سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

XHTML


XHTML

این زبان توسط گروهی كه به ویرایش و اصلاح SGML پرداخته بودند, ایجاد و در سال ۱۹۹۶ توسط كنسرسیوم وب جهانی W۳C مورد پذیرش واقع شد

● دلایل استفاده از XHTML

۱) به كارگیری دستورات گرامری در اسناد.

۲) جداسازی محتوا و ارایه.

۳) استاندارد كردن (حذف برچسب‌های اختصاصیNetscape و Microsoft).

۴) افزودن عناصر و خصوصیات جدید به زبان با حداقل تأثیر بر روی ساختار دستوری سایر عناصر.

۵) حذف كدبندی‌های مشكل‌دار برای بهتر كردن عملكرد موتورهای جستجو.

۶) بهبود لینك‌ها(پیوندها)، برای مثال یك فوق‌ پیوند موجود در سند XML امكان دارد كه به چندین منبع مختلف اشاره كند.

● ویژگی‌های XHTML

كنسرسیوم وب‌جهانی به‌خاطر ویژگی‌‌های زیر، XHTML را به عنوان نسخه‌ی بعدی HTML۴ معرفی كرده است:

۱) ML یك برنامه‌ی XML و قابل گسترش است. یعنی برچسب‌ها (Tag) یا عناصر جدید می‌توانند به آن اضافه شوند بی‌آنكه تمام DTD سند (تعریف نوع سند) را تغییر دهند. در XML نیز معرفی عناصر و یا خصوصیات جدید آسان است. این كار درباره‌ی XHTML ۱.۱ انجام شده تا در قطعه‌ برنامه‌هایXHTML بتوان دنباله‌های جدید را اضافه كرد و برنامه‌های جدید به‌وجود آورد. این قطعه‌ برنامه‌ها اجازه می‌دهند كه هنگام ایجاد محتوا و طراحی نرم‌افزارِ سرویس‌گیرنده یا User agan، مجموعه ویژگی‌های فعلی و جدید با هم تركیب شوند. بنابراین طراحان می‌توانند از زیرمجموعه‌های XHTML استفاده كنند و نیازی نیست كه صفحات آنها تمام زبان‌هایXHTML را پشتیبانی كند.

۲) واده‌یXHTML با ویژگی عمل كردن در محیط‌های مختلف طراحی شده‌اند. مطابق با برخی از آمارها تا پایان سال ۲۰۰۲ ، ۷۵ درصد صفحات وب از طریق وسایل غیررومیزی مانند كامپیوترهای جیبی، تلویزیون و سایر وسایل جانشینی كه به وجود می‌آیند مرور خواهند شد. بنابراین آن وسایل دقیقاً به همان زیرمجموعه‌ای از XHTML كه مرورگر كامپیوتر استفاده می‌كند نیاز نخواهند داشت. در آن صورت از طریق یك مكانیسم تجزیه‌ و تحلیل‌كننده‌ی اسناد؛ سرویس‌گیرنده‌ها، Proxyها و سرویس‌دهنده‌ها قادر به تغییر محتوا خواهند بود به‌گونه‌‌ای كه آن محتوا مبتنی بر XHTML شده و بتواند مورد استفاده هر سرویس‌گیرنده و یا User agent مبتنی بر XHTML واقع شود. در آن صورت سرویس‌دهنده، سرویس‌گیرنده، Proxy و یا User agentی كه از آن محتوا استفاده می‌كند درباره‌ی زیرمجموعه‌ی XHTMLی كه دریافت می‌شود تصمیم می‌گیرد.

● نسخه‌های XHTML

XHTML با سه نسخه كه هر كدام DTD مخصوص به خود را دارند ارایه می‌گردد.

كنسرسیوم وب‌جهانی بیان استاندارد HTML۴.۰ در XML را به‌جای استفاده از SGML كه پیچیده‌تر می‌باشد، مورد تایید قرارداده است. تفاوت اصلی كه در HTML و XHTML وجود دارد به DTDهایی مربوط می‌شود كه توسط این دو زبان مورد استفاده قرار می‌گیرند. DTD مجموعه‌ای از تعاریف است كه ساختار منطقی، عناصر و خصوصیات قابل دسترس و مورد استفاده در هر سند را معین می‌كند.

● نسخه‌ی XHTML Transitional

این نسخه‌ برای تبدیل اسناد HTML به XHTML انتخاب خوبی است. XML بین محتوا (ساختار) و روشی كه این محتوا به نمایش در می‌آید تمایز قایل می‌شود. برای مثال برچسبی مانند <body bgcolor ="#F۰F۰F۰"> كه در HTML وجود دارد در سند XML جایی نخواهد داشت. در XHTML كه در حقیقت یك HTML مبتنی بر XML می‌باشد نیز لازم است كه كاراكترهای نمایشی (مانند ویژگی bgcolor) در شیوه‌نامه‌هایی جدا از خود سند ارایه گردد. در نسخه‌ی موقت XHTML این نیاز برآورده شده و از این نظر اسناد تهیه شده توسط این زبان می‌توانند توسط مرورگرهای قدیمی نیز مورد مشاهده قرار گیرند.

● نسخه‌ی XHTML Strict

در این نسخه تمام علایم مربوط به نحوه‌ی نمایش متن از علایمی كه مربوط به ساختار و محتوای سند هستند جدا شده‌اند.در صورتی كه بخواهید یك عنصر بخصوص به یك روش خاص نمایش داده شود در آن صورت باید از یك شیوه‌نامه استفاده كنید.

● سخه‌ی XHTML Frameset

اگر می‌خواهید در ساخت صفحات وب‌تان مجموعه‌ای از Frameها (قاب‌ها) را استفاده كنید، می‌توانید از این نسخه‌ كمك بگیرید. اما اگر محتوای شما تنها دارای یك فریم باشد می‌تواند در یكی از هر دو نسخه‌ی قبل علامت‌گذاری شود.

از آنجایی كه XHTML۱.۰ همان HTML ۴.۰ می‌باشد كه در آن قوانین دستوری اعمال شده است، لذا مرورگرهای مطیع HTML ۴.۰۱ باید بتوانند كدهای XHTML را ترجمه كنند. یك چنین مرورگری ممكن است برای اطمینان از رعایت قوانین دستوری، بعضی از كدها را مورد تأیید قرار ندهد.

● مونه‌ای از كد XHTML

یك سند XHTML شامل سه قسمت اصلی است: Head , DOCTYPE و Body.

بنابراین ساختار اصلی سند در XHTML می‌تواند به صورت زیر باشد:

YPE...>

<html>

<head>

<title>...</title>

</head>

<body>...</body>

</html>