سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

رژیم های غذایی برای کنترل وزن


رژیم های غذایی برای کنترل وزن

بسیاری از ورزشکاران به راحتی می توانند وزن خود را ثابت نگه دارند آنها مرتب ورزش می کنند و هر چه را که دوست دارند می خورند ولی عده ای دیگر مدام با وزن خود مشکل دارند و معتقدند که همیشه چاق و چاق تر شده و هرگز لاغر نمی شوند و بعضی از ورزشکاران حرفه ای که ورزش هایی مثل کشتی , ورزش های رزمی , ژیمناستیک و دو ماراتن انجام می دهند , سعی می کنند که سبک تر و لاغرتر شوند و حتی درصدد هستند که چربی بدنی بیشتری از دست بدهند

● کاهش وزن :

بسیاری از ورزشکاران به راحتی می توانند وزن خود را ثابت نگه دارند . آنها مرتب ورزش می کنند و هر چه را که دوست دارند می خورند .ولی عده ای دیگر مدام با وزن خود مشکل دارند و معتقدند که همیشه چاق و چاق تر شده و هرگز لاغر نمی شوند و بعضی از ورزشکاران حرفه ای که ورزش هایی مثل کشتی ، ورزش های رزمی ، ژیمناستیک و دو ماراتن انجام می دهند ، سعی می کنند که سبک تر و لاغرتر شوند و حتی درصدد هستند که چربی بدنی بیشتری از دست بدهند . اما قبل از شروع برنامه کاهش وزن ، باید میزان چربی بدن اندازه گیری شود، چرا که با آگاهی از درصد چربی بدن ، به راحتی می توان رژیم غذایی و برنامه ورزشی مناسبی برای کاهش وزن در نظر گرفت ، علاوه بر دانستن میزان چربی بدن ورزشکار بسیار مهم می باشد ، چرا که گاهی اوقات اضافه وزن بدن ورزشکاران به علت زیاد بودن حجم عضلات است و نه مقدار چربی بدن و در این مواقع فرد نباید از وزن خود بکاهد . همانطور که همه می دانیم ، مصرف چربی باعث چاقی می شود و مشکل اصلی در اکثر رژیم های غذایی ، چربی اضافی موجود در آنها است . بدن به راحتی می تواند چربی اضافی رژیم غذایی را به صورت چربی در بدن ذخیره کند و باعث چاقی شود . بنابراین مصرف کمتر چربی در رژیم غذایی باعث سلامتی و جلوگیری از افزایش وزن می گردد .

اما یکی از مشکلاتی که ورزشکاران به آن اشاره می کنند ، این است که با وجود عدم مصرف چربی و انجام تمرینات ورزشی ، وزن از دست نمی دهند . در این مورد باید توجه داشت که مساله کاهش وزن فراتر از فعالیت بدنی و کاهش غذای دریافتی است و عوامل مهم دیگری نیز در کاهش وزن تداخل ایجاد می کنند ، که از آن جمله می توان سیستم تنظیم کننده میزان ذخایر چربی در بدن اشاره کرد . همچنین پاسخ به رژیم های کاهش وزن در افراد مختلف متفاوت است . علاوه بر این ، میزان افزایش و در حقیقت چاقی در افراد مختلف با هم فرق دارد ، بعضی افراد شکم های چاق دارند در حالی که برخی ران ها و باسن بزرگ دارندو در برخی دیگر چربی در بدنشان پراکنده است و چاقی یکنواخت دارند . بنابراین به این دلایل توانایی افراد در کاهش چربی و کاهش وزن متفاوت است .

البته رژیم های کاهش وزن سریع در یک دوره کوتاه باعث کاهش وزن می شوند ، مناسب نمی باشند . همچنین پیروی از رژیم های غذایی محدود در مدت زمان طولانی می تواننند باعث بروز مشکلاتی گردند . چرا که در این رژیم های غذایی ، اغلب غذای مورد علاقه فرد که یکی از آنها غذاهای چرب هستند ، حذف می شوند و معمولا" به محض قطع این گونه رژیم های غذایی ، افزایش وزن دوباره به وجود می آید .

همانطور که عنوان شد ، کاهش چربی مصرفی باعث کاهش وزن می شود . ممکن است ، بعضی از افراد براین باورباشند که در مصرف غذاهای بدون چربی آزاد هستند ، زیرا این دسته از مواد غذایی ، انرژی ندارند ، این یک باور اشتباه است چرا که مصرف زیاد غذاهای بدون چربی نیز باعث افزایش دریافت انرژی می شود و انرژی دریافتی مازاد به صورت چربی در بدن ذخیره می شود و مانع کاهش وزن می گردد .

● نکاتی ضروری در مورد کاهش وزن :

۱) رژیم های غذایی به تنهایی کارآیی ندارند و همراه آن باید فعالیت بدنی انجام گیرد.

۲) رژیم غذایی محدود هر چند در کوتاه مدت باعث کاهش وزن سریع می شود ، ولی در بلند مدت منجر به پرخوری می گردد .

۳) بدن هر فردی یک محدوده وزنی دارد و تحقیقات انجام شده نیز نشان داده که وزن بدن با استخوان بندی وژنتیک در ارتباط می باشد .

۴) در یک رژیم غذایی کاهش وزن باید از تمام گروه های غذایی با حجم کمتر استفاده شود .

۵) استفاده از برنامه غذایی بدون چربی عموما" ایجاد نارضایتی در افراد می کند ، در نتیجه اگر مقدار کمی چربی هم مصرف شود و انرژی حاصل از این چربی سوزانده شود ، فرد چاق نمی شود .

۶) حذف غذاهای مورد علاقه ، احتمال ادامه ندادن رژیم غذایی را بسیار افزایش می دهد .

در یک مطالعه تحقیقاتی مشخص شد که اگر افراد بخواهند انرژی دریافتی روزانه خود را در یک وعده بگنجانند ، آن وعده ، شام خواهد بود . حال اگر فرد شام سنگینی مصرف کند ،احتمال دارد که چاق شود . همچنین حذف هر کدام از وعده های اصلی غذا به امید کاهش وزن بیشتر ، نه تنها باعث کاهش وزن نمی شود ، بلکه باعث افزایش وزن هم می گردد . برای مثال اگر شب ، شام را به طور کامل حذف کنید ، صبح گرسنه تر خواهید بود و غذای بیشتری می خورید و در نتیجه امکان دارد چاق شوید . پس بهترین توصیه آن است که در طول روز وعده غذایی به نحو مطلوب مصرف شود و سپس درشب شام سبکی استفاده گردد . به این ترتیب انرژی بیشتری برای فعالیت های روزانه تامین خواهد شد و از گرسنگی بیش از حد و متعاقب آن زیاده روی در غذا خوردن هم پیشگیری می شود .

● کلیدهای طلایی کاهش وزن :

برای کاهش وزن موفقیت آمیز چهار کلید طلایی وجود دارد :

▪ کلید اول : بدانید که چقدر غذا می خورید و هر غذایی از چه موادی تشکیل شده .

▪ کلید دوم : چه موقع غذا می خورید ؟

▪ کلید سوم : مصرف صبحخانه مفصل و شام مختصر

▪ کلید چهارم : چرا غذا می خورید ؟ آیا به خاطر این که خسته و نگران هستید ، غذا می خورید یا واقعا" گرسنه هستید ؟

برپایه این چهار کلید طلایی برای کاهش وزن موفقیت آمیز ۸ توصیه وجود دارد که عبارتند از :

▪ توصیه اول : یادداشت کنید که در طی روز چه وقت ، چرا و چه مقدار غذا می خورید ؟

غذا و نوشیدنی هایی را که در طول روز مصرف کرده اید را یادداشت کنید و توجه کنید که وقتی مضطرب هستید غذا می خورید و یا زمانی که در حالت عادی هستید . چرا که اضطراب و نگرانی می توانند باعث افزایش مصرف غذا و چاقی شوند .

▪ توصیه دوم : به زمان غذا خوردن توجه کنید . اگر عادت دارید که در طول روز غذای سبک بخورید و به جای آن در شب مقدار زیادی غذا مصرف کنید ، می توانید این عادت خود را با خوردن صبحانه بیشتر و ناهار و شام سبک تغییر دهید

▪ توصیه سوم : به آرامی غذا بخورید . اغلب افراد چاق نسبت به افراد طبیعی سریع تر غذا می خورند . تقریبا" ۲۰ دقیقه زمان لازم است تا مغز بتواند پیام های سیری را ارسال کند تا شما متوجه سیری خود شوید .

از آنجایی که مواد غذایی چون سوپ زمان و اشتها را برای غذای اصلی کاهش می دهد ، بهترین پیش غذا برای افرادی است که می خواهند کاهش وزن داشه باشند . همچنین بهتراست زمان غذا خوردن را طولانی تر کنید ، تا علاوه بر این که کمتر غذا بخورید ، از ناراحتی هایی که در اثر سریع غذا خوردن ایجاد می شود ، در امان باشید .

▪ توصیه چهارم : برای کاهش وزن اغلب غذاهای مورد علاقه تان را قرار دهید ،‌ این امر باعث می شود که راحت تر رژیم غذایی خود را ادامه دهید .

▪ توصیه پنجم : سعی کنید در هنگام انجام کارهای مورد علاقه و همچنین هنگام تماشای تلویزیون و کار با کامپیوتر ، غذا نخورید . چون تحقیقات نشان داده است که ، در این زمان شما حتما" غذای بیشتری استفاده می نمایید که همین مساله باعث چاقی شما می شود .

▪ توصیه ششم : در هفته ، یک روز آزاد و بدون پیروی از رژیم غذایی داشته باشید . شما مجبور نیستید که هر روز وزن کم کنید پس حساسیت به خرج ندهید و یک روز در هفته به خود استراحت بدهید و از رژیم غذایی پیروی ننمایید و بدانید که با داشتن این روز ، در گرفتن پاسخ بدنی و کاهش وزن موفق تر هستید .

▪ توصیه هفتم : به طور منظم ورزش کنید . اما زیاد ورزش نکنید ، زیرا آسیب پذیری بدنی تان افزایش می یابد . در مجموع ورزش برای شادابی و تندرستی است ، نه برای سوزاندن انرژی مازاد بدنی . بعضی از افراد برای کاهش وزن ، سعی می کنند با ورزش زیاد یا دویدن طولانی مدت یا دوچرخه سواری شدید ، انرژی بیشتری بسوزانند . توصیه می شود که از ورزش کردن به عنوان تنبیه خوددداری شود . ورزش منظم به میزان ۳ بار در هفته و هر بار حداقل نیم ساعت مطلوب ترین نوع ورزش است و باعث کاهش وزن می شود .

▪ توصیه هشتم : برای حصول کاهش وزن ، به تندرستی و سلامتی خود فکر کنید به این منظور هر روز قبل از این که از خواب برخیزید ، به این که سالم تر و لاغر تر باشید ، فکر کنید . به این ترتیب روز را با دید مثبت شروع می کنید . اگر به خودتان بگویید که با خوردن صحیح ، بهتر و موفق تر وزن خود را کم می کنم ، حتما" اینگونه خواهد شد .

فرزاد برهمندپور ( کارشناس تغذیه )

منبع : سازمان تربیت بدنی