پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
انتقام مونته زوما
ایتالیاییها سفلیس را «بیماری فرانسوی» و فرانسویها آن را «بیماری ایتالیایی» میخواندند. هلندیها میپنداشتند از اسپانیا است، در روسیه، لهستانی فرض میشد. ترکها فکر میکردند یک مصیبت مسیحی است. مردم تاهیتی تصور کردند از انگلستان آمده. اما به گفته خانم کریستین هارپر از دانشگاه اموری در جورجیا همه آنها در اشتباه بودند. سفلیس، این بیماری با این همه مبداء احتمالی در حقیقت از جهان جدید آمد. به عبارت دیگر کریستف کلمب خیلی بیشتر از شناخت یک قاره ناشناخته رهآورد سفر داشت.
مردم برای صدها سال در این باره که آیا سفلیس از قاره آمریکا آمده بود یا همراه با شمار زیادی از بیماریهای نزدیک به آن، تاریخ خیلی طولانیتری در اروپا داشته است بحث میکردند چون نخستین شیوع مسلم بیماری در سال ۱۴۹۵، اندکی پس از بازگشت کلمب ثبت شده بود، قرائن از مبدایی در سواحل غربی اقیانوس اطلس حکایت داشت، اما اکنون علم در جستجوی یک پاسخ قطعی به ژنتیک روی آورده است.
دکتر هارپر و همکارانش میخواستند دریابند چگونه سفلیس به پاتوژنهای باکتریایی مسئول سایر بیماریهای به اصطلاح ترپونومال مربوط میشد: یاز، سفلیس بومی و پینتا این سه بیماری، مانند سفلیس نه با تماس جنسی، بلکه پوست با پوست، یا تماس دهانی منتقل میشوند. اما گروه او با یک مشکل روبرو شد: جمعآوری نمونهها دشوار بود، در سالهای دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ سازمان بهداشت جهانی یک مبارزه عظیم را برای ریشهکن کردن این بیماری برعهده گرفت که طی آن بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در آفریقا، آمریکای جنوبی، جنوب شرقی آسیا، جزایر جنوب اقیانوس آرام و خاورمیانه مورد آزمایش قرار گرفتند و دهها میلیون نفر با پنیسیلین درمان شدند.
کاهش بار سنگین بیماری به میزان ۹۵ درصد خبر خوبی برای بیماران بود اما نه چندان خوب برای پاتولوژیستهای بیماریهای کهن، در عوض، گروه مجبور شد یک مجموعه کامل آزمایشگاهی از نمونههای ژن انسان و حیوانات خونگرم را گرد آورد و رگههای موروثی بیماری را در بابون (نوعی بوزینه) و خرگوش جمعآوری کند. به علاوه، آنها توانستند دونمونه از یاز را در تنها نقطه شناخته شده سرایت این بیماری در قاره آمریکا ردیابی کنند: سرخپوستهای آمریکایی که در گویان زندگی میکردند. در کل آنها موفق شدند ۲۶ زنجیره ژنتیکی از انواع مختلف باکتری ترپونومال پیدا کنند.
با مقایسه این اطلاعات میشد تقریباً حدس زد کدام نمونهها بیشتر از همه به هم مربوط میشوند و چگونه و چه زمانی شکل گرفتهاند. نخستین چیزی که دکتر هارپر پیدا کرد، اینطور که در «مجموعه عمومی علوم» گزارش میدهد این بود که همه رگههای ژنی یاز بیشتر از همه شبیه پاتوژنهای اجداد و نیاکان انسان بودند. این یک تئوری را تقویت میکند که معتقد است یاز یک بیماری متعلق به قدیم است، یک بیماری که بوسیله یک باکتری به اجداد انسان سرایت کرد و با پخش شدن مردم در اطراف جهان به گونهای مختلف شکل گرفت. اما سفلیس در شرایط تکاملی نسبتاً جدیدتر ظاهر شده است.
دو نمونه گویائی یاز یک عنصر بسیار مهم سازنده این تحقیق بودند چون به نظر میآمد نزدیکترین اقوام به سفلیس آمیزشی هستند و از لحاظ ژنتیکی با گونههای یاز جهان قدیم تفاوت داشتند. در حقیقت منتقدان این تحقیق به این نتیجه رسیدند که دکتر هارپر بیش از حد روی آنها تکیه کرده بود چون تفاوتهای مورد بحث ممکن بود بیشتر نتیجه یک انتخاب طبیعی باشد تا نوعی جهش تصادفی که اینگونه تحلیلها به آنها بستگی دارند. اما او فکر میکند مدارک نشان میدهند یک بیماری اجدادی شبیه یاز ابتدا در جهان قدیم به عنوان یک بیماری عفونی غیرمقاربتی پیدا شد. این بیماری بعد به خاورمیانه و اروپای شرقی، و پس از آن وقتی انسان حدود ۱۳ هزار سال پیش از تنگه برینگ عبور کرد به شکل یاز جهان جدید به قاره آمریکا گسترش یافت. در پایان سفلیس به عنوان یک رهآورد اکتشافات اروپاییان به جهان قدیم بازگشت.
این احتمال وجود دارد وقتی یک میکروب از جهان جدید مرطوب استوایی وارد سرزمینهای خنکتر اروپا شد با تطبیق خود با نزدیکترین چیز، مرد (وزن) اروپایی به محیط گرمسیری زنده ماند: تولید مثل و به این ترتیب، آزاد از محدودیتهای خارجی از فرانسویها، ایتالیاییها، هلندیها، اسپانیاییها، روسها، لهستانیها، ترکها، تاهیتیاییها و حتی بریتانیاییها برای موفقیت جهانی که امروز دارد استفاده کرد.
منبع: اکونومیست
مترجم: فریدون دولتشاهی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست