چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

صنعت نفت عراق پارادوکس شمال و جنوب


صنعت نفت عراق پارادوکس شمال و جنوب

دولت عراق اواخر ماه ژوئن اوایل تیر ماه اولین دورمناقصه میدان های نفت و گاز کشور را برگزار کرد مناقصه ای که با آنچه که در صنعت نفت و گاز دیگر کشورها برگزار می شود متفاوت بود و در تاریخ صنعت نفت عراق یک نقطه عطف به شمار می آید

دولت عراق اواخر ماه ژوئن (اوایل تیر ماه) اولین دورمناقصه میدان های نفت و گاز کشور را برگزار کرد؛ مناقصه ای که با آنچه که در صنعت نفت و گاز دیگر کشورها برگزار می شود متفاوت بود و در تاریخ صنعت نفت عراق یک نقطه عطف به شمار می آید.

دلیل اهمیت این دور از مناقصه ها آن بود که عراق، با وجود همه کشکمش هایش در دهه های گذشته، به ملی گرایی در صنعت نفت وفادار مانده بود و از این رو زمانی که اولین دور مناقصه ها برگزارشد، از نظر برخی رویکرد جدیدی در صنعت نفت تلقی شد.

تصور بر این بود که دولت عراق با گذشت حدود چهار دهه از ملی کردن صنعت نفت قصد دارد از طریق قراردادهای مشارکت در تولید و یا قراردادهای خدماتی پای شرکت های نفتی را به صنعت نفت کشور باز کند.

مناقصه ها با مخالفت شماری از مدیران نفتی، که همچنان بر ملی گرایی در صنعت نفت تاکید داشتند، روبه رو شد. کانون این نارضایی شرکت نفت جنوب عراق بود که بخش عمده ای از نفت کشور را تولید و صادر می کند.

شماری از مدیران صنعت نفت عراق در جنوب کشور با ارسال یاد داشتی برای وزارت نفت کشور خواستار لغو برگزاری مناقصه ها شدند. فیاض النعمه، مدیر شرکت نفت جنوب، بویژه معتقد بود که شرکت تحت امرش خود قادر به توسعه میدان های نفت و گاز کشور است و وزارت نفت باید به دریافت کمک های فنی از خارج بسنده کند.

این مخالفت خوانی ها با واکنش دولت مرکزی عراق رو به رو شد. بیش از یک ماه نگذشته بود که دولت (پنجشنبه گذشته) مدیر شرکت نفت جنوب را بر کنار کرد و ضیاء جعفر، از حزب الدعوه و هم حزبی نوری المالکی نخست وزیر کشور، جانشین وی شد.

اما مناقصه ها برای دولت عراق نیز راضی کننده نبود. از شش میدان نفتی و دو میدان گازی که به مناقصه گذاشته شده بود، تنها در مورد توسعه میدان رومیله با شرکت های خارجی توافق شد. دلیل عدم توافق در مورد هفت میدان باقیمانده شرایط نسبتا سخت گیرانه ای بود که وزارت نفت عراق برای اعطای امتیاز توسعه میدان ها در نظر گرفته بود. دست نیافتن به توافق با شرکت های نفتی خارجی بر اساس شرایطی که پیشنهاد کرده بودند، بدان معنا بود که وزارت نفت به همان اندازه به سنت ملی گرایی و خفط منافع ملی در تنظیم قراردادها پایبند است، هر چند که تصور می رود در دور دوم برگزاری مناقصه ها که چند ماه دیگر برگزار می شود، دولت بنا به دلایل وضیعت خاصی که کشور و صنعت نفت در آن به سر می برد، انعطاف بیشتری به خرج دهد.

اما اگر دولت مرکزی عراق توانست با برگزاری مناقصه و برکناری مدیر معترض شرکت نفت جنوب اراده خود را اعمال کند، اما در شمال کشور داستان به گونه دیگری است و اعمال حاکمیت دولت مرکزی دشوار. همین دشواری ها و پاره ای مسائل سیاسی دیگر بود که نوری المالکی را روز گذشته (۱۱ مرداد) راهی کردستان عراق کرد.

در شمال، برخلاف جنوب، شرکت های نفتی خارجی در پروژه ها مشارکت فعال دارند و از تاکید بر قوانین سخت گیرانه و یا ملی گرایی در صنعت نفت خبری نیست.

درحالی که دولت مرکزی در جنوب با مخالفت مشارکت شرکت های نفتی خارجی در توسعه میدان های نفت روبه رو است، گشاده دستی شمال در واگذاری توسعه میدان های نفت و گاز به خارجی ها، حاکمیت ملی را به چالش کشیده و در شرایطی که قانون نفت در پارلمان معطل مانده است، دولت مرکزی هشدار می دهد که اعطای این امتیازات غیر قانونی است.

اما ابهام های صنعت نفت در شمال به توافقنامه ها محدود نمی شود. دولت خودمختار منطقه کردستان عراق نه تنها ایرادهای دولت مرکزی را وارد نمی داند بلکه در چارچوب خودمختاری بر این باور است که می تواند در بخش نفت دارای یک قانون محلی باشد و در مورد توسعه میدان های نفتی از حقوق قانونی برخوردار است.

اختلاف مهم دیگر میان دولت مرکزی و دولت خودمختار منطقه کردستان بر سر منطقه نفت خیز کرکوک است. در اینجا این سوال مطرح است که آیا کرکوک جزیی از قلمرو حکومت خودمختار کردستان است یا دولت مرکزی. کرکوک در حال حاضر یک پنجم نفت عراق را تولید می کند. این منطقه به لحاظ منابع نفتی بسیار غنی است و حتی بر اساس برخی برآوردهای مقام های آمریکا چهار درصد نفت جهان را در خود جای داده است.

اکنون حدود یک هفته پس انتخابات محلی کردستان عراق و در شرایطی که مسعود بارزانی به سمت رئیس دولت خودمختار برگزیده شده است، نوری المالکی، نخست وزیر دولت راهی سلیمانه شده است به این امید که درکنار بسیاری از مسائل لاینحل سیاسی، با حکومت خود مختار منطقه کردستان عراق در مورد نفت به توافق دست یابد.

اما پر واضح است که نیل به توافق دلخواه نوری المالکی به آسانی ممکن نیست. منطقه کردستان عراق تا کنون هفده توافقنامه با شرکت های خارجی در زمینه توسعه میدان های نفت و گاز امضا کرده است و تذکرات دولت مرکزی مبنی بر غیرقانونی بودن آن ها، جز در مواردی که تهدیدهای دولت مرکزی برخی شرکت ها را از ادامه فعالیت منصرف کرده است، عملا راه به جایی نبرده است.

در چنین فضایی، به نظر می رسد دیدار نوری المالکی و مسعود بارزانی نه تنها بر تعیین سمت و سوی تحولات صنعت نفت بلکه آینده سیاسی و اقتصادی عراق نیز تاثیر عمده ای خواهد داشت.

حشمت الله رضوی