شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
اعتکاف؛ عبادتی ویژه
از آنجا که سیرو سلوک الی الله، تزکیه و تهذیب نفوس، عبادت و پرستش خداوند و اعتکاف و خلوت با قاضی الحاجات در ردیف بهترین اعمال بشری و اسلامی است، لزوم توجه به خالص بودن وبرای خدا انجام گرفتن آنها نیز بیشتر جلوه می کند.
یکی از راههای شناخته شده و مورد توصیه برای تزکیه و تهذیب نفس، اعتکاف است. اعتکاف، عبادت ویژه ای است که برای سالکان الی الله از اهمیت خاصی برخوردار است و سفارش قولی و عملی از ناحیه معصومین و علماء اخلاق نسبت بدان بسیار است.
اعتکاف در لغت به معنای حبس و توقف (و از ماده عکف و بروزن افتعال) است و در اصطلاح به معنای توقف و ماندن سه روز و بیشتر از آن در مسجد جامع میباشد.
قرآن کریم در آیه ای به مسئله اعتکاف اشاره کرده و به حضرت ابراهیم و اسماعیل فرمان می دهد که خانه خدا را برای طواف کنندگان و مجاوران (و معتکفین) و رکوع کنندگان و سجده گزاران پاکیزه (و آماده) سازند:
«و اذجعلنا البیت مثابه للناس و امنا و اتخذوا من مقام ابراهیم مصلی و عهدنا الی ابراهیم و اسماعیل ان طهرابیتی للطائفین و العاکفین والرکع السجود» (بقره /۱۲۵)
این آیه شریفه اگرچه به صراحت از اعتکاف در مسجد الحرام سخن به میان آورده، اما از آنجا که تمام مساجد، خانه های خداوند در روی زمین هستند، اعتکاف در هر مسجدی امکان پذیر می باشد.
در روایات اسلامی نیز از اعتکاف بطور مکرر سخن رفته و بر این عبادت مخصوص توصیه شده است.
در کیفیت اعتکاف رسول گرامی اسلام حضرت محمد (ص) گفته شده که در مسجد برای ایشان پرده ای می آویختند و خیمه ای برپا می کردند و رسول خدا در آن سکنی می گزیدند.
این اهتمام بسیار در واقع توصیه و تأکیدی عملی بر این امر است، و عمل پیامبر و امام نیز به مانند گفتارشان برای پیروان حجت شرعی است. اهمیت دادن و مقید بودن نبی اکرم به مسئله اعتکاف دلیلی روشن بر سریع التأثیر بودن این عمل عبادی برجان و روان آدمی در جهت نیل به کمال و سیرالی الله در خود است که بر ژرف اندیشان مخفی نیست. و چرا چنین نباشد در حالیکه اعتکاف را انگیزه ای جز فراغت یافتن معتکف ازدنیا و ظواهر آن (اگر چه در مدتی کوتاه) و توجه عمیق داشتن به عبادت خداوند و راز و نیاز به بارگاه ربوبی نیست و در اجرای این مهم چه کسی شایسته تر از عصاره خلقت و مخاطب ندای ملکوتی «لولاک لما خلقت الافلاک» یعنی رسول خاتم و نبی اکرم حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی (ص) که گل سرسبد آفرینش است و محبوب پروردگار و اسوه مطلق بشریت به تأیید صریح حضرت حق جل و علاکه فرمود: «لقد کان لکم فی رسول الله اسوه حسنه» (احزاب /۱۲)
از کتاب: ره توشه سالکان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست