سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

حسادت زنان ، مکانیزم دفاعی


حسادت زنان ، مکانیزم دفاعی

حسادت، نوعی خشم درونی است که مرتبه هایی از آن در همه افراد وجود دارد ولی ممکن است در بعضی کمتر و در برخی بیشتر دیده شود؛ اما آنچه در ادبیات قدیم ایرانیان یافت می شود این است که …

حسادت، نوعی خشم درونی است که مرتبه هایی از آن در همه افراد وجود دارد ولی ممکن است در بعضی کمتر و در برخی بیشتر دیده شود؛ اما آنچه در ادبیات قدیم ایرانیان یافت می شود این است که دختران حسودتر از پسران دانسته شده اند. در روان شناسی امروز این مطلب ثابت شده است که دختران در روابط بین فردی و در رابطه با جنس مخالف، حساس تر، خود محورتر و حسودتر از پسران اند، حسادت آنان در برخی موارد به حدی است که گاه به انتقام گرفتن از طرف مقابل نیز می انجامد. حسادت و همچشمی جهالتی است که با سعادت و خوشبختی فاصله بسیار دارد. حسادت شکل ها و ظواهر مبدل بسیاری دارد؛

حسادت می تواند خود را در رقابتی پایدار یا در کناره گیری از همه رقابت ها آشکار سازد؛ حسادت در شهرت طلبی یا در فروتنی در بخشش، بی پروایی و یا در طمع ظالمانه نیز خود را ابراز می کند و ثمرات تلخ همچشمی های دوران کودکی در سال های بعد ما را احاطه می کنند. همچشمی های دوران کودکی اگر جدی گرفته نشود به طور دائمی بر فرد اثر می گذارد و صفات شخصیتی او را غیرطبیعی می سازد و بایستی افزود گاه اختلالات سنی و جنسی بین فرزندان یک خانواده باعث حسادت می شود.

بهروز هدایتی پور کارشناس روان شناسی تربیتی می گوید :

حالات انسان چهار بخش دارد

۱) حسادت

۲) غبطه خوردن

۳) بخل ورزی

۴) ایثار

وی در ادامه می گوید: متأسفانه افراد فرق حسادت و غبطه را نمی دانند اگر زنی خواهرش چیزی بخرد و او نیز مثل او بخرد این غبطه است نه حسادت؛ فردی که بخل ورزی می کند می گوید خدایا به من بده ولی به دیگری نده، چرا که دوست دارد فقط خود مالک آن باشد. حسادت در خانم ها یک مکانیزم دفاعی است که بعضاً باعث نابودی فرد می شود. «محمدیان» کارشناس روان شناسی در مورد حسادت های زنانه معتقد است: تفاوت های بین زن و مرد و تحول اجتماعی متفاوت در دختران و پسران در دوره های مختلف، موجب برخی مسائل در بزرگسالی می گردد و حسادت ها نیز ریشه در کودکی دارند. وی اظهار می دارد: بین مردان، حسادت بیشتر جنبه رقابت دارد و رقابت آنها در مسائل خارج از مالکیت بیشتر مشاهده می شود. محمدیان می افزاید: حسادت های زنانه از یک سری رفتارهای بد آموخته شده نشأت می گیرد که گاهی بر عملکرد خانوادگی، تحصیلی و شغلی فرد نیز تأثیر می گذارد. در بعضی موارد زن ها به مردان نیز به خاطر آزادی هایشان ممکن است حسادت کنند.

زن ها به لحاظ باورهای جامعه از حساسیت بیشتری برخوردارند و زن حسود اغلب فکر می کند که «ندارم» ولی «دیگری دارد» و خودباوری خود را از دست می دهد و راه غلط را انتخاب می کند و آرام آرام دچار بی ارزشی شخصیت می شود که حسادت نیز در وجودش بیشتر رخنه می کند.

جعفر نوری کارشناس ارشد مشاوره نیز می گوید: حسادت در برخی موارد باعث سقوط و گاه صعود می شود. وی می گوید : زن ها به لحاظ باورهای جامعه از حساسیت بیشتری برخوردارند و زن حسود اغلب فکر می کند که «ندارم» ولی «دیگری دارد» و خودباوری خود را از دست می دهد و راه غلط را انتخاب می کند و آرام آرام دچار بی ارزشی شخصیت می شود که حسادت نیز در وجودش بیشتر رخنه می کند. وی می گوید: باید علت حسادت بررسی شود و زن «خودش» را باور کند که اگر خود را باور نکند هرگز حسادت او از بین نخواهد رفت.