چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
عصبکشی واقعا دندانها را ضعیف میکند؟
دکتر علی مرسلی؛ متخصص درمان ریشه نوشت: درمان کانال ریشه که بسیاری از مراجعان ما آن را «عصبکشی» میشناسند، همواره برای افراد با سوالها و ابهامهایی همراه است. بسیاری از افرادی که برای درمان ریشه دندانهای خود مراجعه میکنند، دغدغههایی در مورد آینده دندان درمان ریشه دارند. اغلب این باور عمومی وجود دارد که عصبکشی دندانها را ضعیف میکند. البته بسیاری از دندانپزشکان هم با توصیه به روکش دندانهای عصبکشی شده، این تلقی را در مراجعان به وجود میآورند که علت ضعیف شدن دندانها بعد از عصبکشی و نیاز آنها به روکش، درمان عصبکشی است. در این مطلب میخواهیم توضیح دهیم که چرا این باور بهطور کلی غلط است و درمان ریشه دندانها را ضعیف یا شکننده نمیکند.
در بیشتر موارد، دندانهای ما به دلیل پوسیدگی به عصبکشی نیاز پیدا میکنند. علت پوسیدگی میکروبها هستند. در جریان پوسیدگی ساختارهای دندان مانند مینا و عاج تغییر ماهیت میدهند و از بین میروند. بافتهای پوسیده مینا و عاج دندان تقریبا دیگر قابل نگهداری نیستند و باید خارج شوند چون در بیشتر موارد این بافتها حاوی باکتریهای پوسیدگیزا و قابلگسترش و انتقال هستند. خارج کردن کامل بافتهای حاوی این میکروبها مهم است. پوسیدگی باعث ضعیف شدن ساختار دندان میشود و قسمتهای سالم نسج دندان را هم در برابر نیروهای طبیعی جویدن شکننده میکند. علت اینکه گاهی ناگهان دندان پوسیده موقع غذا خوردن میشکند یا خالی میشود، همین قضیه است.
پوسیدگی مقصر است
در واقع پوسیدگی است که دندان را ضعیف میکند و دندانهای پوسیده نسبت به دندانهای سالم بهدلیل تخریب ساختار نسج دندان ضعیفتر هستند. در جریان پرکردن دندان یا عصبکشی، تقریبا تمام ساختارهای آسیبدیده و خراب شده دندان خارج و با ماده پرکردنی مناسب پر میشود. بعضی از این مواد پرکردنی حتی میتوانند ساختار دندان تخریبشده را تقویت هم کنند بنابراین عصبکشی دندان را ضعیف نمیکند بلکه پوسیدگی و تخریب دندان است که باعث ضعیف شدن آن میشود و در ادامه با عصبکشی دندانی که متعاقب پوسیدگی ضعیف شده است، حفظ و از کشیده شدن آن جلوگیری میشود.
درحال حاضر، براساس دانش روز، جایگزینی برای درمان کانال ریشه دندانهایی که نیازمند درمان عصبکشی هستند، وجود ندارد و تنها گزینه درمانی غیر از عصبکشی، کشیدن دندان است. ساختار دندانها بعد از عصبکشی به دلایل مختلف از جمله تغییر رطوبت، تاثیر موادی که در پروسه درمان ریشه استفاده میشود و... دچار تغییراتی میشوند ولی براساس مطالعات این تغییرات تاثیری بر افزایش ضعیف شدن دندانها ندارند. دندانهای عصبکشی شده، بیشتر ممکن است به روکش شدن نیاز پیدا کنند. روکش برای حفظ ساختار تخریب شده دندان مورد نیاز است و عمر دندانهایی را که بنابر تشخیص دندانپزشک به روکش نیاز پیدا میکنند، افزایش میدهد. البته نه به این معنی که همه دندانهایی که عصبکشی میشوند، به روکش نیاز پیدا میکنند یا برعکس روکش فقط برای دندانهای عصبکشی مناسب باشد.
خلاصه اینکه عصبکشی دندانها را ضعیف نمیکند، درواقع دندانهایی که به عصبکشی نیاز پیدا میکنند، به دلیل تخریب بافت دندانی خودشان ضعیفتر از دندانهای سالم هستند و با درمان عصبکشی نجات پیدا میکنند، نه اینکه تضعیف شوند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست