سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
آموزش و پرورش و تحولات جهانی
رشد سریع علوم، تغییرات پی در پی جهانی، فراگیر شدن تکنولوژی های جدید و رخنه کردن IT در حوزه های گوناگون موجبات تغییر ساختار کلی و تحول پایه یی در شکل و محتوای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و آموزشی جوامع گوناگون شده است.
به تبع این تغییرات در ساختار نهادهای مهم جوامع، مشاغل هم به یک رشد و تکامل و جهش سریع دست یافته اند و متخصصان و کارشناسان بر اهمیت نقش معلم به عنوان عامل تغییر و تحولات بنیادین و بالا بردن سطح آگاهی و فهم و بینش جوامع تاکید ویژه داشته اند. کمیسیون بین المللی آموزش و پرورش هم بخش آموزش کشورهای مختلف را به بازسازی اساسی ساختار نظام آموزش و ارائه تعریف های جدید و ترسیم کارکردهای متناسب با عصر حاضر تشویق کرده و خواهان تبیین کارکردهای نو از نقش معلم به عنوان اصلی ترین عامل ایجاد تحول شده است.
در این میان آموزش و پرورش ما فارغ از آنچه در اطرافش می گذرد دیده بر تحولات سریع اقتصادی، علمی و تکنولوژی نظام جهانی بسته و همچنان با ساختار و روش سنتی و قدیمی و دست و پاگیر اداری خود طی طریق می کند. سخنان وزیر مبنی بر اینکه حتی ایشان آمار درستی از تعداد مدارس و دانش آموزان ندارد نشانه یی کوچک از ساختار فرسوده نظام آموزش و پرورش و یادگیری ما است، در حالی که یونسکو چهار محور، یادگیری برای دانستن، یادگیری برای انجام دادن و عمل کردن، یادگیری برای زندگی و یادگیری برای زندگی مسالمت آمیز را به عنوان محور و کارکردهای امروز بخش آموزش اعلام کرده است.
در نظام آموزش و پرورش ما یادگیری برای حفظ کردن و در کنکور قبول شدن همچنان تنها محور یا مهم ترین محور یادگیری است.
به گفته صاحب نظران آنچه مسلم است در سال های آینده رشته های جدید و علوم نو مانند علوم روباتیک و لیزرها و... در عرصه جهانی ظاهر شده و بی شک برای آموزش رشته های نو و علوم جدید به وسیله آموزش و پرورش و آماده کردن فراگیران برای تسلط بر این علوم، ضرورت تحولات ساختاری و عمیق در نظام آموزشی امری اجتناب ناپذیر است و باید به نگاهی نو و تعریفی جدید از آموزش و پرورش و نقش معلمان آن پرداخت.
اکنون این پرسش مهم مطرح است که آیا با ساختار نظام آموزش و پرورش فعلی و اسکلت اداری چندلایه و تجویز برنامه ها و ایده های گوناگون، بدون در نظر گرفتن دیدگاه معلمان متخصص و نیاز امروز دانش آموزان و محوریت حفظ کردن در فرآیند یادگیری و با روش های تدریس منسوخ و قدیمی، می توان به ایجاد تحولات عمیق و متناسب با آنچه در جهان اطراف می گذرد خوشبین بود؟
آیا معلمان ما با آموزش های یکنواخت و عموماً در حد کتاب های درسی و کلاس های کسالت آور و خالی از روح نشاط و تحقیق و پژوهش قادر خواهند بود پاسخ نیازهای متنوع و جدید فراگیران خود را در آینده نزدیک بدهند؟
اینکه مسائل معیشتی و رفاهی و اقتصادی توان از معلم گرفته و انگیزه تحقیق و مطالعه و پژوهش را از او دزدیده،واقعیتی مسلم است. اما حقیقت آن است که مشکل اصلی آموزش و پرورش به روز نبودن ساختار کلی نظام آموزشی و مسائل و مباحث آموزشی آن است که معیشت و رفاه معلمان و کسری بودجه را هم شامل می شود. به گونه یی که چنانچه شاهد تحولات عمیق و ساختاری در این نهاد مهم نباشیم و اگر شرایط را برای توانایی معلمان مان فراهم نکنیم تا فارغ از غم نان و آب، با مطالعه و تحقیق و پژوهش و آزمایش، خود را برای رویارویی و هماهنگی با تحولات عمیق و سریع جهانی آماده کنند، به زودی علاوه بر کسری بودجه و مشکلات معیشتی معلمان، شاهد بحران عدم تطابق کارکرد نظام آموزشی و اندیشه ها و دانسته های معلمان با نیازها و شرایط روز دانش آموزان و جامعه خواهیم بود که به مراتب بحرانی فراتر از مشکلات فعلی این نهاد خواهد بود. کما اینکه هم اکنون هم در حوزه IT و اطلاعات ردپای این بحران را می توان در بسیاری از مدارس دید. بنابراین باید واقع بین بود و به آموزش و پرورش نگاهی ملی داشت و پذیرفت «حفظ»محوری مهم ترین کارکرد این نهاد نیست و تصمیم گیری و ایده ریزی از بالا به معلم و دانش آموز و روش متکلم وحده یی معلمان و کلاس خشک و خالی به زودی کارایی خود را برای دانش آموزان از دست می دهد و باید زمینه ایجاد تحول در نگرش و نگاه به ساختار و کارکرد آموزش و پرورش و مهم ترین ابزار آن معلم را ایجاد کنیم تا برنامه ریزی و ایده پردازی از بالا به معلم و دانش آموز و آموزش های سنتی و کسالت بار فعلی جای خود را به آموزش و پرورشی پویا با معلمانی توانا و کلاس هایی مولتی مدیا و مبتنی بر تحقیق، پژوهش و آزمایش، برای زندگی بهتر و عمل به آموخته ها بدهد.
http://rasoolpapaei.blogfa.com
رسول پاپایی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست