پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

لیگ برتر, مارکوپولوی فوتبال


لیگ برتر, مارکوپولوی فوتبال

بازیهای تیم های انگلیسی خارج از جزیره برگزار می شود

به زودی شاهد برگزاری رقابت های لیگ برتر انگلستان در اقصی نقاط جهان خواهیم بود. در جلسه ای که پنجشنبه شب در لندن برگزار شد ۲۰ باشگاه حاضر در لیگ برتر با این مسأله که در هر فصل به جای ۳۸ بازی ۳۹ بازی انجام دهند موافقت کردند. بدین ترتیب ۱۰ بازی اضافه فصل در خارج از انگلستان و در ۵ شهر متفاوت برگزار خواهد شد. این در حالی است که هر شهری این حق را دارد که برای این مسابقات پیشنهاد میزبانی دهد.

آن طور که به نظر می رسد بازی اضافه ای که هر تیم باید انجام بدهد از طریق قرعه کشی مشخص خواهد شد و در عین حال برای رعایت انصاف ۵ باشگاه اول لیگ برتر در ۵ سید مختلف قرار خواهند گرفت. این در حالی است که هر باشگاه لیگ برتری از این یک بازی بین المللی خود ۵ میلیون پوند به جیب خواهد زد.

ریچارد اسکودامور مدیر اجرایی لیگ برتر در این خصوص گفت: «به نظر من زمان عملی ساختن این نظر هیجان انگیز فرا رسیده بود.

این بازی اضافه خارج از خانه هیچ چیز از باشگاه ها نخواهد گرفت و آنچه مهم است این است که هر ۲۰ باشگاه از آن نفع خواهند برد. وقتی که لیگی خوب عمل می کند سایر افراد حاضر در خانواده فوتبال هم حق استفاده از آن را دارند. ما احساس می کنیم این مسأله به نفع همه خواهد بود. اگر ما این کار را انجام نمی دادیم دیگران این کار را می کردند. هر گاه چنین تصمیمات بزرگی اتخاذ می شود همیشه طرفداران با آن مخالفت می کنند اما من از آنها تقاضا دارم کمی آرام باشند و به نکات مثبت این قضیه نگاه کنند.»

این در حالی است که اتحادیه فوتبال انگلیس حمایت اش را از این طرح اعلام داشته است. در بیانیه این اتحادیه آمده است: «ما به خوبی با دلایل این پیشنهاد و منفعتی که این مسأله برای کل فوتبال انگلیس خواهد داشت آشنا هستیم.» تصمیم نهایی درخصوص این پیشنهاد تا ژانویه ۲۰۰۹ اتخاذ نخواهد شد.

● جزییات طرح

مهمترین جنبه های این طرح عبارتند از:

▪ انجام یک بازی اضافه و ۳۹ هفته ای شدن لیگ برتر از ژانویه ۲۰۱۱.

▪ هر شهر میزبان ۴ باشگاه خواهد بود که در تعطیلات آخر هفته ۲ بازی در این شهرها انجام خواهد شد.

▪ هر شهری این حق را دارد که برای میزبانی این مسابقات پیشنهاد دهد البته شهرها حق انتخاب مسابقاتی خاص را نخواهند داشت.

▪ امتیاز این مسابقات در جدول لیگ برتر محاسبه خواهد شد.

به گفته اسکودامور برای تکمیل این طرح ۱۲ ماه دیگر نیاز است و جزییات بیشتر در این باره بعداً منتشر خواهد شد.

به نظر می رسد شهرهای آسیا، خاورمیانه و امریکای شمالی تمایل زیادی برای میزبانی این مسابقات از خود نشان دهند.

به اعتقاد کارشناسان این اقدام لیگ برتر، اقدامی منطقی و کاملاً حساب شده بوده است. درآمد لیگ برتر از حق پخش تلویزیونی در خارج از انگلیس در سال ۲۰۰۱ تنها ۱۷۸ میلیون پوند بود که با توجه به قرارداد فعلی این رقم تا سال ۲۰۱۰ به ۶۲۵ میلیون پوند در سال خواهد رسید.

