شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
مجله ویستا

با اینا زمستونو سر می کنم


با اینا زمستونو سر می کنم

توصیه داغ به آقای خانه برای گذراندن ۹۰ روز سرد با خانه و خانواده

وقتی برف می‌بارد و همه جا را سفیدپوش می‌کند، زمستان دوست داشتنی‌تر می‌شود. اما از آنجا که بارش برف و سرمای سوزان زمستانی در بسیاری از موارد مشکلاتی را برای خانه‏ها ایجاد می‏کند، لازم است به فکر تعمیرات برخی قسمت‏های خانه و تجهیزات آن باشید. بهتر است هر چه زودتر دست به کار شوید تا این ۹۰ روز زمستانی را بدون مشکل سپری کنید. هر چند در اغلب موارد تنها یک سرکشی و بازرسی از قسمت‏های مختلف خانه می‏تواند بدون هیچ هزینه مالی در رفع بسیاری از خطرات و مشکلات کمک کند. البته قبل از همه این کارها با دعوت از متخصصان مربوطه باید از سلامت و ایمنی خانه‌تان در برابر مسمومیت با مونواکسید کربن اطمینان حاصل کنید و سپس توصیه‌های ما را به کار بندید.

در بازرسی‏ و تعمیرات زمستانی خانه لازم است به مواردی مانند لوله‏ها و اتصالات، وضعیت ایزوگام پشت بام، تخلیه آب کولرهای آبی و کشیدن پلاستیک یا برزنت روی آن، بستن راه‏های ورود حشرات و جانوران موذی، وضعیت دودکش‏ها و باز بودن مجرای کانال آنها و جلوگیری از اتلاف انرژی توجه کنید.

۱) وضعیت لوله‌ها و اتصالات را بررسی کنید

بهتر است وضعیت لوله‏ها و اتصالات آنها را بررسی کنید تا از سالم بودن آنها مطمئن شوید. همچنین عایق‌بندی لوله‏ها و اتصالات علاوه بر کاهش اتلاف انرژی آنها را از یخ زدن در فصل زمستان محافظت می‏کند. یخ زدن آب در لوله‌ها و ترکیدگی لوله‌ها یکی از مشکلات فصل سرماست. برای جلوگیری از یخ زدن لوله‌ها و شیرهای آبی که بیرون و در فضای باز هستند، لازم است با پشم شیشه آنها را به خوبی عایق کرده و بپوشانید. همچنین شیرهایی که چکه می‌کنند زودتر دچار یخ‌زدگی می‌شوند و برای جلوگیری از یخ زدن آنها لازم است که واشر لاستیک آن تعویض شود. برای جلوگیری از اتلاف وقت، جلوگیری از هدر رفتن آب و اتلاف انرژی بهتر است لوله‌های آب گرم را از منبع شوفاژ یا آب‌گرم‌کن تا محل‌های مورد استفاده عایق‌کاری کنید تا برای گرم شدن آب معطل نمانید. اگر آب در لوله‌ها یخ زده باشد می‌توانید با گرم کردن آن به تدریج یخ را ذوب کنید. برای این کار می‌توان از آب گرم استفاده کرد. توصیه می‏شود از وسایل برقی مانند سشوار که خطر برق گرفتگی در آنها وجود دارد، برای این کار استفاده نکنید. اگر لوله ترکید، شیر فلکه اصلی و شیرهای فرعی را سریع ببندید و با شرکت آب تماس بگیرید یا سراغ یک تعمیرکار باتجربه بروید.

۲) سری به پشت بام بزنید

هر چند این روزها دیگر برای ایزوگام کردن خیلی مناسب نیست و باید خیلی قبل‏تر و پیش از آغاز پاییز این کار را انجام می‏دادید اما اگر درز و شکافی روی پشت بام وجود دارد، بهتر است هر چه زودتر آن را عایق‌بندی کنید. سری به پشت بام بزنید و از باز بودن راه چاه و ناودان پشت‌بام مطمئن شوید. اگر ناودان و راه چاه توسط برگ‏ها و خس و خاشاک مسدود شود مشکلاتی به وجود خواهد آمد.

۳) آب کولرها را تخلیه کنید

اگر از کولر آبی استفاده می‏کنید در فصل سرما آب آن را تخلیه کنید. بهتر است با استفاده از پارچه برزنتی و یا پلاستیک روی آن را کاملا بپوشانید تا هم کمتر در معرض برف و باران قرار گیرد و هم سرمای بیرون از طریق کانال‌های کولر وارد خانه‌تان نشود. برای پیشگیری از اتلاف انرژی می‏توانید دریچه‏های کانال کولر در داخل خانه را هم بپوشانید. نکته دیگر، اینکه اگر کولر آبی روی پشت بام دارید و شیر آب آن نیز روی پشت بام قرار دارد آن را با پشم شیشه عایق‏کاری کنید. اگر این شیرها دچار یخ‏زدگی و ترکیدگی شوند ممکن است آب تمام پشت‌بام را پر کرده و حتی به دیوارها و سقف خانه نفوذ کرده و خرابی به بار آورد.

۴) جلوی ورود حشرات و جانوران موذی را بگیرید

درزها، ترک‏ها و سوراخ‏ها را با استفاده از سیمان، گچ، بتونه و یا هر ماده مناسبی پر کنید. مسدود کردن و بستن تمام سوراخ‏ها، درزها و ترک‏ها از ورود موش و حشرات موذی به خانه جلوگیری می‏کند. اگر دیوارها در اثر گرمای داخل خانه و سرمای خارج ترک برداشت لازم است خیلی سریع ترک‌ها را برطرف کنید و این کار را تا پایان فصل سرما به تعویق نیندازید. این ترک‌ها موجب اتلاف گرمای داخل خانه و رشد حشرات و میکروب‌ها می‌شوند. نکته مهم در درزگیری و بستن سوراخ‌ها و شکاف‏ها در خانه توجه به ورود اکسیژن کافی به داخل خانه برای وسایل گرمایشی مانند بخاری و اجاق گاز است.

۵) وضعیت دودکش‏ها را بررسی کنید

اگر به دلیل سرمای بیشتر هوا وسیله گازسوز دیگری به خانه اضافه می‏کنید، لازم است نکاتی را مورد توجه قرار دهید. دهانه خروجی دودکش‏ها اغلب مکان مناسبی برای پرندگان است تا آشیانه خود را روی آن بنا کنند. از این گذشته احتمال اینکه این مسیر توسط اشیا و موانعی مسدود شود نیز وجود دارد. بهتر است قبل از روشن کردن وسایل گرمایشی مانند بخاری گازی از باز بودن این مسیر اطمینان پیدا کنید. توصیه می‏شود حتما از کلاهک دودکش استفاده کنید چون علاوه بر اینکه از نفوذ باران و برف و افتادن سایر اشیا به داخل دودکش جلوگیری می‏کند، در منظم سوختن وسیله گازسوز نیز موثر است.

۶) از سالم بودن وسایل گرمایشی مطمئن شوید

قبل از اینکه بخاری یا هر وسیله گرمایشی دیگر خود را روشن کنید، بهتر است یک بار با دقت آن را بازرسی کنید تا از سالم بودن قطعات مختلف آن به‌خصوص شیلنگ گاز و یا سیم برق مطمئن شوید. اگر از شوفاژ استفاده می‌کنید در صورت نیاز باید آنها را هواگیری کنید. شوفاژ زمانی به هواگیری نیاز دارد که همه آن به‌طور کامل داغ نمی‌شود. اگر از بخاری گازسوز استفاده می‏کنید شیلنگ گاز و بست‏های آن را بررسی کنید. این کار را با مالیدن کف صابون روی شیلنگ انجام دهید. همچنین دقت کنید که شعله آن به رنگ آبی باشد و اگر غیر از این باشد مسیر دودکش را یک بار بازرسی کنید.

۷) کاهش مصرف انرژی را جدی بگیرید

موضوع کنترل و کاهش مصرف انرژی را جدی بگیرید و از اتلاف انرژی پیشگیری کنید. این روزها که هوا سردتر است فقط با زیاد کردن بخاری و شومینه خانه را گرم نکنید، بهتر است برای گرم کردن خودتان در خانه، لباس‌های گرم بپوشید. گاهی پوشیدن جوراب و کلاه در خانه حسابی گرم‌تان می‌کند. وسایل گرمایشی را در مواقعی که خانه خالی است خاموش کنید. دریچه کانال کولر را از داخل بپوشانید و درها و پنجره‏ها را درزگیری کنید. عایق‏کاری و پوشاندن درزها و شکاف‏ها را فراموش نکنید. اگر کف خانه سنگ یا سرامیک شده است در فصل زمستان روی آن را با موکت بپوشانید. این کار موجب می‏شود خانه گرم‏تر شود.

۸) به فکر ذخیره‌ها هم باشید

گاهی اوقات سرمای شدید موجب می‌شود فشار گاز در لوله‌ها کم شود و سیستم گاز رسانی در برخی نقاط دچار مشکل شود. ممکن است چند ساعتی گاز قطع شود و نتوانید از بخاری گازی و شومینه استفاده کنید. آن وقت است که دیگر نمی‌توانید یک استکان چای دست‌تان بگیرید و پشت پنجره بایستید و از دیدن یک روز زمستانی لذت ببرید. همیشه یک وسیله گرمایشی غیرگازسوز برای این جور مواقع در خانه داشته باشید. بخاری‌ها و شوفاژ‌های برقی در این جور مواقع به کمک‏تان می‌آیند. توصیه می‌شود از بخاری‌های نفتی بدون دودکش در خانه استفاده نکنید. وقتی گاز قطع می‌شود، نمی‌توانید از اجاق گاز استفاده کنید و آشپزی هم تعطیل می‌شود. بهتر است مقداری بیسکوییت، آجیل، نان‌های خشک و غذاهای کنسرو شده برای این جور مواقع در خانه داشته باشید.