سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

چگونه عمر مفید تلویزیون ها را افزایش دهیم


چگونه عمر مفید تلویزیون ها را افزایش دهیم

اکثر کاربران تلویزیون, چه تلویزیون های گران قیمت سه بعدی و چه نمونه های ال سی دی قدیمی با این سوال که در واقع عمر مفید تلویزیون چقدر است و تلویزیون های مبتنی بر کدام تکنولوژی طول عمر بیشتری دارند و مواجه هستند

اکثر کاربران تلویزیون، چه تلویزیون‌های گران قیمت سه بعدی و چه نمونه‌های ال‌سی‌دی قدیمی با این سوال که در واقع عمر مفید تلویزیون چقدر است و تلویزیون‌های مبتنی بر کدام تکنولوژی طول عمر بیشتری دارند و ... مواجه هستند.

سوالات دیگری نظیر اینکه آیا رعایت نکاتی خاص منجر به افزایش طول عمر مفید تلویزیون می‌شود یا خیر و اینکه اصلا طول عمر مفید تلویزیون به چه معنا است وجود دارد. حقیقت این است که پاسخ‌های گوناگونی به این سوال داده شده و هر تولید‌کننده یا عرضه‌کننده‌ای بنا به سیاست‌های خاص شرکتی، طول عمر تلویزیون‌های خود را بیشتر از سایرین اعلام می‌کند یا اینکه طول عمر تلویزیون‌ها را بیش از حد واقعی به خریدار اعلام می‌کند. در نهایت خریدار با اعتماد به فروشنده یا نماینده شرکتی کالا را خریداری کرده و از آن استفاده می‌کند، بدون آنکه بداند انجام چه کارهایی منجر به افزایش طول عمر تلویزیون می‌شود. با توجه به این موضوع در این بخش ما ضمن یافتن پاسخ مناسب برای این سوالات، به مجموعه نکاتی که رعایت آنها منجر به افزایش طول عمر تلویزیون می‌شود اشاره کرده‌ایم. اگر به این موضوع علاقه‌مندید این مطلب را بخوانید:

● منظور از عمر مفید تلویزیون چیست؟

شاید تصور شما از عمر مفید تلویزیون این باشد که پس از پایان عمر تلویزیون (مثلا پس از ۱۰ تا ۱۵ سال) تلویزیون دیگر روشن نشود یا اینکه یکی از قطعات آن دچار ایراد شود و عمر آن به پایان برسد.

اما حقیقت این است که پایان عمر فیزیکی تلویزیون با پایان عمر مفید آن متفاوت است.

منظور از عمر مفید، این نیست که بعد از مدتی تلویزیون شما قرار است از کار بیفتد، بلکه عمر مفید تلویزیون، مدت زمانی است که طول می‌کشد تا روشنایی تلویزیون شما به نصف مقدار اولیه‌اش برسد. در واقع تلویزیون شما پس از سپری کردن عمر مفید هنوز قابل‌استفاده است، ولی روشنایی آن کمتر می‌شود. البته از آنجایی که تلویزیون‌های امروزی روشنایی بالایی دارند، حتی پس از سپری شدن عمر مفیدشان، باز هم عملکرد خوب و قابل‌قبولی خواهند داشت (البته نه به خوبی تصویر اولیه‌شان). به همین دلیل هم است که معمولا تولیدکنندگان تلویزیون و پنل‌ها در مورد عمر مفید محصولات خود حرفی به میان نمی‌آورند، زیرا در اکثر موارد مصرف‌کننده متوجه تغییرات روشنایی تصویر و ... نمی‌شود.

● کدام تکنولوژی عمر بیشتری دارد؟

همه تلویزیون‌ها روشنایی خود را به مرور از دست می‌دهند. این یک حقیقت است، اما اینکه چه مدت زمان طول می‌کشد تا این روشنایی کم شود برای ما اهمیت بسیاری دارد. در بین تلویزیون‌های سه بعدی LED، LCD و پلاسماهای جدید شنیده می‌شود که پلاسماهای جدید عمر مفید بیشتری نسبت به LCD و LED‌ها دارند.

البته نمی‌توان گفت عمر دقیق هر مدل چه میزان است؛ اما پلاسماها حدود ۳۰ تا ۶۰ هزار ساعت عمر می‌کنند. توجه کنید که عمر تلویزیون‌های پلاسمای جدید کمی بیشتر شده است. به طوری که پاناسونیک ادعا می‌کند، تلویزیون‌های پلاسمای این برند، ۱۰۰,۰۰۰ ساعت عمر می‌کنند.

در مورد طول عمر LED‌ها نیز اطلاعات زیادی در دست نیست، اما فرض بر این است که LED‌های سفید به کار رفته در تلویزیون‌ها نیز پس از گذشت مدتی مشابه LCDها؛ یعنی حدودا ۳۰ تا ۶۰ هزار ساعت، روشنایی خود را به میزان ۵۰ درصد از دست می‌دهند. عمر مفید تلویزیون‌های سه بعدی LED هم که به OLED‌های جدید مجهزند بیشتر است و در حدود ۱۰۰ هزار ساعت تخمین زده شده است. این در حالی است که شرکت‌های عرضه‌کننده عمر مفید تلویزیون‌های LED سه بعدی را حدود ۱۵۰ هزار ساعت اعلام می‌کنند.

با این تفاسیر و با یک حساب سرانگشتی متوجه می‌شوید که اگر روزانه پنج ساعت تلویزیون تماشا کنید، تلویزیون‌های پلاسمای جدید و ال‌ای‌دی‌های جدید شما پس از ۵۴ سال نیمی از روشنایی خود را از دست می‌دهند. در حالی که LCD و LED‌ها در بدترین حالت پس از ۱۶ سال (و در بهترین حالت ۳۰ سال) بازنشسته می‌‌شوند.

● نکاتی برای افزایش طول عمر تلویزیون:

رعایت برخی نکات می‌تواند به افزایش طول عمرمفید تلویزیون منجر شود که در این قسمت ما به برخی از این نکات اشاره می‌کنیم:

۱-محل قرارگیری تلویزیون اهمیت زیادی دارد و نقشی تعیین‌کننده در افزایش یا کاهش عمر مفید این دستگاه دارد. این محل باید دور از سرما یا گرما باشد. همچنین از قرار دادن تلویزیون در محلی که ممکن است رفت و آمد در آن نقطه زیاد باشد پرهیز کنید، زیرا شرایط آب وهوایی مختلف باعث از بین رفتن سیستم‌های داخلی تلویزیون می‌شود.

۲-از آنجایی که این روزها بیشتر تلویزیون‌ها باریک یا حتی فوق باریک هستند باید مراقب ضربه خوردن‌های آن باشید. هر ضربه محکمی که به تصویر تلویزیون برخورد کند باعث از بین رفتن یک پیکسل یا سوختن یک لامپ آن می‌شود. از این تلویزیون‌ها باید با دقت نگهداری کرد.

۳- بیشتر آسیب‌های وارده هنگام تمیز یا گردگیری به تلویزیون وارد می‌شوند. به همین دلیل باید هنگام تمیز کردن تلویزیون نکاتی را رعایت کنیم. برای پاک کردن صفحه نمایش از دستمال‌های مخصوص که معمولا درون جعبه تلویزیون هستند استفاده کنید. دقت داشته باشید که هیچ آب یا ماده شوینده ای را نباید به صفحه نمایش بزنید. همچنین برای تمیز کردن تلویزیون نباید از دستمال‌های زبر که به صفحه نمایش آسیب می‌رسانند استفاده شود.

۴- از کنترل تلویزیون به دقت محافظت کنید، زیرا این روزها بسیاری از کارهای این جعبه جادو با استفاده از کنترل انجام می‌شود. محل‌های قرار دادن کنترل که کنار صندلی‌ها وصل می‌شوند خریداری کنید تا هر کنترل جای مخصوصی داشته باشد. همچنین اجازه ندهید تا فرزندان کوچک دست به آن بزنند؛ چرا که کار کردن بی جهت با دکمه‌ها باعث خراب شدن آن می‌شود.

۵- قابی را که دور صفحه نمایش وجود دارد همیشه با استفاده از دستمال‌های میکروفایبر به همراه چند قطره آب تمیز کنید. شما همچنین می‌توانید از هوای فشرده یا سشوار برای خارج کردن گرد و خاک از میان درزها استفاده کنید.

۶-گاه می‌توان با دستکاری در روشنایی تصویر تلویزیون‌های LED و LCD عمر تلویزیون‌ها را تغییر داد. حقیقت این است که هرچه روشنایی تصویر را بیشتر کنید، عمر تلویزیون کمتر شده و قبض برق شما پربارتر خواهد شد و برعکس....

البته در تلویزیون‌های پلاسما علاوه بر روشنایی تصویر، کنتراست نیز در عمر مفید تلویزیون‌ها موثر است؛ یعنی هر چه روشنایی تصویر و کنتراست در پلاسما کمتر شود، عمر مفید تلویزیون بیشتر خواهد شد.

۷- به توصیه‌های غیر‌کارشناسانه برای افزایش روشنایی تصویر و... توجه نکنید. چراکه برخی ادعا می‌کنند با تعویض برخی قطعات یا تقویت آنها می‌توان طول عمر تلویزیون را افزایش داد، اما حقیقت این است که این راهکار تنها در مورد برخی تلویزیون‌ها قابل‌اجرا است. به عنوان مثال، در تلویزیون‌های LCD می‌توان با تعویض لامپ‌های CCFL جان تازه‌ای به روشنایی تصویر بخشید، اما این کار را به شما توصیه نمی‌کنیم. چراکه هزینه این کار کم نیست. علاوه بر این، پس از طی شدن عمر مفید تلویزیون، مسلما دستگاه شما قدیمی شده و ممکن است سایر قطعات آن نیز از کار بیفتند؛ بنابراین بهتر است برای خرید تلویزیون جدید اقدام کنید.

۸- از روشن گذاشتن مداوم تلویزیون خودداری کنید، زیرا روشن ماندن تلویزیون منجر به کاهش روشنایی تصویر و کاهش عمر آن می‌شود. اگر مجبور هستید تلویزیون خود را روشن بگذارید و به هر دلیلی نمی‌خواهید آن را خاموش کنید، بهتر است یک صفحه مشکی را در آن نمایش دهید؛ زیرا نمایش یک تصویر ثابت روی تلویزیون، امکان هک شدن تصویر روی صفحه را زیاد می‌کند. این اتفاق بیشتر برای پلاسما‌ها می‌افتد، ولی هیچ بعید نیست که برای تلویزیون‌های LCD و LED هم پیش بیاید.

۹-اگر تلویزیون شما سه بعدی است و دارای عینک‌های مخصوص نمایش تصاویر سه بعدی است حواستان به این عینک‌ها باشد. اگر چه می‌توانید در صورت آسیب دیدن عینک یک نمونه دیگر خریداری کنید، اما خرید این عینک‌ها موجب صرف هزینه مجدد برای شما می‌شود.

۱۰- حتما تلویزیون خود را از یک شرکت معتبر با خدمات پس از فروش شناخته شده و نام آشنا خریداری کنید. ‌خرید تلویزیون از فروشندگانی که نماینده نیستند و همچنین خرید از شهرهای مرزی ممکن است شما را دچار دردسرهای زیادی کند، زیرا اکثرا تلویزیون‌هایی که به این شیوه و از این طرق خریداری می‌شوند با وسایل نقلیه غیر‌استاندارد جابه‌جا شده و به همین دلیل ممکن است دچار ایراداتی شوند. در این صورت نیز به دلیل اینکه این تلویزیون‌ها توسط شرکت معتبری گارانتی نشده‌اند شما را به دردسر خواهند انداخت. پس حتی المقدور سعی کنید از خرید تلویزیون بدون گارانتی یا تلویزیونی که توسط شرکت معتبری گارانتی نشده است خودداری کنید.

مریم عسگری