یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

اصلاح باورهای نادرست درباره اعتیاد


اصلاح باورهای نادرست درباره اعتیاد

انسان موجود کنجکاوی است که در مواجهه با هر رویداد و اتفاق جدیدی به دنبال کشف آن است، اما باید مهارت ها و آگاهی‌های خود را افزایش دهد، چرا که باورهای واقعی درباره پدیده‌ها متفاوت …

انسان موجود کنجکاوی است که در مواجهه با هر رویداد و اتفاق جدیدی به دنبال کشف آن است، اما باید مهارت ها و آگاهی‌های خود را افزایش دهد، چرا که باورهای واقعی درباره پدیده‌ها متفاوت است و تجربه برخی ازاین کنجکاوی‌ها به اندازه‌ای مخرب و ویرانگر است که راه بازگشت ندارد؛ «اعتیاد» یکی از این کنجکاوی‌ها و البته یک پدیده‌ شوم اجتماعی است. به گزارش ایسنا، ابتدا باید باورهای نادرست را در باره اعتیاد مواد مخدر شناخت مثلا برخی معتقدند که اگر فردی در مورد تاثیر مواد مخدر «کنجکاو» است، می‌تواند با یک یا دو بار مصرف متوجه شود که مواد چندان تاثیر جالبی ایجاد نمی‌کند.برخی معتقدند، «فرد در شرایط خیلی خاص، برای نمونه در شب امتحان یا در مهمانی و آن هم برای یک بار استفاده از مواد مجاز است به شرط آنکه فرد قول بدهد که دیگر تکرار نمی‌کند! »تجربه نشان داده است که بیشتر افرادی که بعدها به معتادان خیابانی تبدیل شده‌اند، بار اول در یک مهمانی یا برای فرار از یک شرایط خاص مواد مخدر مصرف کرده‌اند، بنابراین استفاده از مواد مخدر در هیچ شرایطی و به هیچ دلیلی مجاز نیست.

اعتیاد مربوط به یک قشر خاص، سن خاص، جنسیت خاص نیست

«افرادی که شرایط خانوادگی خوب، شغل مناسب یا تحصیلات بالایی دارند، در صورت یک یا دو بار مصرف مواد مخدر، معتاد نمی‌شوند. اعتیاد بیشتر برای افرادی است که مشکلات خانوادگی، اجتماعی یا اقتصادی دارند!»

اعتیاد مربوط به یک قشر خاص، سن خاص، جنسیت خاص نیست. هر کس مواد مخدر مصرف کند در خطر تبدیل شدن به یک معتاد قراردارد. بنابراین این یک تصور غلط است که کسی گمان کند مصرف مواد مخدر او را معتاد نمی‌کند.

«در بین افرادی که مواد مخدر مصرف می‌کنند، آن هایی که اراده ضعیف دارند معتاد می‌شوند، اما افرادی با اراده مصرف خود را کنترل می‌کنند!» این تصور هم نادرست و یک دام خطرناک برای افراد است. برخی مواد اعتیادآور اراده قوی و ضعیف نمی‌شناسد و هر کسی حتی با یک بار مصرف آن ها معتاد می‌شود. باید مراقب باشیم که این دام خطرناک افرادی را که تصور می‌کنند بااراده‌تر هستند، بیشتر به کام خود می‌کشد.

از روی ظاهر نمی‌توان تشخیص داد که کسی معتاد است یا معتاد نیست!

برخی تبلیغ‌های نادرست در گذشته این تصور را ایجاد کرده بود که افراد معتاد فقط کسانی هستند که ظاهر ژولیده دارند و در گوشه خیابان‌ها زندگی می‌کنند. در حالی که واقعیت به گونه دیگری است که ممکن است فرد تا مدت‌ها مواد مصرف کند و ظاهر او تغییر نکند.

معتادان خیابانی هم اعتیاد را از تفنن شروع می‌کنند

«اگر از مواد به صورت تفننی استفاده کنید، اما حواستان به علایم و نشانه‌های اعتیاد باشد می‌توانید قبل از آنکه دچار بیماری اعتیاد شوید مصرفتان را کنترل کنید!» این باور هم بسیار اشتباه است. هیچ‌کس از اول نمی‌خواهد معتاد شود و کسانی که در نهایت به معتادان خیابانی تبدیل می‌شوند، ابتدا مواد مخدر را به صورت تفننی مصرف کرده‌اند، زیرا پس از آنکه فرد مواد مخدر را وارد بدن خود می‌کند در واقع اختیار خود را به مواد می‌دهد و از آن پس مواد برای او تصمیم می‌گیرد نه او برای مواد.

قرص‌های مارک دار، شگرد سوداگران مرگ برای دام اعتیاد است

باور نادرست دیگر این است که «کپسول‌های خارجی، قرص‌های مارک‌دار و آمپول‌های بسته‌بندی شده مواد مخدر یا محرک نیست و اعتیاد ایجاد نمی‌کند! »تغییر شکل مواد اعتیادآور یکی از شگردهای سوداگران مرگ است. سوداگران مواد مخدر سعی می‌کنند ظاهر مواد اعتیادآور را سر و سامان بدهند تا راحت‌تر جوانان را به دام بیندازند. بنابراین مصرف هر نوع قرص یا دارو، با هر ظاهر و هر مارکی فقط با تجویز پزشک مجاز است. همچنین یکی دیگر از ترفندهای تولیدکنندگان و قاچاقچیان مواد مخدر این است که مواد خود را بی‌خطر و حتی مفید جلوه بدهند. بنابراین نباید به تبلیغ‌های غیرمجاز اعتماد کنیم، بلکه باید بدانیم هر دارویی می‌تواند اعتیادآور باشد و مصرف دارو فقط با تجویز پزشک مجاز است!