چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

وقتی دهان خشک می‌شود


وقتی دهان خشک می‌شود

کمبود بزاق مشکلی شایع در میان مردم است. این حالت نه‌تنها باعث اذیت فرد می‌شود، بلکه هم لذت غذا خوردن را تحت تاثیر قرار می‌دهد و هم سلامت دندان‌ها را. به همین دلیل خشکی دهان علاوه …

کمبود بزاق مشکلی شایع در میان مردم است. این حالت نه‌تنها باعث اذیت فرد می‌شود، بلکه هم لذت غذا خوردن را تحت تاثیر قرار می‌دهد و هم سلامت دندان‌ها را. به همین دلیل خشکی دهان علاوه بر احساس نامطلوبی که ایجاد می‌کند، می‌تواند دردسرساز هم بشود، زیرا بزاق دهان با محدود کردن رشد باکتری‌ها و شستشوی مداوم مواد غذایی باقی‌مانده و پلاک‌ها، از پوسیدگی دندان‌ها جلوگیری می‌کند.در ضمن بزاق دهان باعث می‌شود که توانایی فرد برای درک طعم غذاها افزایش یابد و بلع غذا را هم آسان‌تر ‌کند. بعلاوه، آنزیم‌های موجود در بزاق با غذا همراه شده و به هضم آن کمک می‌کند.

اگرچه درمان این مشکل به علت به وجود آورنده آن بستگی دارد، اما بررسی‌ها نشان داده‌اند خشکی دهان اغلب به دلیل عوارض جانبی داروها ایجاد می‌شود. در این شرایط خشکی دهان با تنظیم مقدار دارو یا تغییر آن توسط پزشک بهبود می‌یابد. پس در صورتی که دارو مصرف می‌کنید، مشورت با پزشک‌ گام اول است.

اگر بدن به اندازه کافی بزاق تولید نمی‌کند، ممکن است علائم و نشانه‌های زیر را مشاهده کنید:

- احساس خشکی در دهان

- زخم و خشکی در گوشه دهان

- لب‌های ترک خورده

- بوی بد دهان

- مشکل داشتن هنگام صحبت یا غذا خوردن

- گلو درد

- تغییر در حس چشایی

- عفونت قارچی در دهان

- افزایش پلاک‌های دندانی، پوسیدگی دندان و بیماری لثه

اگر علائم و نشانه‌های خشکی دهان تداوم داشته باشد، مراجعه به پزشک ضروری خواهد بود.

علت‌ها

بروز خشکی دهان علل متفاوتی دارد از جمله:

داروها:

تعداد زیادی از داروها باعث خشکی دهان می‌شوند. در حقیقت خشکی دهان می‌تواند از عوارض جانبی مصرف این داروها باشد.

افزایش سن:

افزایش سن به خودی خود مشکلی برای خشک شدن دهان محسوب نمی‌شود، با این حال، افراد مسن بیشتر احتمال دارد داروهایی مصرف کنند که باعث خشکی دهانشان شود. بعلاوه، افراد مسن بیشتر با مشکلات بهداشتی و سلامتی‌ مواجه می‌شوند که می‌تواند خشکی دهان را در پی داشته باشد.

درمان سرطان:

داروهای شیمی درمانی می‌توانند مقدار تولید بزاق را تغییر دهند. درمان‌های رادیوتراپی در ناحیه سر و گردن هم می‌توانند فعالیت غدد بزاقی را با مشکل مواجه سازند و باعث کاهش تولید بزاق شوند.

سایر شرایط سلامت:

خشکی دهان می‌تواند در نتیجه شرایط خاصی در عدم تعادل سلامت ما یا درمان این شرایط ایجاد شود، از جمله دیابت، پارکینسون، ایدز، اختلالات اضطراب و افسردگی.خروپف و تنفس با دهان نیز می‌تواند باعث این مشکل شود.

استعمال دخانیات:

سیگار کشیدن و استفاده از تنباکو هم می‌تواند به بروز علائم خشکی دهان کمک کند.

وقتی که نمی‌توانیم به صورتی دقیق علت این مشکل را پیدا و تعیین کنیم یا نمی‌شود آن را از بین برد، شاید راهنمایی‌های زیر بتوانند به بهبود علائم خشکی دهان و حفظ سلامت دندان‌ها کمک کنند:

جویدن آدامس بدون قند یا مکیدن آب نبات بدون قند می‌تواند مفید باشد؛ در ضمن مصرف کافئین را نیز محدود کنید. کافئین همیشه می‌تواند دهان را خشک‌تر از حد معمول کند. از خوردن غذاهای شیرین یا اسیدی خودداری کنید. زیرا این مواد غذایی خطر ابتلا به پوسیدگی دندان‌ها را افزایش می‌دهند. سیگار را نیز ترک کنید و با این کار یکی از عوامل جدی ایجاد مشکل را از بین ببرید؛ به طور مرتب آب بنوشید و سعی کنید توسط بینی تنفس کنید. همچنین استفاده از دستگاه بخور هنگام شب به رفع مشکل کمک می‌کند.

mayoclinic

مترجم: نیلوفر اسعدی بیگی