سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
تربیت به زبان ساده
در باره «تربیت»، گفتنی بسیار است. چه آنچه اولیاء محترم و معلمان و مربیان دوست دارند بدانند و بخوانند، چه آنچه برای خود نوجوانان و جوانان عزیزمان ضروری و سودمند است. اما در این مختصر، تنها به ذكر مواردی معدود و محدود میتوان پرداخت.
۱- «خودسازی»
از عمدهترین هدفهای پیامبران، آن بوده كه ما را به مرحلهای از كمال نفسانی و آراستگی به خصلتهای خوب و خداپسند برسانند كه هر چه بیشتر به مرز «انسان كامل» نزدیك شویم. از این مساله با عنوان «خودسازی» یاد میكنیم. افراد خودساخته، عقل را بر هوای نفس و سعادت ابدی را بر بهرهمندیهای گذرا غلبه میدهند، خود را از چنگ وسوسههای شیطانی میرهانند و زندگی خود را بر دو پایه «عقل» و «شرع» استوار میسازند.
این هدف مهم را هم در باره خودمان باید محقق سازیم، هم در باره نسلی كه امروز تحت تربیت مایند، و فردا سررشتهدار امور جامعه.
۲- «خداباوری»
قویترین عاملی كه انسان را در مقابل وسوسههای شیطانی و گناه و تهاجم فرهنگی و سیل فساد، مقاوم نگه میدارد، «ایمان» است. این باور مقدس و درونی، نقش كنترلكننده دائمی انسان را دارد كه در خلوت و جلوت، در سفر و حضر، هادی انسان است. بیآن، هر سقوطی برای بشر طبیعی و هر فسادی قابل پیشبینی است.
«تربیت دینی» رسالت مهمی است كه بر دوش پدران و مادران و مربیان است. كاشتن بذر ایمان و خداترسی و خدامحوری در دل و جانشان. این یك حق و وظیفه است. امام زینالعابدین(ع) در رسالهٔ الحقوق خویش میفرماید: «حق فرزندت بر تو آن است كه بدانی او از توست و در دنیا نیك و بد او به تو نسبت داده میشود و تو مسؤول كارهایی هستی كه او را بدانها گماردهای و عهدهدارش بودهای، همچون تربیت و تادیب شایسته، راهنمایی به سوی خدای متعال، كمك به او در مسیر خداپرستی و اطاعت از پروردگار...»
۳- «آداب اجتماعی»
معاشرت ما با یكدیگر ایجاب میكند كه نكاتی را در برخوردها مراعات كنیم. احترام و ادب در گفتار و برخورد، سخن گفتن شایسته، پرهیز از تحقیر و توهین و بیاعتنایی، مراعات نوبت و حق دیگران و امثال اینگونه نكات، «ادب اجتماعی» محسوب میشود. اولیاء باید با تذكر دادن آنها به فرزندان، نسلی مؤدب تربیت كنند. به تعبیر روایات «هیچ میراثی همچون ادب نیست» و اینارث، از والدین به فرزندان میرسد. این سخن حضرت رسول«ص» نیز معروف است كه «اكرموا اولادكم و احسنوا آدابهم» فرزندانتان را گرامی بدارید و آنان را نیكو تربیت و ادب كنید.
شخصیت دادن به فرزندان و احترام به آنان در برخورد، معاشرت، صدا زدن و دنبال كاری فرستادن، آنان را با «ادب اجتماعی» آشنا میسازد.
۴- «دوستگزینی»
روحیه جمعی داشتن و میل به رفاقت و دوستی با دیگران از نقاط مثبت در زندگی كودكان است. البته باید این گرایش فطری را جهت داد و از آفتها نگه داشت. سهم دوستان در تاثیرگذاری اخلاقی و تربیتی (چه در جهات مثبت،چه منفی) بسیار است. از اینرو نظارت بر اینكه فرزندانمان با چه كسانی دوستی میكنند و اطمینان به صلاحیت اخلاقی و لامتخانوادگی آنان لازم است. بیتوجهی به این مساله، گاهی سبب برخی انحرافات جبرانناپذیر میشود و پشیمانی هم سودی نمیبخشد.
معیارهای دوستگزینی و ویژگیهای دوستان خوب را باید به فرزندان آموخت و آنان را نسبتبه خطرهایی كه در كمین آنان است، آگاه ساخت، تا مسیر دوستی و مراوده با دیگران را با احتیاط و هشیاری طی كنند و در دام و پرتگاه نیفتند. برخی از بزرگان گفتهاند: دوستان و برادران سه گونهاند:
یكی مانند غذاست، كه پیوسته به آن محتاجیمیكی مثل داروست، كه گاهی به آن نیازمندیمیكی هم مثل درد است كه هرگز به آن نیاز نداریم
مهم، شناخت معیارهای صحیح در انسانهای شایسته دوستی است، كه هم خودمان باید آنها را بشناسیم و هم به نسل آینده و قشر جوان بشناسانیم. امام صادق«ع» فرمود:
با كسی دوستی و مصاحبت كن كه مایه آراستگی و زینت تو باشد، نه آنكه تو سبب زینت او گردی. این، همان است كه در شعر معروف آمده است:
همنشین تو، از تو به باید تا تو را عقل و دین بیفزاید
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست