پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
افتادن و رویش دندانهای شیری
وجود دندانها در دهان تأثیر چشمگیری در زیبایی فرد دارد. دندانهایی که در موقعیت مناسب قرار گرفته و به درستی روی همدیگر جفت میشوند، باعث آشکار شدن هماهنگی و قرینگی نمای صورت شده و جنبه مهمی ازبیان احساس و شخصیت فرد را در معرض نمایش قرار میدهند.
دندانها امکان گاز گرفتن و جویدن را نیز فراهم میکنند و در نهایت با بودن دندانهاست که امکان تکلم صحیح فراهم میشود. رویش دندانها از سن تقریبی ۶ ماهگی در نوزادان شروع میشود. این گروه از دندانها، شیری هستند که بعدا با بزرگتر شدن کودک جای خود را به دندانهای دائمی میدهند. دندانهای شیری ۲۰ عدد هستند که ۱۰ تا در فک بالاو ۱۰ تا در فک پایین قرار دارند. گاهی بندرت امکان عدم وجود یک یا چند دندان شیری وجود دارد که در این موارد لازم است با دندانپزشک مشورت شود. دندانهای شیری در دندانپزشکی با حروف انگلیسی A تا E مشخص میشوند.
وظیفه دندانهای شیری علاوه بر وظایف گفته شده در این مقدمه، حفظ فضا و هدایت جهت حرکت دندانهای دائمی زیرین و همچنین در بعضی نواحی تحریک مخاط برای تبدیل شدن به دندان دائمی است.
دندانهای شیری کودکان به دندانهای پیشین، نیش و دندانهای آسیاب شیری تقسیم میشوند. دندانهای شیری پیشین از ۶ ماهگی شروع به رویش کرده و حدود ۷ـ۶ سالگی شروع به افتادن میکنند. تأخیر در رویش یا افتادن دندانهای شیری در حدود ۶ ماه طبیعی است و در موارد تأخیر زیادتر لازم است با دندانپزشک مشاوره انجام شود. دندان نیش شیری در سن تقریبی ۱۸ ماهگی میرویند ولی افتادن دندان شیری نیش در فک بالا و پایین در سنین متفاوتی رخ میدهد، به طوری که در فک بالا در سن تقریبی ۱۲ ـ ۱۱ سالگی و در فک پایین در سن تقریبی ۹ سالگی اتفاق میافتد و دندان نیش دائمی جایگزین میشود. دندانهای آسیاب شیری نیز در سن حدود ۲۶ ـ ۱۶ ماهگی به تدریج در دهان ظهور پیدا کرده و دندانهای دائمی جانشین آنها که دندانهای آسیاب دائمی کوچک هستند در سنین ۱۱ ـ ۹ سال جایگزین آنها میشوند.
قبل از رویش دندانهای دائمی، ریشه دندانهای شیری دچار خوردگی میشوند و متعاقب آن حرکت تاج دندان دائمی به طرف محیط دهان انجام میشود. از دست رفتن زودهنگام یا تأخیر در افتادن دندان شیری میتواند باعث صدمه به دندان دائمی جایگزین شونده شود و ناهنجاریهایی مثل اختلالات تکلمی، نامرتبی دندانها، نمای صورت نامناسب، مشکلات جویدن، مشکلات لثهای و افزایش هزینههای درمانی در آینده شود که مشکلات گفته شده درمانهای متعددی مثل ارتودنسی، گفتارـ درمانی، درمانهای لثهای و... را توسط متخصصان مربوطه طلب خواهد کرد. در موارد از دست رفتن زودهنگام دندانهای شیری دندانپزشک قادر است فضای آن را توسط فضای نگهدارنده حفظ کرده و اقدامات درمانی مورد نیاز را انجام دهد یا آن را تحت معاینات مجدد دورهای قرار دهد.
البته صرفاً افتادن زودرس دندان شیری باعث ایجاد این مشکلات نمیشود. به طوری که با پوسیده شدن دندان شیری، این چرخه با شدت کمتری شروع میشود یعنی وقتی یک دندان شیری پوسیده میشود، امکان از دست رفتن فضای دندان دائمی به مقدار پوسیدگی ایجاد شده فراهم میشود بنابراین ترمیم زودهنگام دندان شیری باعث جلوگیری از ایجاد حتی کوچکترین مشکلات شده و خطر از دست دادن دندان شیری و بروز ناهنجاریهای بزرگتر را کم میکند.
دکتر محمدامین نریمانی
متخصص ارتودنسی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست