چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

راه دشوار اینتر برای تکرار قهرمانی


راه دشوار اینتر برای تکرار قهرمانی

وسلی اشنایدر یک غول کوچک است

فصل جدید لیگ فوتبال قهرمانان باشگاه‌های اروپا که از سه‌شنبه شب ۲۳ شهریور شروع می‌شود، زمانی برای به پرواز در آمدن آرزوهای جدید اینترمیلان است، اما آیا این تیم چندین و چند ملیتی که فقط نام و نشانی ظاهری از ایتالیا دارد و تسخیر شده توسط خارجی‌ها ست می‌تواند برای دومین سال متوالی و برای چهارمین بار در تاریخ حیاتش فاتح این پیکارها شود؟

کار اینتر در فصل گذشته تاریخی بود، زیرا یکی از ۶ تیم نادر تاریخ اروپا شد که ۳ جام بزرگ داخلی و خارجی را در یک فصل و به طور توامان صید کرده است.

اینتری‌ها لابد از این نکته تاریخی احساس دلگرمی می‌کنند که در میانه دهه ۱۹۶۰ نیز ۲ بار متوالی قهرمان اروپا شدند اما اینک و در فصل جدید با مربی تازه‌ای به میدان می‌آیند و با حریفانی می‌ستیزند که برای به زیر کشیدن آنها انگیزه‌ای قوی‌تر از سابق دارند. این که «رافابنیتس» اسپانیایی در جوزپه مه آتزا همان‌قدر موفق باشد که خوزه مورینیوی پرتغالی بود در مظان تردید اساسی قرار دارد و اینتر حتی چندی پیش بازی سوپر جام اروپا را به اتلتیکو مادرید واگذار کرد تا سرمربی سابق لیورپول و البته ماسیمو موراتی، مالک اینتر پی ببرند امسال کاری بسیار سخت‌تر در پیش دارند.

● قدرتمندان و جاه‌طلب‌ها

البته در ظاهر و نگاه نخست کار آبی و سیاه‌های میلان برای صعود از گروهشان در مرحله نخست جام آنقدرها هم دشوار نیست زیرا رقبای اینتر؛ وردربرمن، تاتنهام و توئنت هستند. تیم آلمانی دو فصل پیش در دو بازی مرحله گروهی فقط یک امتیاز به یاران خاو‌یرزانه تی داد، توئنت قهرمان ناشناخته و مرموز لیگ هلند است و تاتنهام که بعد از ۴۸ سال به جام نخست باشگاهی اروپا بازگشته، دنیایی از انگیزه است.

در این میان ستاره‌های پرشمار و فوق‌العاده قوی اینتر مثل وسلی اشنایدر می‌توانند سرنوشت را تغییر دهند و نه فقط اینتر را از گروه فوق عبور دهند، بلکه بار دیگر به مراحل نهایی جام رهنمون شوند. قبل از این که از این هافبک هلندی سرنوشت‌ساز و تاثیرکلان او برمسابقات فصل گذشته و سهم احتمالی او در فصل جدید بگوییم، بد نیست یک بار دیگر گروه‌بندی مرحله گروهی جام را از نظر بگذرانیم تا دریابید قدرت‌های قاره سبز و سایر مدعیان و تیم‌های جاه‌طلب و رو به پیشرفت اروپا چگونه در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند.

▪ گروه اول:‌ اینتر میلان ایتالیا، وردربرمن آلمان، تاتنهام انگلیس و توئنت هلند

▪ گروه دوم: لیون فرانسه، بنفیکا پرتغال و شالکه آلمان

▪ گروه سوم: منچستریونایتد انگلیس،والنسیا اسپانیا، رنجرز اسکاتلند و بورا اسپور ترکیه

▪ گروه چهارم: بارسلونا اسپانیا، پاناتینایکوس یونان، کپنهاگن دانمارک و روبین قازان روسیه

▪ گروه پنجم: بایرن مونیخ آلمان، رم ایتالیا، باسل سوئیس و کلوج رومانی

▪ گروه ششم: چلسی انگلیس، مارسی فرانسه، اسپارتاک مسکو روسیه و زیلینا اسلواکی

▪ گروه هفتم: میلان ایتالیا، رئال مادرید اسپانیا، آژاکس هلند و اوسر فرانسه

▪ گروه هشتم: آرسنال انگلیس، شاختار دونتسک اوکراین، براگا پرتغال و پارتیزان بلگراد صربستان

● فرصت از دست رفته

اهمیت پیروزی فصل پیش اینتر در این جام زمانی بیشتر می‌شود که به یاد آوریم از آخرین قهرمانی این تیم نامدار ایتالیایی در این جام ۴۵ سال و از واپسین مرتبه فینالیست شدنش ۳۸ سال می‌گذشت. نتایج ابتدای فصل جاری خبر از دشواری مفرط کار آبی و سیاه‌های شهر میلان برای تکرار دستاوردهای سال پیش‌شان می‌دهد. نه تنها آنها دیدار سوپرجام اروپا را واگذار کردند و ستاره فصل پیش‌شان «دیه‌گو میلیتو» آرژانتینی یک پنالتی را در آن مسابقه هدر داد، در بازی نخست اینتر در فصل جدید کالچو نیز نتیجه‌ای بهتر از تساوی در زمین بولونیا به دست نیامد. انتقاد برانگیز بودن نتیجه این دیدار زمانی بیشتر به چشم می‌خورد که متذکر شویم بولونیا فقط ۲۴ ساعت بعد از کنار گذاشتن سرمربی‌اش فرانکو کولومبا، پا به این میدان نهاده بود و به تبع آن ذهن آرامی نداشت و می‌بایست خودش را با تبعات آن ماجرا وفق می‌داد.

با این وجود و به‌رغم شروع بدی که آبی و سیاه‌های شهر میلان برای خود در این فصل به تصویر کشیده‌اند وسلی اشنایدر بسیار امیدوار است این فصل همان‌قدر طلایی باشد که فصل گذشته بود و نوار فتح جام‌ها توسط اینتر قطع نشود. هر چه باشد اینتر ۶ روز قبل از شکست در برابر اتلتیکو مادرید در سوپرجام اروپا، در دیدار سوپرجام ایتالیا رم را یک بار دیگر و این بار با حساب ۱ـ۳ شکست داده و آن جام را نیز ضمیمه افتخارات پرشمار فصل گذشته خود کرده بود.

اشنایدر اوایل تابستان امسال به پیشنهادات مکرر خوزه مورینیو مربی محبوبش برای پیوستن مجدد به رئال مادرید جواب منفی داد، اما حقیقت آن است که بشدت مدیون این مرد تیزهوش پرتغالی است، زیرا وقتی رئالی‌ها در یکی از اقدامات پرشمار سوال برانگیز سال‌های اخیرشان در اواخر تابستان سال پیش اشنایدر و هموطن گرانمایه او آرین روبن را مازاد و فروشی اعلام کردند، آقای خاص بلافاصله اقدام به جذب وی به اینتر کرد و مرد جوانی که به‌رغم درخشش‌های محسوس خود هرگز در رئال فیکس نشده و به او بهای لازم ارزانی نشده بود، به سرعت تبدیل به یکی از کلیدی‌ترین مهره‌ها در ترکیب اینتر و به یکی از دلایل عمده قهرمانی‌های سه‌گانه این تیم در ایتالیا و اروپا بدل شد؛ افتخاری که در ایتالیا هرگز میلان و یوونتوس هم به آن نایل نشده بودند و در سایر کشورهای اروپایی نیز تنها آژاکس و آیندهوون هلند، بایرن مونیخ آلمان، منچستریونایتد انگلیس و بارسلونای اسپانیا به کسب آن مبادرت ورزیده‌‌اند، این البته از هنرهای ویژه (!) رئال بود که از دو ستاره مرجوعی هلندی‌اش، یکی (اشنایدر) از پایه‌های اصلی قهرمانی اینتر شد و دیگری (روبن) بایرن مونیخ را تا پای سه قهرمانی مشابه در آلمان به پیش راند.

● از همان آغاز

با این حال اشنایدر سهم درجه اول خود را به بهترین شکل در این رنسانس فنی ایفا کرد. به دلایلی اغلب ناشناخته که البته اکثرشان به حماقت صرف مدیران وقت رئال مربوط می‌شد، از آغاز معلوم بود برنابئو سرزمین معبود این هافبک انفجاری ۲۶ ساله نیست و او به رغم زدن گل‌هایی فوق‌العاده با شوت‌های اتمی‌اش از هر فاصله بعیدی در سیستم معیوب کهکشانی‌ها جا نمی‌افتد و آنی نیست که بتواند آنها را هضم و «چرخ‌دنده» کارهای پیچیده و نه چندان عقلایی‌شان باشد. به همین ترتیب وقتی هم که مورینیو به مادرید آمد تا عقل را به پیکر فاقد هوش و شعور رئال تزریق کند، اشنایدر با پیشینه بد ذهنی‌اش نسبت به بی‌انصافی‌های حاکم بر برنابئو به پیشنهاد بازگشت به آنجا نه گفت.

اما آیا اقدام اشنایدر برای ابقا در اینتر صحیح بوده است؟ براساس گزینش‌های اخیر یوفا و رای‌گیری این نهاد از مربیان تیم‌های حاضر در جام قهرمانان اروپا اینتری‌ها هر ۵ جایزه سالانه یوفا را مال خود کردند که یکی از آنها عنوان برترین هافبک فصل گذشته جام قهرمانان بود که به حق به وسلی اشنایدر رسید. به دلایلی باز هم ناشناخته بهترین روابط کاری بین آقای خاص و شاگرد کوبنده هلندی‌اش در فصل گذشته در نراتزوری دایر شد و اشنایدر «رابط آزاد» در بین دو خط میانی و حمله اینتر را به بهترین شکل ایفا کرد و نتیجه همانی شد که دیدیم.

این بازی‌سازی و گل‌های اشنایدر بود که اینتر را از مراحل پایانی جام قهرمانان اروپا از برابر تیم خطرناک زسکا مسکو روسیه، «ابر تیم» بارسلونای اسپانیا و در نهایت «بایرن مونیخ انقلابی» عبور داد و بعد از ۴۵ سال صبر، اینتر را از نو به قهرمانی باشگاه‌های اروپا رساند. مورینیو ماه‌ها بعد از اتمام آن همکاری مثمرثمر و در حالی که تجدید آن در برنابئو در فصل جدید میسر نشده است، می‌گوید دست به ترکیب و روش فنی بازی اشنایدر نزده، زیرا او آن‌قدرخوب و قوی بوده و هست که نیازی به این کار وجود نداشته است. بلکه تنها کاری که باید انجام می‌داده، بازگرداندن اعتماد به نفس این بازیکن ضربتی بوده است. همه نفرات اینتر تحت هدایت روحی فوق‌العاده مورینیو متحول و تبدیل به چیزی شدند که دیدیم و آن، موجوداتی بود که از باخت گریزان بودند و برای پیروزی دست به هر کاری می‌زدند.

ٓ● پدیده تمام عیار

با این حال اشنایدر حتی از دیه‌گو میلیتو که تمامی گل‌های پایانی منجر به ۳ قهرمانی اینتر را شخصا زد، در مرتبه و مرحله‌ای بالاتر قرار می‌گیرد زیرا پیستون و قوه محرکه تیمی بود که براثر بالا رفتن سن برخی مهره‌های دیگرش از هر جهت به چنین نیروی انفجاری‌ نیاز داشت. کارلو آنچلوتی مربی مشهور و ایتالیایی چلسی که با استفاده از ساختار کاری به جای مانده در دوران مربیگری مورینیو در استمفورد بریج در کارش موفق نشان می‌دهد، یکی از کسانی است که از اشنایدر تجلیل می‌کند و در اوایل فصل تازه می‌گوید: «اشنایدر یک پدیده تمام عیار و یک غول هولناک برای رقبا است. او فصل گذشته هر کار دشواری را برای اینتر انجام داد و من بندرت از او بازی بدی دیدم و در هر حرکت کلیدی اینتر به سمت جلو رد پای وسلی دیده می‌شود. شماری از حساس‌ترین گل‌های فصل را اشنایدر یا شخصا زد و یا با پاس‌های طلایی و باور نکردنی‌اش برای میلیتو پایه‌گذاری کرد، آدم‌هایی مثل او گنج‌های نایابی در این ورزش‌ هستند.»

اینها را کسی می‌گوید که از قضا تیمش در مرحله یک‌هشتم نهایی فصل پیش به دست «اینتر مورینیو» از جام قهرمانان اروپا حذف شد. اما لوییس فان گال دیگر مربی ضربه خورده از اینتر که تیمش در بازی فینال در برنابئو صفر ـ ۲ به مردان پرانگیزه مورینیو باخت، می‌گوید: «توانایی‌های اشنایدر در خط میانی فوق‌العاده است، یک ویژگی ترسناک او توان پاسوری و شوتزنی با هر دو پا و بازی‌خوانی سریع او و دید دقیقی است که نسبت به دور و بر خود در میدان دارد و حضورش به هر دو کار دفاع و تهاجم در تیمش توازن می‌دهد و گاهی بازی انفجاری‌اش حریفان را میخکوب می‌کند.»

منبع: هفته‌نامه Sunday Times

مترجم : وصال روحانی