شنبه, ۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 11 May, 2024
مجله ویستا

اگـر مـی تـرسـی از دنـدان پـزشـکـی


اگـر مـی تـرسـی از دنـدان پـزشـکـی

ترس از دندان پزشکی شدت و ضعف دارد و از حالت های خفیف تا شدید و بیمارگونه را شامل می شود

ترس از دندان‌پزشکی شدت و ضعف دارد و از حالت‌های خفیف تا شدید و بیمارگونه را شامل می‌شود...

عوامل مختلفی ممکن است باعث ترس از دندان‌پزشکی شود (از درد و تجربه بد در مطب دندانپزشکی تا برخورد سرد و آهنین بعضی دندانپزشکان) اما ۱۰ توصیه زیر به شما کمک می‌کند که اگر با چنین ترسی دست به گریبانید، بر آن غلبه کنید:

۱) با ترستان مقابله کنید: احتمالا موثرترین راهکار برای غلبه بر ترس از دندان‌پزشکی این است که با آن مقابله کنیم. پیشرفت تکنولوژی و روزآمد شدن علم دندان‌پزشکی باعث شده تا مراحل درمان یک دندان بسیار راحت‌تر از سال‌های گذشته باشد. پس خاطرات گذشته و ذهنیات قبلی خود را دور بریزید و با ترس خودتان مقابله کنید.

بدون شک دندان‌پزشکی به آن اندازه که می‌پندارید، مهیب و وحشت‌آور نیست.

۲) به علاج واقعه پیش از وقوع بیندیشید: به طور منظم برای چکاپ به دندان‌پزشک مراجعه کنید. این کار به شما کمک می‌کند رابطه خوبی با دندان‌پزشک برقرار ‌کنید، با مواد و تجهیزات دندان‌پزشکی و اقدامات معمول در مطب آشنا ‌شوید، امکان تشخیص زودرس مشکلات دندانی برای شما فراهم و نیاز به اعمال دندانی گسترده‌تر برطرف ‌شود.

۳) دندان‌پزشک خودتان را انتخاب کنید: انتخاب یک محیط درمانی آرام و دور از هیاهو و دندان‌پزشکی که با آرامش و بدون شتاب کار درمانی را انجام می‌دهد، به شما برای غلبه بر ترستان کمک می‌کند. رفتار گرم و دوستانه‌ کادر درمانی آرامش را در وجودتان تقویت خواهد کرد.

۴) به دندان‌پزشکتان بگویید می‌ترسید: در مورد ترس‌هایتان با دندان‌پزشک صحبت کنید. راهکارهای زیادی برای کاستن از استرس در دندان‌پزشکی وجود دارد که دندان‌پزشک می‌تواند آنها را به کار ببندد یا شما را برای انجام آنها راهنمایی کند. انتخاب نوع ماده بی‌حسی، دارودرمانی پیش از شروع کار، توضیح مراحل درمان و معرفی وسایل دندان‌پزشکی نمونه‌هایی از این موارد هستند.

۵) زمان مناسبی برای درمان انتخاب کنید: اگر امکان دارد، ساعت و روز مناسبی را برای کار دندان‌پزشکی خود در نظر بگیرید تا تحت فشار نباشید. مثلا صبح‌ها یا روزهای پنجشنبه. در صورت امکان قرار دندان‌پزشکی را در اول روز بگذارید و شب قبل به اندازه کافی بخوابید.

۶) از کارهای ساده شروع کنید: اگر در شرایط اورژانس و همراه با درد به دندان‌پزشک مراجعه نکرده‌اید، می‌توانید درمان دندان‌هایتان را از کارهای ساده‌تر و کم‌استرس‌تر شروع کنید تا تحمل شما برای پذیرش درمان‌ها به تدریج افزایش یابد.

۷) حواستان را از محیط پرت کنید: شما می‌توانید با تصور کردن صحنه‌های خوشایند و آرام‌بخش ذهنتان را از آنچه در دهانتان رخ می‌دهد، جدا کنید. به مکانی فکر کنید که خاطراتی خوش از آن دارید و خودتان را تصور کنید که به آنجا رفته‌اید، بر جزییات حسی تمرکز کنید. برای مثال گرمای شن، صدای ملایم آبی که به ساحل برخورد می‌کند، آبی درخشان آسمان، یا نوازش باد روی صورتتان. خودتان را رها کنید تا تصوراتی که خلق کرده‌اید شما را با خود ببرد. هنگامی که آن مکان خوشایند را به خیال درمی‌آورید آهسته و عمیق نفس بکشید. شنیدن صدای موسیقی آرامش‌بخش می‌تواند به شما در جدا شدن از محیط کمک کند. می‌توانید از پیش تدارک یک هدفون و یک پخش‌کننده موسیقی را برای خودتان ببینید تا هنگام کار دندان‌پزشک صدای مته دندان‌پزشکی شما را آزار ندهد.

۸) بخواهید کسی شما را همراهی کند: گاهی حضور یک نفر از اعضای خانواده یا دوستان در مطب دندان‌پزشکی می‌تواند به آرامش بیشتر شما کمک کند. به‌خصوص اگر برای کارهای سنگین و پیچیده مانند جراحی دندان‌ عقل یا عصب‌کشی به دندان‌پزشکی می‌روید.

۹) خواب و خوراکتان را تنظیم کنید: سعی کنید شب پیش از مراجعه به دندان‌پزشکی خواب خوب و راحتی داشته باشید. خوردن غذای سبک با پروتئین بالا اثر آرام‌کننده‌ای بر شما خواهد داشت. پیش از کار دندان‌پزشکی از خوردن نوشیدنی‌های حاوی کافئین بپرهیزید زیرا ممکن است باعث تحریک‌پذیری و عصبی شدن شما شوند. هرگز با شکم خالی به دندان‌پزشکی نروید تا کاهش قند خون باعث غش کردن شما پس از تزریق آمپول بی‌حسی نشود.

۱۰) با نظارت دندان‌پزشک دارودرمانی کنید: اگر استرس زیادی دارید، از دندان‌پزشکتان بخواهید برای شما داروی آرام‌بخش تجویز کند.

دکتر سیامک شایان