چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تهدیدهای ایران و غرب سیر صعودی به خود گرفت


تهدیدهای ایران و غرب سیر صعودی به خود گرفت

اختلاف­های ایران و غرب روز به روز شدیدتر می شود با وارد شدن اسرائیل به گردونه اختلاف های ایران و غرب و تهدید های هر روزه این رژیم علیه ایران به ویژه تهدیدهای نظامی اش, بر آتش این اختلاف ها بیشتر دمیده می شود

اختلاف­های ایران و غرب روز به روز شدیدتر می شود. با وارد شدن اسرائیل به گردونه اختلاف های ایران و غرب و تهدید های هر روزه این رژیم علیه ایران به ویژه تهدیدهای نظامی اش، بر آتش این اختلاف ها بیشتر دمیده می شود. اسرائیل هر روز با سخنرانی ها و مانورهای نظامی سیاسی خود تلاش می کند به نوعی ایران را نسبت به اهداف هسته ایش بترساند و در مقابل ایران نیز با به رخ کشیدن قدرت نظامی و مانورهای سیاسی­اش در صدد مهار تهدیدهای اسرائیل و ایالات متحده آمریکا است.

این تهدیدها زمانی روند صعودی به خود گرفت که اسرائیل در مانوری نظامی در آب­های دریای مدیترانه به همراه یونان ۱۱۰ جنگنده خود را به پرواز در آورد تا توان نظامی آنها را در مسافتهای بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر و همچنین نحوه سوخت­گیریشان را بیازماید. مانوری که برخی مطبوعات ترکیه از حضور سری این کشور در این مانور نیز خبر دادند.

این مانور در ابتدای ماه جاری میلادی و ظاهرا به صورت سری انجام شد. اما برای نخستین بار هفته گذشته یعنی تقریبا سه هفته بعد روزنامه نیویورک­تایمز خبر آن را منتشر کرد. این مانور با اظهارات تند شائول موفاز وزیر مسکن اسرائیل علیه ایران هم­زمان بود.

به نقل از یک مقام آمریکایی عضو وزارت دفاع این کشور (پنتاگون) که نیویورک تایمز از وی بعنوان شخصی که در جریان این مانور نظامی قرار دارد نام برد، یکی از هدف های اسراییل در این مانور تمرین تاکتیکها و سوختگیری هوایی و بررسی توان خود برای حمله احتمالی به تأسیسات هسته ای ایران و ردگیری موشکهای دور برد است .

«هدف دیگر اسراییل ارسال پیامی آشکار به ایران است برای این که به آن کشور بگوید اگر از غنی سازی اورانیوم دست نکشد، آماده انجام حمله نظامی علیه آن است.»

مقام­های اسرائیلی پس از انتشار این خبر واکنشی از خود نشان ندادند اما مجامع جهانی نسبت به آن مواضع ضد و نقیضی اتخاذ کردند. اتحادیه اروپا در برابر آن سکوت اختیار کرد اما زلمای خلیلزاد نماینده ایالات متحده در سازمان ملل گفت: «واشنگتن ترجیح می­دهد برای تغییر رفتار ایران با ادامه مذاکرات وارد عمل شود.»

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز هر گونه حمله نظامی به ایران را خطرناک دانست و نسبت به عاقبت آن هشدار داد. وی گفت: «بارها از دوستان اروپایی، آمریکایی و اسرائیلی خود خواسته­ایم اسناد خود درباره تلاش ایران برای ساخت سلاح هسته­ای را ارائه دهند اما هر بار از این تقاضا سر باز زده­اند.»

محمد البرادعی رئیس بین­المللی آژانس انرژی هسته­ای نسبت به هر گونه حمله نظامی به ایران هشدار داده بود. وی حتی تهدید کرده بود در صورت حمله به ایران از سمتش استعفا خواهد داد. وی به شبکه العربیه گفته بود: «حتی اگر بگوییم ایران امروز سلاح هسته­ای نمی­سازد، حمله نظامی باعث می­شود که به سرعت به سمت ساخت آن حرکت کند و در آن موقع همه ایرانی­ها حتی ایرانی­های ساکن خارج نیز از کشورشان برای ساخت سلاح هسته­ای حمایت خواهند کرد. به ویژه این که من معتقدم ایران خطر چندانی برای دنیا نیست.»

همزمان با این تهدیدها مجله اشپیگل نیز به نقل از یکی از مقام های عالی رتبه در سازمان امنیت آلمان که نخواست نامش فاش شود، آورده است که قرار بوده پایگاه هسته ای الکبر در سوریه که توسط جنگنده­های اسرائیلی در سال گذشته میلادی منهدم شد، پروژه نظامی مشترکی میان سوریه، کره شمالی باشد که در نهایت به اهداف نظامی برسد.

این مجله در ادامه می­افزاید، قرار بوده است که پیونگ­یانگ دانشمندان هسته ای ایران را آموزش دهد تا با برنامه های هسته­ای خود را در این مکان به انجام برسانند.

به گفته اشپیگل فعالیت بر روی این پروژه در سفر محمود احمدی­نژاد رئیس جمهوری ایران در سفر به سوریه در سال ۲۰۰۶ با بشار اسد رئیس جمهوری آن کشور توافق شده بوده و پس از آن آغاز پروژه کلید خورده است.

تا کنون نه دولت سوریه و نه دولت ایران در برابر این اظهارات مجله اشپیگل واکنش نشان نداده­اند. اما با این حال اعلام چنین خبری هم­زمان با آمدن نمایندگان سازمان انرژی هسته­ای به سوریه عجیب به نظر می­رسد.

اشپیگل در ادامه به نقل از منابع موثق خود می­افزاید، سه کشور مزبور یعنی ایران، سوریه و کره شمالی همچنین تلاش داشتند در ساخت سلاح­های شیمیایی نیز فعالیت کنند. دلیلی که این مجله برای ادعای خود می­آورد، این است که در جولای سال ۲۰۰۷ در مرکز تولید مواد شیمایی در نزدیکی حلب در شمال سوریه انفجاری رخ داد که در پی آن ۱۵ نظامی سوری، ۱۲ مهندس ایرانی و سه تبعه کره شمالی کشته شدند. موضوعی که تا کنون از سوی هیچ کدام از منابع سوری، ایرانی و کره­ای اعلام نشده است.

این پیام­های منفی که با تحریم­های تازه اتحادیه اروپا علیه ایران رنگ و بوی تازه­ای به خود گرفت و نشان داد تا چه اندازه جدی است، خشم مقام­های ایرانی را برانگیخت. به گونه ای که علی لاریجانی که در میان اصولگرایان به چهره معتدل این گروه مشهور است، اتحادیه اروپا را به خاطر این تحریم­ها به باد انتقاد گرفت و از آنها خواست، دست از شیطنت بردارند و پای میز مذاکره بنشینند.

در همین رابطه محمد علی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران ایران نیز می گوید: «با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری امریکا، باید احتمال عملی شدن حمله نظامی به ایران را جدی تر گرفت. جمهوریخواهان در آمریکا از پیروزی نامزد مورد حمایتشان در انتخابات ریاست جمهوری نا امیدند و دولت جمهوریخواه آمریکا که چند ماهی بیشتر به پایان عمرش نمانده، در تلاش است اگر واقعاً شرایط فراهم باشد و فرصتی پیدا کند و اطمینان داشته باشد که حمله به ایران، حداقل با درصدی از موفقیت همراه خواهد بود، با دستاویز قرار دادن فعالیت اتمی ایران، به ما حمله کند.»

وی در گفت و گو در عین حال تأکید کرده که هنوز نمی توان حمله آمریکا به ایران را قطعی دانست، چراکه به گفته وی، در آمریکا ابهام­ها و تردیدهایی در مورد مثبت بودن نتیجه حمله به ایران وجود دارد. اما دولت آمریکا در "بن بستی" قرار گرفته که یکی از راه­های خروج از آن را حمله به ایران می داند.

به عقیده فرمانده کل سپاه، یکی از دلائل تردید آمریکا در حمله به ایران، پراکندگی تأسیسات اتمی این کشور است که از احتمال موفقیت آمیز بودن حمله به آنها را می کاهد، سرلشکر جعفری بر این باور است که اگر آمریکا اطمینان داشت که حمله به تأسیسات اتمی ایران، این کشور را به صورت صد درصد از ادامه فعالیت اتمی باز می دارد، بعید نبود که تاکنون به ایران حمله کرده بود.

البته فرمانده کل سپاه اذعان کرده که حمله به تأسیسات هسته ای ایران می تواند فعالیت هسته ای این کشور را اندکی به تأخیر بیندازد اما چنین وقفه­ای بسیار کوتاه خواهد بود.

ابهام دیگری که به عقیده سرلشگر جعفری تاکنون مانع از حمله آمریکا به ایران شده، عدم اطمینان به سرنوشت و زمان پایان جنگ است و اینکه آمریکایی­ها، به گفته وی می دانند که اگر جنگی را شروع کنند، هرگز نمی توانند هر وقت که خواستند به آن پایان دهند.

سرلشگر جعفری در ادامه می­افزاید، حمله آمریکا به ایران بدون همکاری اسرائیل عملی نمی شود و آمریکا برای حمله به ایران نیازمند اسرائیل است اما همین "نیاز به همکاری" به دلیل آسیپ پذیریهای اسرائیل، عاملی بازدارنده برای حمله به ایران است.

وی در پاسخ به این سؤال که موارد آسیپ پذیری اسرائیل چیست، موقعیت جغرافیایی این کشور و توانمندی­هایی که در خارج از ایران برای ضربه زدن به اسرائیل وجود دارد را دو عامل مهم بازدارنده نسبت به حمله به ایران برشمرده است.

وی در این باره می­گوید: «محاسبات و برآوردهای استراتژیکی ما نشان می دهد چنانچه رژیم صهیونیستی به صورت مستقل یا همراه با آمریکا کوچکترین تحرکی علیه منافع ما داشته باشد، در کمترین زمان تمام مناطق در کنترل این رژیم نا امن خواهد شد. رژیم صهیونیستی فاقد عمق استراتژیک است و این سرزمین تماماً در برابر برد موشکهای جمهوری اسلامی قرار دارد. قابلیت­ها و توان موشکی نیروهای مسلح ما به ویژه سپاه پاسداران به گونه ای است که رژیم صهیونیستی با تمام امکانات خود قادر به مقابله با آن نخواهد بود.»

در مورد توانمندی­های خارج از ایران برای ضربه زدن به اسرائیل نیز وی احتمال تشکیل جبهه ای علیه اسرائیل در جنوب لبنان را مطرح کرده و می­گوید: «اسرائیلی­ها می­دانند که اگر اقدامی علیه ایران انجام دهند، قطعاً با توانمندی که جهان اسلام و جهان تشیع، بویژه در منطقه دارد، ضربات مهلکی به آنها وارد خواهد کرد.»

سرلشگر جعفری در ادامه تصریح کرده که برنامه های ایران برای مقابله با حمله احتمالی، علیه آمریکا طراحی شده است، نه اسرائیل و طراحی آنها به گونه ای است که سریع، کوبنده، قاطع و غیرقابل تصور باشد و بتواند بخشی از خسارتهایی را که به ایران وارد می شود جبران کند.

سرلشگر جعفری، شرایط ایران پس از حمله را با عراق مقایسه کرده و افرادی را که از خارج از عراق برای مبارزه با ارتش آمریکا وارد این کشور شدند، جوانان مسلمان انقلابی خوانده که به گفته وی، عملیات خودمحور و تکلیف گرایانه­ای علیه آمریکایی­ها انجام دادند. موقعیت و نفوذ ایران بین ملتها و کشورهای جهان اسلام، بشدت قوی تر از عراق است و در صورتی که ایران در شرایط مشابه عراق قرار بگیرد، مسلمانان انقلابی چه شیعه و چه سنی برای پاسخگویی و مقابله، احساس تکلیف الهی خواهند کرد.

سرلشگر جعفری در گفتگو با جام جم هشدار داده که حمله به ایران، نه تنها باعث افزایش چشمگیر بهای نفت در بازارهای جهانی خواهد شد، بلکه ایران از طریق اعمال کنترل بر خلیج فارس و تنگه هرمز که شاهراه خروج انرژی است، به حمله نظامی واکنش نشان خواهد داد.

در همین حال منوچهر متکی وزیر امور خارجه ایران پس از شرکت در هفدهمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و پاکستان در جمع خبرنگاران درباره تهدید­های اسرائیل برای حمله به ایران، با بیان اینکه این رژیم هر روز متحمل پس لرزه‌های شکست سنگینش در حمله و تجاوز گذشته‌اش به لبنان است، گفت: «ما در ساختار داخلی این رژیم و در بخش‌های مختلف داخلی آن نگرانی و شرایط خاص برآمده از آن شکست را مشاهده می‌کنیم.»

وی با یادآوری این نکته که شکست عمده‌تر این رژیم عمیق‌تر شدن عدم مشروعیت آن در منطقه است، تصریح کرد، ما اسرائیل را در شرایطی نمی‌بینیم که بخواهد وارد یک چنین ماجراجویی شود و آنها می‌دانند بازتاب و پاسخ چنین جسارتی در منطقه چه خواهد بود.

وی درباره پاسخ ایران به بسته پیشنهادی ۱+۵ خاطرنشان کرد، اظهارات آقای سولانا و هیئت همراهش در تهران و بسته پیشنهادی که تقدیم مسئولین جمهوری اسلامی کردند با دقت و جدیت و با نگاهی سازنده در دست بررسی است.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی با بیان اینکه برخورد هیئت اعزامی برخلاف گذشته احترام آمیز و اظهاراتشان زمینه‌هایی را برای بررسی فراهم کرده، گفت: «برخورد آنها با بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی سازنده بود و ما بعد از پایان بررسی‌هایمان پاسخ لازم را به طرف‌های مقابل خواهیم داد.»

وی بار دیگر در خصوص زمان پاسخ ایران به بسته پیشنهادی، خاطرنشان کرد، بعد از پایان این بررسی‌ها طرف‌های مقابل و سپس افکار عمومی را از پاسخ خود مطلع خواهیم کرد.

اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس تشخیص مصلحت نظام نیز در گفت و گو با شبکه الجزیره در این باره گفت: «این تهدیدها بخشی از جنگ روانی علیه ایران است. گمان می‌کنم وقتی اسرائیل ایران را تهدید می‌کند، این سخنان بزرگتر از حجم طبیعی اسرائیل است. در صورتی که رژیم صهیونیستی تهدیدات خود را عملی کند، این رژیم از این کار خود پشیمان خواهد شد و واکنش ایران شدید و قاطع خواهد بود.»

پیش از این آقای هاشمی در خطبه های نماز جمعه تهران خطاب به غربی­ها گفته بود، شما کوچک تر از آن هستید که بخواهید ایران را تشویق یا تنبیه کنید. اتحادیه اروپا حساب های بانک ملی ایران را با گستاخی مسدود کرد و آمریکایی‌ها لایحه برده‌اند به سنا و کنگره که فشار بیشتری به کشور ما وارد کنند، همچنین امروز در جلسه ۸ کشور صنعتی تصمیم به تشویق و تهدید گرفته‌اند. ایران کشوری است که به صراحت اعلام کرده که در پی منافع صلح آمیز هسته ای و آماده مذاکره است.

" ما بارها به آنها گفتیم که راه شما اشتباه است. این ادبیات برای کشورهای کوچک است. بارها گفته‌ایم که با ایران تنها با ادبیات درست و مذاکره و مطرح کردن حرف حساب می‌توان به نتیجه رسید. این راهی که می‌روید اشتباه است و هم خود، هم منطقه و ایران را به زحمت می اندازید."

نویسنده : علی موسوی خلخالی