شبکه تلویزیونی Nowtv هنگ کنگ به تنهایی ۱۰۰ میلیون پوند برای خرید رقابت های لیگ برتر می پردازد. بازیهای لیگ برتر در ۲۰۲ کشور جهان برای ۶۰۰ میلیون خانوار پخش می شود. این در حالی است که آمار و ارقام حاکی از آن است که یک میلیارد نفر بازی آرسنال و منچستریونایتد در نوامبر ۲۰۰۷ را از طریق تلویزیون دیده اند. در عین حال در حال حاضر برخی از باشگاه های بزرگ لیگ برتر برای بازاریابی همواره بازیهایی را در نقاط مختلف جهان برگزار می کنند. برای مثال منچستریونایتد به کرات در آسیا، خاورمیانه و امریکا بازی برگزار می کند و اخیراً باشگاه هایی چون چلسی هم به این راه پیوسته اند.

● واکنش ها

در حالی که لیگ برتری ها برای اجرای طرح خود مصمم به نظر می رسند، مقامات یوفا و فیفا واکنش مثبتی به این مسأله نشان نداده اند. سخنگوی فیفا معتقد است تمامی جوانب این طرح باید کاملاً بررسی و سپس تأیید شود.

یکی از مقامات ارشد فیفا هم در گفت و گو با رویترز با ابراز نارضایتی از این طرح گفت: «همه چیز برای فیفا روشن و واضح است. باید بگویم لیگ برتر برای عملی کردن این تصمیم کار بسیار سختی در پیش دارد. تأیید این طرح از سوی فیفا می تواند مشکلاتی برای فوتبال جهان ایجاد کند.»

به عقیده اعضای فیفا این تصمیم حتماً باید از سوی کمیته اجرایی تأیید شود: «کمیته اجرایی فیفا مسؤولیت سازماندهی تمامی مسابقات بین المللی و تورنمنت های بین تیم ها از فدراسیون های مختلف را برعهده دارد. هیچ مسابقه ای بدون تأیید فیفا در هیچ جای دنیا برگزار نخواهد شد.»

یکی از مقامات ارشد یوفا هم که این تصمیم لیگ برتری ها را فقط به خاطر مسائل مالی می داند با ابراز مخالفت با اجرای این طرح گفت: «این تصمیم هیچ ربطی به فوتبال و منافع فوتبالی ندارد و فقط به خاطر مسائل مالی پیشنهاد شده است.»

این در حالی است که هنوز واکنش های سپ بلاتر رییس فیفا و میشل پلاتینی رییس یوفا منتشر نشده است. علاوه بر مخالفت های گسترده اعضای ارشد یوفا و فیفا بیشترین مخالفان این طرح طرفداران فوتبال هستند.

مالکوم کلارک رییس فدراسیون طرفداران فوتبال در این خصوص گفت: «این طرح هرچه می خواهد باشد ولی باید بگویم اکثر هواداران لیگ برتری با آن مخالف هستند. به اعتقاد ما این طرح یک نمایش دلقک بازی از سوی مسؤولان لیگ برتر است. برای اولین بار در اکتبر این طرح مطرح شد و ما از طریق وب سایت مان یک نظرسنجی از طرفداران گرفتیم که ۸۰ درصد کاملاً با این نظر مخالف بودند.»

● تغییر و تحولات در بازیهای باشگاه های انگلیس

▪ ۱۸۸۸

لیگ فوتبال با حضور ۱۲ باشگاه، ۳ سال پس از آن که اتحادیه فوتبال حرفه ای گری را تحریم کرد تأسیس شد.

▪ ۹۳-۱۸۹۲

دسته دوم شکل گرفت و قوانین صعود و سقوط تیم ها معرفی شد.

▪ ۹۹-۱۸۹۸

لیگ فوتبال به لیگ دسته یک و دسته دو متشکل از ۱۸ تیم تبدیل شد و ۲ تیم به طور اتوماتیک صعود کرده و ۲ تیم هم به طور اتوماتیک به دسته دوم سقوط می کردند.

▪ ۲۰-۱۹۱۹

پس از از سرگیری فوتبال بعد از جنگ جهانی دوم لیگ دسته یک با حضور ۲۲ تیم پیگیری شد.

▪ ۱۹۷۴-۱۹۷۳

تعداد تیم های صعودکننده و سقوط کننده به ۳ تیم افزایش یافت.

▪ ۸۲-۱۹۸۱

برای هر برد ۳ امتیاز به تیم ها تعلق گرفت.

▪ ۹۳-۱۹۹۲

لیگ برتر انگلستان شکل گرفت.

منبع : گاردین و تایمز

مینا شرفی