چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

چگونه از رژیم گرفتن دائمی‌ رهایی یابیم؟


چگونه از رژیم گرفتن دائمی‌ رهایی یابیم؟

افراد چاقی که رژیم‌های غذایی متعدد و در پی آن افزایش وزن مجدد داشته‌اند، بافت ماهیچه‌ای کمتری داشته و سوخت‌و‌ساز بدنشان کاهش می‌یابد. با این وجود، با مدیریت صحیح رژیم غذایی، …

افراد چاقی که رژیم‌های غذایی متعدد و در پی آن افزایش وزن مجدد داشته‌اند، بافت ماهیچه‌ای کمتری داشته و سوخت‌و‌ساز بدنشان کاهش می‌یابد. با این وجود، با مدیریت صحیح رژیم غذایی، افزایش میزان ورزش و نیز آنچه که متخصصان آن را «اصلاح عادات غذایی» می‌نامند، می‌تواند این رویه را اصلاح کرده و وزن کاهش یافته را ثابت نگاه دارد.

توصیه‌های ذیل کمک می‌کند از رژیم‌های غذایی یویویی رهایی یابید و کاهش وزن پایداری داشته باشید:

از آخرین وزنی که پس از یک دوره رژیم غذایی دارید راضی باشید، اگرچه حتی برای شما ایده‌آل یا به میزانی که می‌خواهید پایین نباشد. برای افرادی که رژیم غذایی یویویی داشته‌اند، داشتن شاخص توده بدنی حدود ۲۵، مناسب‌تر از حدود ۲۳ است. اگر باز هم بخواهید شاخص توده بدنی خیلی پایینی داشته باشید، این امر مجددا باعث شروع یک سیکل یویویی دیگر در شما می‌شود.

- در ابتدا یک کاهش وزن مستمر و نیز آهسته تا حدود ۴ کیلوگرم در ماه را هدف قرار دهید. این مساله میسر نیست جز با رعایت کردن یک رژیم غذایی مناسب که روزانه در حدود ۵۰۰ کالری از کل کالری دریافتی شما را کاهش دهد. بدانید که هر چقدر شما به وزن انتخابی خود نزدیکتر می‌شوید، کاهش وزن نیز به میزان قابل توجهی کند می‌شود. نگران این موضوع نباشید، چرا که این یک مکانیسم دفاعی بدن شماست.

- ورزش‌های هوازی منظم و نیز کاهش‌دهنده وزن را، برای کمک به سوختن کالری و نیز افزایش بافت ماهیچه‌ای، در برنامه روزانه خود قرار دهید. ورزش منظم و حساب شده می‌تواند شما را از سال‌ها یاس و نومیدی به دلیل کاهش و افزایش وزن‌های مکرر نجات دهد.

- انگیزه خود را در جهت دستیابی به هدفتان تقویت کنید. چرا که در رژیم غذایی نگاه منفی ناشی از تجربیات ناموفق گذشته، مشکلی را از شما حل نخواهد کرد و از آنجا که در رژیم غذایی، شما بازیگر اصلی هستید نه پزشکتان، لذا با انگیزه بالا مشکلات گذشته خود را به فراموشی بسپارید.

- هنگامی‌که وزن مناسب و ثابتی دارید یا نزدیک وزن مطلوبتان هستید، ورزش منظم و عادات غذایی صحیح را باید به عنوان بخشی از زندگیتان برای همیشه در نظر داشته باشید.

در آخر، باید توجه داشته باشید که مطالعات گذشته نشان می‌دهد هر چه سن بیشتر می‌شود و بویژه در سنین میانسالی، تغییرات فیزیولوژیکی بدن که هنوز هم بدرستی شناخته نشده است به بازگشت راحت‌تر وزن کم شده کمک می‌کند. این بدین معنی است که افزایش آهسته وزن به طور تدریجی در بیشتر افراد، پدیده‌ای طبیعی است و در افراد میانسال این پدیده شایع‌تر می‌باشد. با این وجود، اگر توصیه‌های بالا را جدی بگیرید این روند را می‌توانید متوقف نمایید. جالب آن است که بدانید در سنین پیری، عکس این اتفاق رخ می‌دهد که در نتیجه کاهش وزن تدریجی به دلیل کاهش بافت عضلانی، طبیعی است.

دکتر حمیدرضا فرشچی

متخصص تغذیه