سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
اسفناج آنقدرها هم آهن ندارد!
![اسفناج آنقدرها هم آهن ندارد!](/web/imgs/16/22/jencw1.jpeg)
در دنیای فانتزی کم نیستند تعداد شخصیتهایی که با خوردن اسفناج نیرو گرفته و افراد شرور را از پای در میآورند. ملوان زبل یکی از همین شخصیتهای معروف است...
اسفناج مملو از آهن است. نسلهاست که مادرها به این عقیده ایمان دارند و تلاش میکنند فرزندانشان را به خوردن اسفناج عادت دهند. با این حال باید حقیقتی جالب را برای شما فاش کنیم. اسفناج با ۷/۲ میلیگرم آهن در هر ۱۰۰ گرم به هیچ وجه سبزی غنی از آهن نیست. حبوباتی مانند عدس یا لوبیا بیش از این سبزی حاوی آهن هستند. جالبتر آنکه بدن انسان آهن را بیشتر از محصولات حیوانی مانند قلوه، جگر و گوشت قرمز جذب میکند تا از محصولات گیاهی.
هر انسان بر حسب جنس و سن خود به حدود ۱۰ میلیگرم آهن در روز نیازمند است. به طور کل نیاز زنان به آهن بیش از مردان است و زنان باردار به ۲۷ میلیگرم آهن در روز نیازمندند.
از میان مواد تشکیلدهنده پوسته زمین، پنج درصد به آهن اختصاص یافته است و به عبارت دیگر این ماده در پوسته زمین بیش از کلسیم، منیزیم و سدیم یافت میشود. وظیفه آهن در بدن انسان حمل و نقل اکسیژن در خون است. مولکول آهن در وسط هموگلوبینها قرار میگیرد و مولکولهای اکسیژن را در میان رگهای خونی و مویرگها همراهی میکند تا آنکه در بافتها آزاد شود. محل ذخیره مولکولهای آهن نیز جگر، مغز استخوان و طحال است. آهن همچنین وارد سنتز برخی مولکولهای بیولوژیکی میشود.
قصه از کجا شروع شد؟
آغاز این داستان که به نظر بسیاری از افراد واقعی میرسد، به سال ۱۸۷۰ باز میگردد. در آن سال «وان ولف»، بیولوژیست آلمانی تلاش کرد ارزش غذایی مواد را مورد بررسی قرار دهد. در حین بررسی ارزش غذایی اسفناج میزان آهن موجود در آن را به جای ۷/۲ میلیگرم در هر ۱۰۰ گرم، ۲۷ میلیگرم یادداشت کرد و همین اشتباه کوچک سبب شد افسانهای دروغین در مورد اسفناج شکل بگیرد. چند سال بعد اشتباه دوم، اشتباه اول را تقویت کرد. یک محقق سوئیسی از دانشگاه بال به نام گوستاو وان بونگ میزان آهن را در اسفناج تازه و خشک مورد مقایسه قرار داد. کاملا واضح بود که میزان آهن در اسفناج خشک بیش از اسفناج تازه است اما در قرن ۲۰ کارتونی به نام ملوان زبل ساخته شد که خلاف این عقیده را ترویج میکرد. در این کارتون یک ملوان دریایی با پیپی در گوشه لب کنسرو اسفناج تازه را سر میکشد و قوی میشود. این کارتون خوبیهای بسیاری داشت و البته بدیهایی. قسمت خوب ماجرا آنجا بود که اسفناج مملو از فیبر، ویتامین و مواد معدنی است.
همچنین تحقیقات دیگری نشان داده است این سبزی مملو از لوتنین و زاگزانتین دو آنتیاکسیدان مفید برای بینایی نیز هست. قسمت بد ماجرا آنجاست که اسفناج با تمام خوبیها مملو از مادهای به نام اگزالات است که میتواند سبب بروز نقرس شود. میزان نیترات نیز در اسفناج بسیار بالاست چون برای رشد به ازت نیازدارد.
در تمامی داستانهای مواد غذایی به نظر میرسد اسفناج در مقایسه با سایر سبزیها و میوهها نقش اول را بازی کرده حال آنکه بسیاری دیگر از میوهها و مرکبات و سبزیها فواید بسیار بیشتری از آن برای بدن دارند. بهتر نیست کمی پرتقال، لیمو یا حتی شلغم بخوریم؟!
ترجمه: الهه جوانپور
منبع: فیگارو
تعمیرکار درب برقی وجک پارکینگ
دورههای مدیریتی دانشگاه تهران
فروش انواع ژنراتور دیزلی با ضمانت نامه معتبر
مسعود پزشکیان ایران حرم شاهچراغ دولت چهاردهم پزشکیان دولت ترور انتخابات رئیس جمهور سعید جلیلی انتخابات ریاست جمهوری مجلس شورای اسلامی
شاهچراغ تیراندازی شیراز تهران شهرداری تهران هواشناسی پشه آئدس شورای شهر تهران علیرضا زاکانی وزارت بهداشت بازنشستگان پلیس راهور
قیمت خودرو حقوق بازنشستگان سازمان هواشناسی ایران خودرو ترافیک سایپا خودرو قیمت دلار قیمت طلا دولت سیزدهم بازار خودرو دلار
کربلا لیلی رشیدی مهران غفوریان تلویزیون مختارنامه امام حسین تعزیه مداحی امام حسین (ع) سینمای ایران سینما
فناوری دانش بنیان دانشگاه تهران
دونالد ترامپ رژیم صهیونیستی فلسطین ترامپ غزه آمریکا ترور ترامپ اسرائیل جنگ غزه روسیه جو بایدن ایالات متحده آمریکا
پرسپولیس فوتبال استقلال رامین رضاییان یورو 2024 تیم ملی اسپانیا تیم ملی انگلیس باشگاه پرسپولیس باشگاه استقلال مهدی طارمی نقل و انتقالات لیگ برتر
همستر کامبت دیابت هوش مصنوعی کد مورس ایلان ماسک ناسا اپل اقتصاد دیجیتال
رژیم غذایی ویتامین دی واکسن کرونا مغز گرمازدگی تغذیه سالم