شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

سالم سفر کنید


سالم سفر کنید

سفر همیشه حال و هوای خود را دارد به خصوص در نوروز که برای خیلی ها پای ثابت تعطیلات عیدشان محسوب می شود

سفر همیشه حال و هوای خود را دارد؛ به خصوص در نوروز که برای خیلی ها پای ثابت تعطیلات عیدشان محسوب می شود. با این حال، خیلی وقت ها این فرصت طلایی با بی برنامگی و مدیریت بد، می تواند به سادگی از بین برود و خاطره بدی به جا بگذارد. همین است که می گویند سفر آداب دارد و برای داشتن یک سفر خوب باید راه و رسم آن را دانست.

● خوردن در سفر

کسانی که با اتومبیل شخصی مسافرت می‌کنند ۲ راه بیشتر ندارند یا از منزل با غذایی بردارند یا این‌که بین راه غذا بخورند. در هر دو صورت امکان فاسد بودن یا فاسد شدن مواد غذایی و مسموم شدن آنها وجود دارد. رعایت نشدن بهداشت در رستوران‌های بین راه از یک طرف و دردسرهای پخت غذای تازه در اقامتگاه های بین راهی از طرف دیگر، مشکلی به نام تغذیه را در سفر به وجود می آورد.

ممکن است بگویید که در سفر مراقب بهداشت رستوران بین راهی هستید اما باید بگوییم که برخی از این رستوران‌ها اگرچه ظاهر تمیزی دارند از برای حفظ سلامت شما گزینه مطمئنی به شمار نمی روند.

مثلا در این رستوران ها از صابون‌های جامد استفاده می‌شود که خود می‌تواند عامل انتقال بعضی بیماری‌ها باشد. اگر در رستوران‌های بین راهی غذا می‌خورید سعی کنید تا حد امکان سالاد، به ویژه سالادی که در آن از کاهو استفاده شده نخورید. غذاهای دریایی هم انتخاب مناسبی در غذاخوری‌‌های بین راهی نیستند.

مصرف غذاهای مانده در هنگام سفر بخصوص گوشت چرخ‌کرده و ماهی سرخ‌شده از عوامل اصلی ایجاد مسمومیت است. کنسروها، غذاهای خشک و نان تازه جزو غذاهای سالم هستند

همچنین تا حد امکان از خوردن انواع خورش‌ و کباب کوبیده خودداری کنید، فراموش نکنید خورش‌ را می‌‌توان چندین بار گرم کرد و ماندگی آن قابل تشخیص نیست.

کباب کوبیده هم که تکلیفش روشن است. کیفیت گوشت و ماندگی گوشت و به کار بردن موادی مانند خرده نان و مانده غذا‌ها در تهیه کباب کوبیده خوردن آن را به واقع نامطمئن می‌سازد. بنابراین می بینید که عملا هیچ غذایی برای خوردن در رستوران های بین راهی مطمئن نیست.

اما اگر از منزل غذا به همراه می‌برید همیشه بسته غذایی خود را روی یخ قرار دهید. در صورت عدم دسترسی به یخدان از مصرف مجدد غذایی که بیش از ۲ ساعت از طبخ آن می‌گذرد خودداری کنید؛ در هر شرایطی غذاهایی را که بیش از ۳ روز باقی‌مانده‌اند، مصرف نکنید.

مصرف غذاهای مانده در هنگام سفر بخصوص گوشت چرخ‌کرده و ماهی سرخ‌شده از عوامل اصلی ایجاد مسمومیت است. کنسروها، غذاهای خشک و نان تازه جزو غذاهای سالم هستند.

شاید دوست داشته باشید بساط کباب را در کنار جاده به راه کنید اما به یاد داشته باشید زمانی که بیرون از منزل کباب می‌پزید، از ظروف تمیز برای قرار دادن کباب‌های پخته استفاده کنید، و هیچ‌وقت از ظروفی که در آنها گوشت خام قرار داشته و هنوز شسته نشده است برای کباب‌های پخته استفاده نکنید و حواستان باشد گرسنگی مانع از پخت کامل کباب نشود. گوشت را هم از مغازه های داخل شهرها بخرید تا از سلامت آن مطمئن باشید.

● هر آبی را نخورید

اگر به نقاط گرم سفر می‌کنید بدن شما آب و املاح زیادی دفع می کند؛ به همین دلیل به آب بیشتری نیاز دارید. اما آب‌های غیر بهداشتی یکی از عوامل بیماری‌زا در مسافرت‌ها هستند. سعی کنید از آب‌های معدنی‌ای استفاده کنید که از بهداشتی بودن آنها مطمئن هستید.

اگر از سلامت آب مورد مصرف اطمینان ندارید ابتدا آب را حداقل به مدت چند دقیقه جوشانده و پس از سرد شدن مصرف کنید. به خاطر داشته باشید یخ‌های فروخته شده در کنار جاده‌ها ممکن است از منابع آلوده تهیه شده باشند پس نباید از آنها استفاده کنید. نوشابه‌های گازدار شیرین هم گزینه مناسبی برای آشامیدن نیستند. چون نه تنها مضرند، بلکه تشنگی را تشدید می‌کنند.

● چند نکته سفری

۱) حتی اگر هوا سرد بود نه خودتان نه بچه‌ها داخل اتومبیلی که موتورش روشن است نخوابید؛ حتی برای چند دقیقه.

۲) برای پیشگیری از بیماری‌های پوستی، هنگام اقامت در مسافرخانه، هتل و... از ملحفه شخصی خودتان استفاده کنید.

۳) روز قبل از سفر را با آرامش و خونسردی بگذرانید و شب قبل را زود بخوابید. فراموش نکنید خواب آلودگی یکی از علل مهم حوادث رانندگی در جاده‌هاست.

۴) همیشه قبل از آماده کردن یا خوردن غذاها دست‌هایتان را با صابون بشویید. اسهال‌های میکروبی در طی سفر و به دلیل عدم رعایت بهداشت قابل انتقال است.

الهام مرادی