یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
زنان و اعتیاد
گسترش دیدگاههای نظری:
برای سالها، حتی قرنهای بسیاری بر این باور بودند كه زنها نمیتوانند الكلی یا معتاد شوند. بنابراین نیازی به بررسی چگونگی معتاد شدن، درمان و بهبودی آنان نبود. این عدم پذیرش و در نتیجه نبود فرضیه اعتیاد و بهبود تا تولد جنبش زنان در دهه ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۰ ادامه داشت. این انقلاب اجتماعی و سیاسی زن را بهگونهای دیگر تعریف كرد و او را از مرد جدا ساخت و همانگونه كه فمینیستها آرزو داشتتند، زن را با مرد برابر ساخت. در نتیجه این تغییرات زنان نیز در جرگه الكلیها و معتادین قرار گرفتند و زمینه بررسی و تحقیق درباره اعتیاد مبتنی بر جنسیت آغاز شد. امروزه ادبیات این موضوع گسترده و با نفوذ است و زن و اعتیاد و درمانهای بخصوص زنان را مورد بررسی قرار میدهد، با این وجود اكنون چهكاری برای انجام دادن باقی مانده است؟
كار بسیار موفقیتهایی كه زنان توانستند برای دیده شدن و پذیرش اعتیادشان بهدست آوردند، همراه با تعارضات اجتماعی، سیاسی و روانی بوده است. نیازی كه زنان برای جدا شدن از مردان برآن تاكید داشتند و برای كشمكشهای اجتماعی، سیاسی شناخته شدن و برابری جنسیت آنان لازم بود، جنبه منفی پنهان و متناقضی را در هنگام درك و درمان اعتیاد بههمراه داشت. این چارچوب مقابلهای مقایسه جنسیت، ممكن است زنان را در حالتی رقابتی با مردان قرار دهد تاز از این راه حفظ قدرت بپردازند كه این خود موجب میشود آنها توان پذیرفتن تجربه اصلی انسان در مورد از دست دادن كنترل یا ضعف را نداشته باشند در حالیكه برای بهبودی ضروری است. در اینجا روشی برای تفكر در مورد زنان و اعتیاد ارایه میشود كه دیدگاه جنسیتی را گسترش میدهد: مدل رشد( devlopmental model ) الگویی از اعتیاد و بهبود.
تناقضات دیدگاه زنان:
تجارب مربوط به معتادشدن و خود را معتاد محسوب كردن، اغلب در تضاد با بسیاری از نظرات اجتماعی - سیاسی مرتبط با مبارزه طولانی زنان برای برابری با مردان است. این تناقضات موجود در دیدگاهها میتواند باعث ایجاد تعارضاتی برای زنان شود و به خودی خود موانعی را برای پذیرش و درمان اعتیادشان بههمراه داشته باشد. این موضوعات شامل(۱) معانی مختلف مفهوم اكتساب قدرت (۲) نگاه كردن به زنان به عنوان اقلیت از دیدگاه جنسیتی.
كسب قدرت:
ایده كسب قدرت برای زنان در رابطه با موقعیت اجتماعی، سیاسی و اقتصادی شامل مقابله با وضعیت موجود، بخصوص نابرابری و برتری مردان و فشار شدید آنان برای تغییر و بهدست آوردن برابری است. این چالش شامل مقایسه گذشته با حال، مقایسه جنسیتها و اقلیت و اكثریت با توجه به قدرت و میزان بهرهمندی افراد از آن است. مبارزه برای برابری مستلزم تیزبینی و تحلیل نابرابر یا ناعادلانه است و بنابراین باعث كاهش قدرت میشود.
زنانی كه در كوشش برای كسب قدرت هستند دچار تعارضاتی میشوند كه در آن واحد میخواهند هم برنده رقابت شوند و هم بهطور فزاینده قدرتشان بیشتر میشود. زمانی كه خواهان نجات از اعتیاد هستند با تعارضی داخلی دست به گریبانند كه با تمایل آنان برای كسب قدرت بیشتر رفع نمیشود. اما این امر مستلزم بازسازی روابط آنها با خودشان است، یعنی ابتدا پذیرش ضعف نسبت به مواد، سپس زندگی خود را بر صداقت و مسوولیت شخصی استوار كردن كه منجر به پیروزی از نوع دیگری میشود: آزادی از سلطه یك واقعیت خطرناك. این تفاوتها برای كسب قدرت میتواند برای زنان در هنگام بهبودی مشكل ایجاد كند. برای عدهای از آنان، وارد شدن به دوران بهبودی ممكن است در آغاز احساس ضعف را بهوجود آورد و منجر به رها كردن جنبش بزرگتر زنان شود. فهم این تفاوتها میتواند باعث كاهش این تضاد شود: زنان میتوانند در روند روبه رشد بهبودی وارد شوند و در همان حال تعهدشان به جنبش زنان و منافع حاصل از آن را حفظ نمایند.
زن بهعنوان اقلیت دیدگاه جنسیتی
در كنار چالشی كه در مورد برچسب و انگ اعتیاد وجود دارد این مساله هم هست كه چطور باید كشمكش سیاسی برای برابری جنسیتی را با وجود چارچوب رقابتی و دو مقولهای برابری جنسیتی و زبانی كه برای تاكید بر كنترل و قدرت استفاده میشود با تجربه فقدان كنترل آشتی داد. گرگوری باتسون این تناقض آشكار را مورد بررسی قرار میدهد و میگوید (۱۹۷۱): اعتیاد اساسا در مورد "خود" است و همیشه یك موضوع شخصی است. باتسون چارچوب تعیین كنندهای را برای فهم الكلیسم بهعنوان كشمكش با خود مطرح میكند. به نظر وی، فرد الكلی در جنگی رقابتی و متقارن درگیر است. قسمتی از خود بر قدرت بیش از حد در كنترل نوشیدن الكل باور دارد. قسمت دیگر خود، قربانی واقعیت فقدان كنترل است. این بحثی دومقولهای است كه فرد الكلی را در مقابل خود قرار میدهد، یعنی دفاع از وجود محدودیتها و در همان حال، شكستن آنها. فرد به خود میگوید"میتوانم نوشیدنم را كنترل كنم" در حالیكه مرتبا كنترلش را از دست میدهد. قسمت غالب و برنده هر فرد(باور به امكان كنترل) جای خود را به قسمت بازنده و سلطهپذیر میدهد (پذیرفتن واقعیت فقدان كنترل).
رهایی از این وضعیت ناخوشایند زمانی ممكن است كه فرد شكست ناشی از فقدان كنترل و عدم توانایی را بپذیرد. فرد الكلی با محدودیتهای بشری مواجه میشود و ضعف را تجربه میكند و به نقطه"تسلیم" و"انتها" میرسد (۱۹۵۳ , ۱۹۴۹ Tie bout, ) عقیده كنترل را از دست میدهد و به بیرون از خود متوسل میشود. این از دست رفتن باور به قدرت خود برای كنترل الكل، شخص را از كشمكش داخلی و قطبی میرهاند.
چارچوب مقایسه جنسیتی میتواند بر همین ساختار قطبی عمل كند، بخصوص در"جنگهای" جنسیتی، اجتماعی و سیاسی كه زنان برای كسب قدرت در برابر مردان و "علیه" آنان ایستادهاند. قدرتی كه آنها را برابر سازد و این برابری را آشكار نماید.
نظریههای جنسیتیـ رقابتی ساختار دو مقولهای را كه بر قطبیشدگی و تمایز تاكید دارد تقویت مینماید. این ساختار میتواند به تفكری خشك منجر شود و یا به نتایجی برسد كه زنان را از گرفتن موضع مخالف مردان بازدارد. این چارچوب دومقولهای هم عدم پذیرش و هم حالت دفاعی داشتن را در برمیگیرد، زیرا یك برنده و یك بازنده را میطلبد، یك مهاجم و یك قربانی. زنان به مبارزه خواهند پرداخت تا جنبههایی از تجربه خود كه در آن تایید به معنی قبول شكست و ضعف است را انكار كنند و عدهای از آنان ناچارند نداشتن كنترل و این شكست یا نقص را در چارچوبی خشك و غیرقابل انعطاف بپذیرند.
در بافت سیاسی، چارچوب جنسیتی زنان را بهصورت اقلیتی كه همیشه در رده دوم و تحت سلطه مرد بوده، مورد تاكید قرار میدهند. از این دیدگاه، زنان قربانی سلطه مردان بودهاند. میدان مبارزه جنسیتی برنده- بازنده، نطفه اعتیاد را در خود بازسازی میكند. همانطور كه باتسون میگوید: كشمكش برای كنترل، علیه فقدان كنترل است. در این دوگانگی متضاد چارچوب رقابتی، بر اعمال"قدرت بر خود و دیگران" تاكید میكند: برای زنان مشكل است كه فقدان كنترل را بپذیرند و در عین حال ادعای قدرت خود را داشته باشند و همزمان ضعف خود را انكار كنند. در تعریف اعتیاد زنان به مواد از طریق دیدگاه جنسیتی رقابتی، خطری وجود دارد و آن این است كه چنین بینشی میتواند بهصورت متناقضی زنان را از تمركز بر خود دور نماید.
جنگ جنسیتی سیاسی، دشمن را طرف مقابل فرض میكند. زنی كه معتاد است، علیه خود مشغول جنگ است. اما برای او مشكل است كه مسوولیت شخصیاش را در فقدان كنترل بشناسد و بپذیرد و متقابلا دشوار است در عین حال بر تقویت قدرت و كنترل خود متمركز باشد و نقش فعال خود در اعتیاد را قبول كند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست