چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بوی سیر و خاصیتش رابطه دارند


بوی سیر و خاصیتش رابطه دارند

وقتی در شهرهای شمالی سیر می‌خوریم،‌ دهانمان زیاد بو نمی‌گیرد اما همیشه بعد از سیرخوردن در تهران، ‌با مشکل بوگرفتن دهان مواجه‌می‌شویم.

وقتی در شهرهای شمالی سیر می‌خوریم،‌ دهانمان زیاد بو نمی‌گیرد اما همیشه بعد از سیرخوردن در تهران، ‌با مشکل بوگرفتن دهان مواجه‌می‌شویم. آیا درست است هر چه بوی سیر بیشتر باشد، خاصیت آن هم بیشتر است؟ و اینکه آیا می‌توان بوی سیر را با خوردن چای یا قهوه از بین برد؟

راه اصلی دفع بوی سیر از بدن، از طریق ریه‌ها و تنفس است، البته بخش دیگری از بوی سیر هم با عرق کردن از بدن خارج می‌شود. حالا هر چه محیط مرطوب‌تر باشد، بوی سیری که از ریه‌ها خارج می‌شود، کمتر حس خواهد شد. به همین دلیل در هوای مرطوب و شرجی شمال کشور، بوی سیر کمتر از هوای خشک تهران احساس می‌شود.

مواد موثر یا همان ترکیب‌های گوگردی سیر براساس نواحی مختلفی که این گیاه در آنجا رشد می‌کند،‌ تفاوت دارد. به همین دلیل و به دلیل وجود ترکیب‌های گوگردی بیشتر در مناطقی مانند همدان،‌ سیر این مناطق از سیرهای شمال کشور که ترکیب‌های گوگردی کمتری دارند، بوی بیشتری دارد. جالب است بدانید معمولا مواد موثره اصلی و مهم سیر،‌ همان مواد بودار آن است و بنابراین هرچه سیر بوی بیشتری داشته باشد به طور حتم خاصیت بیشتری هم خواهد داشت. به علاوه، پختن و حرارت دادن سیر باعث تبخیر حجم زیادی از مواد بودار آن می‌شود و به همین دلیل خواص سیر پخته به مراتب از سیر تازه کمتر است.

پاسخ آخرین سوال این خواننده عزیز هم منفی است. یعنی ممکن است مصرف سبزی‌های معطر، چای، قهوه یا آدامس پس از خوردن سیر باعث شود که بوی دهان به طور موقت کمی بهتر شود اما بوی سیر مربوط به بوی داخل دهان نمی‌شود و به دم و بازدم ما ربط دارد. با این حساب، ‌ترکیب‌های بودار سیر از ریه وارد سیستم تنفسی می‌شوند و از طریق نفس کشیدن هم از بدن بیرون می‌روند بنابراین‌ هیچ‌کدام از این خوشبوکننده‌های موقتی تا زمانی که ترکیب‌های بودار سیر کاملا از بدن دفع نشوند، نمی‌توانند بوی سیر را به شکل دائمی از بین ببرند.

دکتر محمدحسین صالحی‌سورمقی

متخصص فارماکوگنوزی

استاد دانشکده داروسازی دانشگاه تهران