سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

دنیا تبدیل به دهکده شده است


دنیا تبدیل به دهکده شده است

فرید عمران, سرپرست گروه آکادمی ها

فرید عمران سرپرست گروه آکادمی‌ها است وی سال‌ها در خارج از ایران به تدریس موسیقی کلاسیک پرداخته است. ۸ جلد کتاب درباره آموزش نوین پیانو آماده دارد. گروه داوران در بخش کلاسیک بیست و سومین جشنواره فجر را مطلع و منصف می‌داند و معتقد است از همان دوران کودکی باید موسیقی را به طور جدی به کودکان آموزش دهیم تا در زمان جوانی یک موسیقی ریشه‌دار را بدانند.

▪ کیفیت جشنواره امسال را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

ـ پاسخ به این سئوال در حال حاضر مشکل است به دلیل اینکه هنوز مدتی از جشنواره باقی است. باید ببینیم در آخر این گروه‌های منتخب چه کسانی هستند و آن وقت قضاوت کنیم. به هرحال من تمام برنامه‌ها را ندیدم و بهتر است تا پایان اظهارنظر نکنم.

▪ داوران امسال را چگونه دیدید؟ با توجه به اینکه درابتدای کار برخی‌انصراف دادند؟

ـ دو روز پیش یک برنامه‌ای را دیدم که هیئت انتخاب هم در آنجا بودند مثلا دکتر شاهین فرهت که به عقیده من آدم مطلع و منصفی است.

در بخش‌های دیگر نمی‌توانم نظر دهم ولی در بخش کلاسیک آدم‌های صالحی کار قضاوت را به عهده دارند. نکته دیگر اینکه نمی‌دانم مثلا آقای پیر نیاکان به چه دلیل استعفا دادند.

▪ به عقیده شما آنگونه که شایسته است در کشور ما به موسیقی کلاسیک توجه می شود؟

ـ موسیقی در جامعه امروز ما به عنوان یک الویت شناخته نمی‌شود. به همین خاطر مسائل دیگر مانند گرانی، مسائل اتمی دولتمردان ما را مشغول خود کرده است و به خاطر این دلایل بودجه خوبی به موسیقی اختصاص داده نمی‌شود. شاید در کشورهای بزرگ دو ارکستر وجود داشته باشد ولی آنقدر مورد حمایت قرار می‌گیرد که بسیار رشد می‌کند. ولی در کشور ما به دلیل عدم امکانات و اینکه هر گروهی دستش را روی زانوی خود می‌گذارد و بلند می‌شود این رشد بسیار کند صورت می‌گیرد.

▪ نظرتان راجع به موسیقی تلفیقی چیست؟

ـ به نظر من دنیا تبدیل به یک دهکده شده است.

من چند سال پیش یک پسر سیاه‌پوست با چشمان آبی و موهای بلوند مجعد دیدم بسیار از این این تلفیق الهی لذت بردم. در مورد موسیقی هم پاواراتی در کنار موسیقی پاپ برنامه اجرا می‌کند واین به خاطر نزدیکی روز به روز فرهنگ‌ها صورت می‌گیرد در کشور ما هم استثنا وجود ندارد. نمی‌شود گفت موسیقی تلفیقی خوب است یا بد، یک ژانر و شاخه جدیدی است که ایجاد شده است. در هر ترکیبی شاهکارها در انتظار هستند ما درآینده نه چندان دور شاهد شاهکارهایی دراین زمینه هم خواهیم بود.

▪ پس شما با موسیقی تلفیقی موافق هستید؟

ـ من با آزادی موافق هستم. الان بسیار زود است موسیقی تلفیقی در کشور ما تازه پا گرفته است و به این نکته هم بایدتوجه کرد که اگر موسیقی نیازهای جامعه نباشد باید بساطش برچیده شود.

▪ قرار بود یکسری کتاب در مورد آموزش نوین پیانو به چاپ برسانید؟

ـ مجموعه بزرگی است که فعلا ۳ کتابش آماده و چاپ شده است. ولی در نهایت ۸ کتاب می‌شود که من مشغول تهیه جلدهای بعدی هستم.

▪ با توجه به اینکه شما مدت زیادی خارج از ایران بوده‌اید پس از بازگشت به ایران شاهد پیشرفت موسیقی سنتی ما بودید یا ...؟

ـ پیشرفت معنای عمیقی دارد. من ۵۵ سال است در زمینه موسیقی کار می‌کنم ولی به عنوان یک فیلم که بیش از ۴۰ سال است تدریس می‌کنم باید بگویم. پیشرفت عمیق بستگی به این دارد که ببینیم موسیقی از بچگی چقدر جدی گرفته می‌شود.

این پیشرفت‌ها در زمینه موسیقی در کشور ما برعکس صورت گرفته است. از ۷۰ میلیون جمعیت فارغ از روستاها که موسیقی محلی خود را دارند. یک درصد مخاطب جدی موسیقی بیشتر وجود ندارد که خیلی کم است.

سعیده خدابخش