید مسوول فنی کارخانه مدعی، چه مقدار ویتامین B، در چه حجمی از آرد ریخته است. آیا این میزان برای رفع کمبود ویتامین B روزانه بدن کافی است؟ آیا ویتامین افزوده شده در حین فرآیند حرارتی تخریب نشده است؟
● ماکارونی را دم نکنید!
نتیجه تحقیقاتی که در داخل و خارج کشور روی تمامی غذاهای کربوهیدراتی انجام شده نشان داده است، هر چه فرآیند پخت غذاهای حاوی کربوهیدرات مانند ماکارونی کاملتر و طولانیتر باشد، هضم و جذب ترکیبات قندی و نشاستهای آن راحتتر شده و این امر موجب افزایش ناگهانی قندخون و گرسنگی مجدد میشود. این موضوع برای افراد دیابتی و چاق بسیار خطرناک است؛ بنابراین پس از آنکه ماکارونی در آب پخت آن را آبکش کرده و از دم کردن آن اجتناب کنید.
● ماکارونیهای رنگی
این روزها بنا به ادعای مسوولان کارخانجات مواد غذایی، ماکارونیهای رنگی را با پودر سبزیجاتی چون اسفناج، گوجهفرنگی، هویج، نعناع و حتی جلبک رنگ میکنند. این مواد مسوول ایجاد رنگهای سبز، نارنجی و قرمز ماکارونی هستند و میتوانند تا حدودی ارزش تغذیهای محصول را افزایش دهند؛ البته این را هم بدانید که محصولاتی هم هستند که با رنگهای صنعتی مجازرنگ میشوند؛ این رنگهااغلب شیمیایی بوده و رنگ جذابتر و تندتری نسبت به رنگهای طبیعی دارند. عدم جذابیت رنگهای طبیعی به دلیل تغییراتی است که طی خشک شدن سبزیجات روی رنگدانهها ایجاد و موجب کاهش کیفیت رنگ میشود.
ماکارونی ۲ نوع خشک و تازه دارد. نوع خشک آن که همان پاستا، لازانیا و... است ۲۰ تا ۲۴ ماه و نوع تازه آن که اغلب در فریزر فروشگاههای مواد غذایی یافت میشود و حاوی ترکیبات مختلف گوشتی است ۲تا۴ ماه قابلیت ماندگاری دارد. خوب است بدانید، استفاده از سبزیجات تازهای چون فلفل دلمهای، هویج، نخود، چند حبه سیر و چند قطره آبلیمو، طعم و مزه این غذا را بینظیر میکند.
فاخره بهبهانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست