دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
باستان شناسان چه می کنند
اهل گردشهای فرهنگی اگر باشید و همچنان که به پدربزرگها و مادربزرگهایتان احترام میگذارید، به نیاکان دور خویش هم اگر بیاندیشید، حتماً تا کنون از موزههای زیادی دیدن کرده و مبهوت اشیائی شدهاید که ویترین این موزهها را پر کردهاند. کوزههایی که هزاران سال پیش بهدست توانگر هنرمندی چرخ شدهاند. یراق و ابزاری که با ظرافتی ستودنی از برنز و مفرغ شکل گرفتهاند. سنگهای تراشخورده، توتمها و مجسمهها و همچنین اگر زحمت آفتاب و غبار و بیابان را متحمل شده باشید، حتماً به محوطههایی تاریخی متعددی در سراسر ایران برخورد کردهاید که از دل خاک و فراموشی بیرون کشیده شدهاند. اگر چنین باشد، آنگاه که از گردش در میان دیوارههای قدیمی و ماحصل کاوشهای تاریخی لذتی از غرور و هویت به شما دست میدهد، بیتردید از علم باستانشناسی و باستانشناسان هم یاد کردهاید. اما بهراستی آیا فراتر از تصورات کلی و وهمآلود، باستانشناسی در پی کشف کدام حقیقت است و اینکار را چگونه انجام میدهد؟
در یک تعریف کلی باید گفت باستانشناسی علمی است که با بهکارگیری روشهای مختلف و دانشهای دیگر، در مورد گذشته انسانها و انسانهای گذشته مطالعه و تحقیق میکند. این علوم عمدتاً شامل انواع گستردهای از علوم تجربی، زبانشناسی، تاریخ و میشود. اما شاید مردمشناسی را بتوان مهمترین مرجع علوم باستانشناسی محسوب کرد. با این تفاوت که محدوده فعالیت دانشمندان مردمشناسی فقط در زمان حاضر است و باستانشناسان بررسیهای خود را معطوف جوامعی میکنند که امروزه از روی زمین محو شدهاند و جز آثاری از آنها باقی نمانده است. همین آثار اصلیترین مدارک مطالعات یک باستانشناس را تشکیل میدهند. این بقایا ممکن است اموال غیرمنقول مثل شواهد و آثار معماری و یا اموال منقولی باشد که بهدست انسانهای گذشته آفریده شدهاند. مثل انواع ظروف، لوازم شکار و حتی بقایای غیرمصنوع نیز میتوانند اطلاعات ارزشمندی در اختیار باستانشناسان قرار دهند. مثلاً ممکن است کشف استخوانهای یک حیوان اهلی در یک بنای مذهبی کهن پرده از اعتقادات و رسوم یک قوم و آئینهای قربانی بردارد و یا وجود حبوبات و غلات نوع خوراک و معیشت اقوام مورد مطالعه را آشکار کند.
از جهتی دیگر باستانشناسی علم مطالعه محوطههایی است که شواهدی از فعالیتهای زیستی اقوام مختلف گذشته در آن متمرکز شده باشد. محوطههایی که ممکن است از اجزای گوناگونی ساخته شده باشد. همانطور که در زمانهای واحد تمدنهای مختلفی در جاهای متعدد تشکیل میشود، ممکن است در یک مکان نیز تمدنهای متمایزی در زمانهای منفصل بهوجود آمده باشند. در اینصورت با از بین رفتن یک تمدن و از بین رفتن آثار آنها، اقوام دیگر تمدن خود را بر خرابههای تمدن پپشین بنا میکنند. با زبانی دیگر گاهی یک مکان از طرف چند قوم غیرهمزمان مورد استفاده و اشغال قرار میگیرد. به این ترتیب در طول سدهها و هزارهها تپههای تاریخی شکل میگیرند. هر کدام از این محوطهها و یا تپههای تاریخی از لایههای مجزایی تشکیل شدهاند که نمایندة یک دوره زمانی خاص و تمدنی منحصر میباشند. معمولاً باستانشناسان برای شناسایی و تعیین حدود این تپههای تاریخی بخصوص در دامنههای آن اقدام به حفر چاهکهایی میکنند که اصطلاحاً گمانه خوانده میشود. دیوارههای این گمانهها ـ در صورت وجود ـ لایههای مختلف محوطه را نمایش میدهند. حفر هر گمانه تا رسیدن به خاک بکر و یا آثار ارزشمند غیرقابل عبور ادامه پیدا میکند. تعداد این نوع تپهها در سرزمین پهناور ایران را با توجه به عکسهای هوایی تهیه شده بالغ بر چهارصد هزار مورد برآورد کردهاند که تا کنون حدود هشتهزار مورد از آنها مورد بررسی علمی قرار گرفته است. تپة تاریخی سیلک کاشان، تپه هگمتانه و محوطه تاریخی شهر شوش از مشهورترین محوطههای تاریخی کاوش شده ایران شمرده میشوند.
کاوشهای باستانشناسی معمولاً با مطالعات سطحی و تجسسهای میدانی و مشاهده و یادداشتبرداریهای اولیه آغاز میشود. در موارد متعددی نیز مراحل شناسایی یک محوطه تاریخی از اتفاقاتی مثل برخورد ابزارهای کشاورزی مزرعهداران و یا ماشینآلات راهسازی با آثاری از قبیل استخوان مردگان، خمرههای سفالی، طاقها و دیوارها و شروع میشود.
بعد از تأمین اعتبارات مالی، کار طاقتفرسای حفاری و کاوش اگر در نزدیکی مناطق مسکونی نباشد، مستلزم تجهیز کارگاه برای اسکان کارشناسان و کارگران میباشد. این کار باید با دقت و متناسب با شرایط کارگاه، شرایط اقلیمی و طول فصول عملیات انجام گیرد. همچنین گاهی لازم است امکاناتی همچون آزمایشگاهها، انبارهای ایمن، موزههای موقت و در جوار کارگاه راهاندازی شود.
تحقیقات باستانشناسی با تهیه نقشههای دقیق از موقیت اولیه محوطه و تعیین و علامتگذاری یک نقطه مبداء که برای ثبت وضعیت نقاط دیگر محوطه بهکار میآید، پی گرفته میشود. برای ایجاد نظم در عملیات کاوش تمامی سطح محوطه با شبکههایی از مربع ـ مستطیلها با اضلاعی در حدود ده متر و بهصورت شطرنجی با توجه به نقطه مبداء تقسیمبندی میشود. باستانشناسان به این شبکهها ترانشه میگویند. هر ترانشه در دو ردیف عمودی و افقی با دو کد مجزا یعنی یک شماره و یک حرف الفبا شناخته و نامگذاری میشود.
معمولاً اگر اطلاع دقیقی از آثار پوشیده شده محوطه در دست نباشد، ترانشهها در جهت شمالی ـ جنوبی طراحی شده و پس از دسترسی به خطوط اصلی محوطه ـمثل خطوط معماری و دیوارههای بناها ـ همسوی این جهات اصلاح میشوند. این اصلاح از این جهت صورت میگیرد که معنای یافتههای باستانشناسی در این شرایط ملموستر از زمانی است که مکان آنها نسبت به خطوط فرضی سنجیده شوند. بهطور مثال تعیین محل یک گودال آتش نسبت به دیوارهای یک اتاق معنای قابل فهمتری ارائه میدهد. البته در بیشتر موارد باستانشناسان میتوانند با توجه به نوع پوششهای گیاهی، عکسهای هوائی، نوع پستی و بلندیهای حاصل از نشست کف بناها نسبت به دیوارها و آوارها و از خطوط مورد نظر آگاهی پیدا کنند. این عمل امروزه با روشهای غیر تخریبی پیشرفتهای که بر اساس تحلیل انعکاس امواج عمل میکنند، با دقت بالا انجام میشود.
ترانشهها با صرف وقت و حوصله کافی و به ترتیب از پیش تدوین شده، خاکبرداری میشوند. این خاکبرداری تا رسیدن به خاک بکر و یا آثار ارزشمند غیرمنقول ادامه پیدا میکند. کلیه یافتهها به دقت مستندسازی میشوند. مستندسازی شامل تهیه نقشههای دقیق از اشیاء و بقایای معماری، تعیین موقعیت دقیق مکانی و محل کشف با استفاده از شبکه ترانشهها، عکسبرداری و میگردد. به این مدارک گزارشات مفصل کیفی و نتایج آزمایشگاهی نیز اضافه میشود. آزمایشها ممکن است اعم از شناسائی ترکیبات شیمیائی، آزمایشات مکانیک، سالیابی و تخمین قدمت و باشد. ممکن است پیدا شدن یک سکه تاریخدار در لایه زیرین و یک کتیبه تاریخدار در لایة بالایی، باستانشناسان را برای تخمین لایة میانی که بیتردید در حد فاصل دو دوره تاریخی شکل گرفته است، کمک کنند. همچنین دادههای آزمایشگاهی در کنار تحلیلهای کارشناسی و با یاری از دانشمندان علوم مختلف میتوانند نقاط کور بسیاری را روشن کنند.
این آغاز راه دشوار اما لذتبخشی است که به کشف حقایق تازه از چگونگی زندگی و نوع اعتقادات و آداب و سنن اقوام گذشته میانجامد.آخرین مرحله این پروسه پیچیده، انتشار کامل گزارشات حفاری و اتخاذ تمهیداتی است که برای حفظ هرچه بهتر آثار بهدست آمده لازم است. در این راستا انتقال اشیاء کشف شده با شناسنامههای دقیق به موزههایی با شرایط مناسب که ممکن است در کنار محوطه کاوش ساخته شده باشد و عملیات حفاظتی برای آثار معماری غیر قابل اغماض هستند.
سعید فلاح فر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست