شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

سفرت به خیر, حاجی


سفرت به خیر, حاجی

۱۰ ۴ توصیه قبل و بعد از سفر حج

همه تلاش مرکز پزشکی حج این است که زایران بتوانند بدون دغدغه و نگرانی از مشکلات جسمی، فیزیکی و روحی و روانی، بیشترین بهره معنوی را از این سفر زیارتی ببرند و بدانند که تیم‌های پزشکی در طول سفر، مراقب وضعیت سلامت‌شان هستند اما برای رسیدن به این هدف، توصیه‌هایی قبل و بعد از سفر برای همه زایران داریم...

مرکز پزشکی در زمان حج برای آنکه بتواند بهترین کیفیت را به زایران ارایه کند سیستم خدمات درمانی خودش را سطح‌بندی کرده است. سطح اول، پزشکان کاروان هستند که در جریان ریز مسایل جسمی و بهداشتی درمانی و سوابق بیماری‌های زایران کاروان خود هستند. سطح دوم پلی‌کلینیک‌ها و درمانگاه‌های شبانه‌روزی مرکز پزشکی در مکه و مدینه است که با صلاحدید پزشک کاروان زایران نیازمند به خدمات درمانی بیشتر، به آنجا ارجاع می‌شوند و متخصصان در رشته‌های مختلف پزشکی آماده ارایه خدمات به زایران هستند و درمانی را که پزشک کاروان شروع کرده، تکمیل می‌کنند و سپس نتیجه کار را به پزشک کاروان اعلام می‌کنند. در زمینه بهداشت نیز کارشناسان بهداشت ما به‌طور مداوم بر کل مراحل تهیه و توزیع غذا نظارت دارند. ما در آشپزخانه‌های مرکزی کارشناسانی را هم به صورت مقیم و هم به‌صورت سیار داریم که بر کل مراحل خرید، انبار، طبخ، آماده‌سازی، انتقال به هتل‌ها و سرو نظارت دارند و بحمداله از وقتی این نظارت‌ها را داریم، حداقل مشکلات ناشی از مصرف غذا را داشته‌ایم و از این نظر هموطنانمان می‌توانند با خیال راحت غذاها را مصرف کنند به شرط آنکه به توصیه‌های گفته شده عمل کنند.

● ۱۰ توصیه قبل از سفر

توصیه‌های قبل از عزیمت ما معمولا به بحث پزشک کاروان مربوط می‌شود. پزشک کاروان از بدو ثبت‌نام در کنار زایران کاروان خود حضور دارد و مراقب سلامت آنها، هم در بخش درمان و هم در بخش بهداشت و آموزش زایران خواهد بود. یکی از وظایف پزشک کاروان جمع‌آوری سوابق پزشکی و معاینات دقیق زایران است. انتظار جدی ما از زایران این است که هرگونه سابقه ناراحتی، بیماری، مشکل و حتی مشکلات عصبی‌روانی خود را به پزشک یا دندانپزشک خود اطلاع دهند تا آنها بتوانند برنامه‌های مراقبتی لازم را برایشان پیش‌بینی کنند؛ و اما بعد:

۱) جزوه‌های تهیه شده آموزشی را که خلاصه و چکیده‌ای از وضعیت بهداشتی درمانی سفر است و در اختیارتان قرار داده شده است، مطالعه کنید و به دستور‌العمل‌ها عمل نمایید.

۲) خنخقبل از سفر آمادگی‌های جسمی لازم را با تمرینات ورزشی و پیاده‌روی منظم به دست آورید زیرا شرایط فیزیکی و فعالیت‌های حج، شرایط خاصی است که نیاز به آمادگی جسمی بیشتری نسبت به شرایط طبیعی دارد.

۳) در طول سفر، آرامش خود را حفظ کنید و از هرگونه استرس و اضطراب دوری کنید زیرا هرگونه استرس یکی از عوامل مهم زمینه‌ساز بیماری به خصوص بیماری‌های شایع در آنجا مانند بیماری‌های عفونی و ویروسی و حتی یک سرماخوردگی ساده است.

۴) در مورد اعمال هیچ‌گونه استرس و نگرانی نداشته باشید. اعمال حج خیلی پیچیده نیست که از توانایی شما خارج باشد.

۵) زایران باید توجه داشته باشند که توصیه‌های بهداشت فردی به خصوص با شیوع آنفلوآنزای نوع A ممکن است بسیار ساده و ابتدایی باشد اما همین‌ توصیه‌های ساده و معمولی از درصد بسیار زیادی از ابتلا به بیماری‌ پیشگیری می‌کند.

۶) شستشوی مرتب دست‌ها قبل و بعد از غذا خوردن، رعایت فاصله با افرادی که مبتلا هستند، پرهیز از مصافحه و روبوسی، پرهیز از ازدحام‌ها آنجا که جزو اعمال واجب حج نیست، پرهیز از بازارگردی‌های بی‌مورد و خستگی‌های ناشی از آن از توصیه‌های جدی و مهم ما به زایران است. باید بدانید خیلی از ویروس‌ها و عوامل بیماری‌زایی که از کشورهای دیگر به عربستان می‌آید برای سیستم ایمنی هموطنان ما شناخته شده نیست و ممکن است واکنش‌های جدی به همراه داشته باشد.

۷) بهداشت اتاق‌ها را رعایت کنید و از بردن غذاهای نیمه‌مصرف شده به داخل اتاق جدا پرهیز کنید زیرا علاوه بر تجمع حشرات ممکن است مصرف غذای مانده سبب مشکلات گوارشی شود.

۸) زایران باید در مصرف غذای سالم در وعده‌های غذایی هم، حد تعادل را نگه دارند و اگر رژیم غذایی خاصی دارند در آنجا نیز خود را ملزم به ادامه رژیم بدانند و از هرگونه پرخوری پرهیز کنند. خیلی اوقات اضافه وزن را در برخی از زایران شاهدیم که ممکن است مشکلاتی را برای کسانی که زمینه دیابت، فشارخون و چربی دارند ایجاد کند.

۹) از مصرف نوشابه‌های زیاد و میوه‌های فراوان مانند موز که هم کالری زیادی دارد و هم موجب یبوست می‌شود خودداری کنید.

۱۰) توصیه می‌کنم در زمان انجام اعمال به‌خصوص در منا و عرفات، استراحت کافی داشته باشید و از انجام عبادات و مناسک مستحبی خارج از توان‌تان خودداری کنید.

● ۴ توصیه بعد از سفر

۱) به خانواده‌ها توصیه می‌کنم از استقبال‌های پرجمعیت خودداری کنند و با حداقل نفرات به فرودگاه مراجعه کنند زیرا زایران حامل بیماری که در ظاهر سالم هستند می‌توانند به راحتی بیماری‌شان را به جمعیت زیادی منتقل کنند.

۲) از دست دادن، روبوسی، در آغوش گرفتن و مصافحه جدا خودداری کنید.

۳) توصیه می‌شود چنانچه زایران مایل به برگزاری مهمانی و ولیمه هستند حتی اگر سالم بوده و علایم بیماری را ندارند آن را ۵ تا ۷ روز به تاخیر بیندازند و بلافاصله بعد از بازگشت‌شان مهمانی‌شان را برگزار نکنند.

۴) اگر چند روز بعد از برگشت دچار علایم تب، آب‌ریزش و علایم سرماخوردگی شدید به نزدیک‌ترین مرکز بهداشتی درمانی مراجعه کنید تا اگر کار تشخیصی خاص آنفلوآنزای نوع A لازم است، انجام شود.

دکتر امین‌الله طباطبایی

معاون هیات پزشکی حج