شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
دیابت و آسیبهای جنین
شیوع دیابت روز به روز بیشتر میشود و اکنون تعداد خانمهای بارداری که دچار دیابت هستند، چند برابر گذشته شده است. بجز شایع شدن چاقی و به دنبال آن دیابت در بین خانمها که در افزایش شیوع دیابت در بارداری تاثیر دارد، افزایش سن ازدواج و موارد بارداری در سنین بالاتر از ۳۵ سال نیز بر این عوامل افزوده شده و درصد بالایی از حاملگیها اکنون با مشکل دیابت همراه شدهاند. اما دیابت چه تاثیری بر روند حاملگی دارد. مهمترین مشکل، زمانی پدید میآید که مادر باردار از وجود دیابت خودش مطلع نباشد و زمانی که جنین تازه تشکیل شده است و روزهای اول زندگی جنینی را میگذراند، در معرض قند بالا قرار گیرد.
احتمال وقوع ناهنجاریهای مادرزادی در چنین جنینهایی چند برابر جنینهای معمولی است و این احتمال به بیشتر از ۱۰ درصد میرسد. واضح است که راه مقابله با چنین مشکلی این است که خانمها زمانی که تصمیم به باردار شدن میگیرند یا حتی زمانی که از راههای خیلی قطعی برای جلوگیری از بارداری استفاده نمیکنند، سالانه قند خونشان را کنترل کنند و در صورتی که قند خون ناشتای آنها بالاتر از۱۰۰ بود، بدانند که در معرض دیابت هستند و البته در مقادیر بالاتر از ۱۲۶ با تشخیص دیابت تحت درمان قرار گیرند. به این ترتیب میتوان از ابتلا به ناهنجاریهای مادرزادی به میزان زیادی پیشگیری کرد. این تمهیدات بخصوص در خانمهایی که احتمال ابتلای به دیابت در آنان بیشتر بوده مهمتر است. خانمهایی که اضافه وزن دارند، خانمهایی که سابقه زایمان نوزادانی با وزن بالاتر از ۴ کیلوگرم دارند، افرادی که در بستگان نزدیکشان دیابت نوع ۲ وجود دارد و آنان که سابقه دیابت در زمان بارداری دارند در زمره این خانمهای پر خطر هستند و باید با جدیت بیشتری احتمال وجود دیابت را در نظر داشت.
گاهی مادر باردار در ابتدای بارداری قند خون طبیعی دارد، ولی در اواسط بارداری به دلیل تغییراتی که حاملگی روی فیزیولوژی مادر ایجاد میکند دچار افزایش قند خون میشود. البته باید دانست که در دوران بارداری حتی قند ناشتای معادل ۹۵ نیز بالاتر از طبیعی تلقی میشود. در صورتی که تشخیص دیابت بارداری برای مادر داده شود، ابتدا باید با رژیم مناسب که حاوی نشاسته و قند کم است در کنار ورزش منظم مورد درمان قرار گیرد ومادر باردار با دستگاه سنجش قند روزانه چند نوبت قند خون خود را بررسی کند. در صورتی که با این تمهیدات قند خون کنترل نشد داروهایی که مهمترین آنها انسولین است، باید شروع شود تا سطح قند خون ناشتا در حد کمتر از ۹۵ و قند خون بعد از غذا کمتر از ۱۲۰ حفظ شود. در این صورت میتوان امیدوار بود که عوارض دیابت بارداری که شامل بزرگ شدن جنین و خطر گیر کردن در کانال زایمان است به حداقل برسد.
دکتر رضا کریمی
متخصص بیماریهای داخلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست