چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

علل بیماری‌های لثه


علل بیماری‌های لثه

● پلاک میکربی
پلاک میکربی یک ورقه چسبنده و بی رنگ از میکربهاست که بطور مداوم بر روی سطوح دندان تشکیل می شود. پس از مصرف غذا این پلاک میکربی از قند موجود در غذاها استفاده کرده و …

پلاک میکربی

پلاک میکربی یک ورقه چسبنده و بی رنگ از میکربهاست که بطور مداوم بر روی سطوح دندان تشکیل می شود. پس از مصرف غذا این پلاک میکربی از قند موجود در غذاها استفاده کرده و در عوض اسیدها و مواد محرک و مضر دیگری از خود دفع می کنند که این مواد باعث التهاب لثه ها شده و آنها را دچار تورم ، قرمزی و مستعد خونریزی و مستعد خونریزی می سازد.

اگر شما پلاک میکربی را با تمیز کردن دقیق روزانه برندارید ، شروع به سخت شدن کرده و مقداری از آن تبدیل به جسم سختی بنام " جرم دندانی " می شود.

" پاکت عمیقی " از خود بجا می گذارند که پر از چرک و میکرب خواهد شد.

در صورت عدم درمان بیماری به استخوان و دیگر بافتهای پشتیبانی کننده دندان نیز کشیده خواهد شد و دندانها هر چند سالم باشد ، لق شده و ممکن است همگی از دست بروند.

تغذیه

غذائی که می خورید در تمامی بدن شما تاثیر می گذارید. تمامی مواد مغذی مورد احتیاج بدن شما برای سلامت عمومی تان که شامل سلامت لثه ها و استخوانهای پشتیبانی کننده دندانهایتان نیز می شود ، بوسیله یک رژیم متعادل غذائی می تواند فراهم گردد.

بعلاوه ، وقتی بعض میکروبهای خاص ( استرپتوککها ) در مجاورت مواد قندی قرار گیرند " دکستران " تولید می کنند.

" دکستران " ماده چسبنده ای است که باعث چسبندگی پلاک میکربی به دندان می-گردد. به علت آنکه باکتریها نیاز به قند برای تشکیل و تولید دکستران دارند اگر شما میزان قند موجود در غذایتان را تقلیل دهید می توانید مقدار تشکیل پلاک را نیز کاهش ببخشید.

شرایط عمومی بدن

حالات عمومی زیر نیز می تواند بر سلامت لثه ها تاثیر بگذارد :

ـ حاملگی: گاهی از اوقات منجر به تورم لثه ها می گردد زیرا در دوران بارداری ، تغییرات و بهم خوردن توازن هورمونی بدن دیده می شود. بنابراین بهداشت مناسب دهان و رژیم غذائی مناسب به خصوص در این زمان مهم می باشد.

ـ دیابت ( مرض قند ) .

ـ بیماریهای تیروئید.

ـ ناراحتی‌های خونی.

ـ مصرف داروها ، نظیر کسانی که دچار صرع ( غش ) بوده و داروی " دیلانتین " ( فنی توئین ) مصرف می کنند ، حتی در این افراد نیز برداشتن پلاک و جرم و بهداشت دهان در جلوگیری از ناراحتی لثه بسیار موثر است.

عوامل موضعی دیگر

این عوامل که می تواند در بیماریهای لثه سهیم بوده یا باعث تشدید آن شوند شامل :

عواملی که باعث گیر افتادن و تجمع میکربها و پلاک می شوند مانند : پر کردیگها و روکشهای قدیمی یا غلط ، لبه های نقاط پوسیده ، بریجها و پروتزهای معیوب و دندانهای بهم ریخته و کج و معوج که نیاز به درمان ارتدنسی ( ردیف کردن دندانها ) دارند.

ـ استعمال دخانیات

ـ از دست دادن یک دندان ، که منجر به ایجاد مکانی برای تجمع پلاک می گردد.

ـ دندان قروچه کردن ( در افراد عصبی ) .

ـ استفاده ناصحیح از نخ دندان و یا خلال دندان.

دکتر کامران یزدانی

جراح - دندانپزشک

www.drkamranyazdani.com