یکشنبه, ۵ اسفند, ۱۴۰۳ / 23 February, 2025
مجله ویستا

بایدها و نبایدهای کارت حساب بانکی


بایدها و نبایدهای کارت حساب بانکی

بحث امنیت حساب های بانکی و کارت های اعتباری از داستان های حداقل دوجانبه ای است که یک سر آن مشتری و رفتار عملی آن و طرف دیگر ماجرا هم سیستم بانکی و امنیت زیرساخت های آن است

بحث امنیت حساب‌های بانکی و کارت‌های اعتباری از داستان‌های حداقل دوجانبه‌ای است که یک سر آن مشتری و رفتار عملی آن و طرف دیگر ماجرا هم سیستم بانکی و امنیت زیرساخت‌های آن است. ماجرایی که به تازگی اتفاق افتاده، راه‌اندازی وبلاگی با ادعای فاش کردن اطلاعات سه میلیون کارت حساب ۲۸ بانک ایرانی است. همان‌طور که گفته شد در کنار وظیفه بانک مرکزی و سیستم بانکی کشور برای تامین امنیت همه‌جانبه حساب‌های بانکی و تراکنش‌های مالی کاربران و مشتریان‌شان، بخشی از کار هم بر عهده خود مشتریان است که چگونه باید مراقب حساب‌هایمان باشیم. در ادامه به ذکر برخی نکات ضروری برای امنیت بیشتر تراکنش‌های مالی و کارت‌های بانکی می‌پردازیم:

۱- رمزکارت بانکی‌تان را هر سه ماه یک‌بار عوض کنید. با این کار در صورتی که فردی بتواند رمز شما را به خاطر بسپرد، یا مشکلاتی مانند داستان بالا پیش بیاید، حداقل رمز شما بارها بعد از آن عوض شده است. به خاطر داشته باشید که این اصل تغییر رمز هم شامل رمز اول عمومی کارت حساب شما شده و هم باید رمز اینترنتی (همان رمز دوم) کارت‌تان را مرتبا تغییر دهید. نکته: علاوه بر تغییر دوره‌ای سه‌ماهه، هرگاه احساس کردید که هنگام استفاده از رمز عبورتان، کسی آن را دانسته یا به آن دست پیدا کرده، در اولین فرصت به دستگاه خودپرداز مراجعه کنید و رمزتان را تغییر دهید.

۲- هیچ گاه و به هیچ صورت رمز اول یا دوم کارت را به صورت یادداشت به همراه نداشته باشید. بسیاری از افراد برای راحتی کار، آن را روی برگه‌ای یادداشت کرده و به راحتی در کیف پول یا حتی در کیف خود کارت بانکی قرار می‌دهند. با این کار هنگام گم شدن یا سرقت کارت، دیگر فرد یابنده حتی متحمل زحمت برای پیدا کردن شما جهت گرفتن رمز نشده و حساب‌تان را خالی می‌کند. حتی استفاده از رمزهای نسبتا ساده و سرراست که به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود، بهتر از داشتن رمز مطمئن و سخت، اما یادداشت‌شده در کنار کارت حساب است. بهتر است که به جای ذخیره رمز کارت درون تلفن به شکل یادداشت یا شماره تلفن به نام خودتان یا بانک، آن را با فامیل، یا نام مستعاری که به خاطر می‌سپارید در دفترچه تلفن ذخیره کرده و به جای شماره تلفن از رمزکارت استفاده کنید.

۳- در صورتی که بانک شما امکان نگهداری موجودی را در حساب متصل به کارت و حساب جداگانه داراست، تنها به اندازه نیاز روزانه خود در حساب متصل به کارت پول نگهداری کنید زیرا با این کار، در صورت بروز مشکل، تنها میزان کمی متضرر شده‌اید.

۴- هنگام خرید اینترنتی بسیار هوشیارانه عمل کنید. به توصیه‌های بانک درخصوص شیوه خرید و ورود اطلاعات دقت کنید. قبل از ورود اطلاعات کارت خود در سایت، مطمئن شوید که در سایت بانک قرار دارید و با یک سایت قلابی روبه‌رو نیستید. بهترین شیوه این کار، دقت به آدرس در نوار بالای مرورگر است. این آدرس باید دقیقا با آدرس اعلامی بانک مطابقت داشته باشد. به خصوص بخش ابتدایی آن نباید هیچ مغایرتی داشته باشد و حتما به صورت اتصال امن https به سرور بانک متصل باشد. همچنین در صورتی که از امنیت کامپیوتر خود از نظر بدافزارها و کی‌لاگرها اطمینان ندارید، برای پر کردن فرم اطلاعات بانک، حتما از صفحه‌کلید عددی مجازی آن استفاده کنید.

۵- همیشه تراکنش‌های بانکی را از طریق اینترنت بررسی کنید. ممکن است فردی در حال سوءاستفاده از حساب شما باشد. کنترل حساب بانکی‌تان از طریق اینترنت سبب می‌شود که سریعا نقل و انتقالاتی را که توسط خودتان صورت نگرفته، شناسایی کنید.

۶- هنگام سرقت یا گم شدن کارت حساب، به سرعت بانک را در جریان گذاشته و کارت را مسدود کنید. امروزه بانک‌ها راه‌های فراوانی از جمله اینترنت بانک، تلفن بانک و خدمات پیامکی برای این کار دارند. پس لطفا علاج واقعه قبل از وقوع کرده و آنها را فعال کنید.

۷- در صورتی که از نرم‌افزارهای اینترنت بانک و اس‌ام‌اس بانک روی گوشی خود استفاده می‌کنید، به محض گم کردن موبایل، سریعا رمز اول و دوم حساب بانکی خود را تغییر دهید، تا دسترسی گوشی‌تان به حساب بانکی قطع شود. همچنین مراقب سیم‌کارت‌هایی که حساب بانکی‌تان روی آنها فعال است، باشید و هنگام فروش سیم‌کارت حتما این مورد را از طریق ‌بانک‌تان چک کنید.

۸- هنگام استفاده از دستگاه‌های خرید فروشگاهی (POS) هیچ‌گاه رمز خود را به فروشنده نگویید و خودتان مبلغ و رمز کارت را در دستگاه وارد کنید. رعایت این مورد در فروشگاه‌های شلوغ و محل‌هایی که افراد زیادی در اطراف‌تان ایستاده‌اند، ضرورت بسیار بیشتری دارد. در صورتی هم که مجبور به اعلام رمز به یکدیگر یا فروشنده هستید، حتما این کار را با صدای آهسته یا نوشتن روی صفحه موبایل انجام دهید. توجه داشته باشید که در اینجا استفاده از قلم و کاغذ می‌تواند اشتباهی شاید جبران‌ناپذیر باشد. باید بدانید که کارت‌های بانکی قابل کپی شدن هستند. اگر رمز عبورتان هم در اختیار فرد دیگری قرار بگیرد این احتمال وجود دارد که یک کپی از کارت شما در دست فردی دیگر باشد و از آن استفاده کند.

نگهبان