یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

نگاهی به فیلم مرگ کسب و کار من است


نگاهی به فیلم مرگ کسب و کار من است

فیلم خط اصلی قصه خود را با تصاویری موازی از زندگی کاراکترهایش در بستری مستند روایت می کند. دیدن تصاویری سرشار از لانگ شات های زیبا در دل طبیعت برای بیننده ای که به دیدن نماهای …

فیلم خط اصلی قصه خود را با تصاویری موازی از زندگی کاراکترهایش در بستری مستند روایت می کند. دیدن تصاویری سرشار از لانگ شات های زیبا در دل طبیعت برای بیننده ای که به دیدن نماهای شهری عادت کرده است می تواند یک اتفاق بصری جذاب باشد.

انتخاب سوژه در نوع خود جدید است. آدم های داستان هریک به نحوی اسیر تقدیرند. همگی دغدغه نان دارند و از طرفی درگیر خانواده اند. آدم هایی که جبر زمانه، آنها را مجبور به کاری مانند دزدی کابل برق کرده است. مهمترین وجه برجسته این فیلم نگاه خشن ناتورالیستی کارگردان است که با رویکردی تازه قهر طبیعت را در تقابل اختیار انسان قرار داده و او را چنان درگیر قضا و قدر می کند که دیگر راهی برای فرار از تقدیر نباشد.

ترسیم تصاویری از یک لوکیشن طبیعی کوهستانی و نقش برف در هرچه طبیعی تر شدن قصه بسیار ارزشمند است. به عبارتی ثقفی به خوبی توانسته است با استفاده از لوکیشن سخت و خشن نقش تقدیر را در زندگی کاراکترهایش پر رنگ کند.

در عین حال که طبیعت به دلیل نقش محوری که در قصه دارد به یکی از شخصیت های فیلم تبدیل شده است، رویکرد قوی کارگردان در استفاده از ابزار سینمایی و قاب بندی مناسب بستر مستندی را برای روایت قصه فراهم کرده است. اما مهمترین ضربه از همین موضوع به کل اثر وارد شده است.

کارگردان آنقدر شیفته طبیعت و لوکیشن فیلم شده است که ساختار را فدای قصه می کند، در حالی که داستان اصلی این پتانسیل بکر را داشت که بیشتر از این پرداخت شود و بیننده را با قصه زندگی کاراکترها درگیر نماید.نکته دیگری که در کلیت اثر این کارگردان جوان حائز اهمیت است نوع روایت قصه کاراکترها است . به طوری که کارگردان با زیرکی داستان عطا (امیر آقایی) و دخترش که برای فرار از مخمصه گرفتار کوهستان و بوران می شوند را مکمل روایت قصه شکری (پژمان بازغی) قرار داده است و همین امر ریتم اثر را تحت تاثیر قرار می دهد. از طرفی نگاه کلی به نوع روابط حاکم برمناسبات مردم روستا نیز مورد توجه قرار گرفته است و پرداخت به جای همین نکته ظریف باعث شده تا فیلم از لحاظ تماتیک صرفا داستانی درباره تلخی زندگی انسانهای فقیر و تنگدست نباشد بلکه نشان دهنده قدرت تعیین کننده طبیعت و هستی است که نقش به سزایی در سرنوشت آدمی دارد.

نویسنده : سیده مریم مطلب پور