شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

کدام گروه خونی در معرض کدام بیماری است؟


کدام گروه خونی در معرض کدام بیماری است؟

نتایج تحقیقات متعدد انجام شده طی سالیان متمادی نشان می‌دهد بین گروه‌های خونی و بعضی از امراض رابطه وجود دارد. بیشتر ما از گروه خونی‌مان مطلع هستیم...
این یادداشت، پاسخی است …

نتایج تحقیقات متعدد انجام شده طی سالیان متمادی نشان می‌دهد بین گروه‌های خونی و بعضی از امراض رابطه وجود دارد. بیشتر ما از گروه خونی‌مان مطلع هستیم...

این یادداشت، پاسخی است به این پرسش که دارندگان هر گروه خونی بیشتر مستعد ابتلا به چه بیماری‌هایی هستند؟ روی سطح خارجی غشای گلبول‌های قرمز ماده‌ای پروتئینی به نام آنتی‌ژن AB و A و B دیده می‌شود که در هفته ششم زندگی داخل جنینی پدید می‌آید و به‌تدریج غلظت آن زیاد می‌شود و در زمان تولد به ۴/۱ میزان آن در بلوغ می‌رسد. این دو آنتی‌ژن (A و B) را می‌توان در ترشحات بزاق، خلط و به مقدار کمتر در ترشح اشک و ادرار یافت. دانشمندان می‌گویند این آنتی‌ژن‌ها ممکن است شرایط را برای ابتلای شخص به بعضی از بیماری‌ها مهیا کنند زیرا آنتی‌ژن‌های مختلف در مقابل بعضی بیماری‌ها مقاومند و در برابر برخی دیگر ضعیف عمل می‌کنند.

گروه خونیA: دارندگان گروه خونیA بیشتر در معرض ابتلا به سنگ‌های کیسه صفراوی، کولیت، پرکاری‌ تیرویید، سرطان‌معده، لوزالمعده، کیسه صفرا و مجاری آن، سرطان‌های هیپوفارنکس، تیرویید، ریه، آندومتر و تخمدان هستند. نوعی کم‌خونی به نام «پرنیسوز» هم در این گروه خونی بیشتر شایع است. تومورهای غدد بزاقی، انواع سرطان‌های لب، زبان، گونه و لثه هم در این گروه بیشتر دیده می‌شود.

گروه ‌خونیO: این گروه خونی معایبی هم دارد؛ از مزایای آن کاهش ۱۴ درصدی ابتلا به سرطان سلول‌های فلس‌دار پوست و کاهش ۴ درصدی سرطان سلول‌های قاعده‌ای پوست است. دارندگان گروه خونیO کمتر به سرطان لوزالمعده مبتلا می‌شوند و آنتی‌ژن O اثر حفاظتی روی سلول‌های سرطانی غده تیرویید هم دارد، اما از معایب آن ابتلا به سرطان‌های ملانوم بدخیم و زخم اثنی‌عشر است. ضمنا افراد دارای گروه خونی O به نوعی از سرطان مثانه مبتلا می‌شوند که بسیار تهاجمی است و مرگ و میر بالایی دارد. در اینجا نقش آنتی‌ژنA و AB را در حفاظت از این نوع سرطان (مثانه) نباید از نظر دور داشت.

گروه خونیB: افرادی که آنتی‌ژنB دارند، بیشتر به سرطان‌های لوزالمعده، کیسه صفرا، تخمدان و التهاب لثه مبتلا می‌شوند.

گروه خونی AB: این گروه‌های خونی، در مثبت‌شدن سطح بالای سرمی باکتری‌ای به نام هیلکوباکترپیلوری تاثیرگذار است و این باکتری باعث التهاب دستگاه گوارش (معده، و اثنی‌عشر) می‌شود و در نهایت باعث زخم در آن خواهد شد. بیشترین مبتلایان به سرطان خون هم افراد با گروه خونی B و کمترین آنها صاحبان گروه خونی A هستند.

دکتر محمدمهدی کاشفی‌الاصل

داروساز