چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
دفـاع هندی
شطرنج از کجا آغاز شد؟ برای بسیاری از کسانی که این ورزش را در بالاترین و وسواس برانگیزترین سطوحاش بازی میکنند مسأله تنها یک سؤال تاریخ نیست ـ بلکه یک مسأله مالکیت وتفوق است. ما آنقدر در این جهان ۶۴ مربع سیاه و سفید گم شدهایم که دوست داریم فکر کنیم هر حرکتی که انجام میدهیم جهان را به شکلی که هست تغییر خواهد داد. بنابراین برای روسها آسان است که تصور کنند شطرنج زمانی آغاز شد که آنها شروع به بازی آن کردند. در سال ۱۹۹۱ در اولین مسابقات بینالمللی که در رجیوامیلییا در شمال ایتالیا شرکت کردم. یک استاد بزرگ روس با فروتنی به من گفت من میتوانم در نهایت یک بازیکن قهوهخانهای شوم، چون در مکتب شطرنج شوروی که در آن زمان بر این ورزش حکومت میکرد شاگردی نکرده بود. من با غرور یک جوان (در آن زمان ۲۱ سال داشتم) با خود فکر کردم «مگر ما هندیها شطرنج را اختراع نکردهایم؟ چرا من نباید برای رسیدن به اوج این ورزش مسیرم را خودم انتخاب کنم؟»
۱۷ سال طول کشید تا من این مسیر را پیدا کردم و در این مدت صدها گفتگو درباره اصل و نسب شطرنج ـ با بازیکنان، طرفداران، مقامها، رانندههای تاکسی، سلمانیها و کی میداند چه تعداد مردمی که در یک هواپیما کنارم نشستند انجام دادهام. من شنیدهام مالکیت شطرنج از سوی روسها، چینیها، اوکراینیها، عربها، ایرانیان، ترکها، اسپانیاییها و یونانیها ادعا شده است. نظر خود من این است که این ورزش به هر کسی که آن را بازی کند تعلق دارد، اما به سؤال اصل و نسب آنها، آسان میتوان پاسخ داد: شطرنج از هند میآید.
ادعای ما بر پایه تفوق استوار نیست ـ اگرچه مکتب هندی اکنون بازیکنان خیلی خوبی بیرون میدهد، از جمله «اهن» شماره ۱ جهان را! بعضی از قدیمیترین اشارات به این ورزش در متون باستانی هند پیدا میشود. در حماسه بزرگ «رامایانا» (که به گفته بعضی منابع بین ۷۵۰ تا ۵۰۰ سال پیش از میلاد به طور شفاهی نقل شده است) سلطان دیو راوانا شطرنج را برای سرگرم کردن زنش موندوداری اختراع کرد. زن که ذهن روشنی داشت به سرعت او را شکست داد. مادربزرگم وقتی من در سن شش سالگی شروع به بازی این ورزش کردم این داستان را برای من تعریف کرد. شطرنج همچنین در آرتاشاسترا (قرن سوم پیش از میلاد)، شاید قدیمیترین رساله سیاسی جهان، مورد توجه قرار گرفته است. نویسنده آن، چاناکایا شطرنج را به عنوان یک بازی استراتژی جنگی معروف به چاتورانگا توصیف میکند که روی یک صفحه ۸ در ۸ بازی میشود. فکرش را بکنید اولین بازی واقعاً جنگی!من معتقدم شطرنج در دوره امپراتوری ساسانیان از طریق آنچه اکنون افغانستان است به ایران وارد شد. گفته میشود یک پادشاه هندی یک صفحه شطرنج به عنوان هدیه برای همتای ایرانی خود فرستاد. این بازی در دربار سلطنتی در تیسفون به نام «چترنگ» معروف بود. اعراب وقتی در قرن ششم میلادی ایران را فتح کردند آن را یاد گرفتند (آنها آن را شطرنج خواندند) و وقتی قدم به شبه جزیره ایبری پا گذاردند شطرنج را به اروپا معرفی کردند. این ورزش در اسپانیای عرب مغربی در خیابان بازی میشد و بسیار محبوب بود. این بازی هنوز هم در پارکها و میدانهای شهرهای اطراف جهان انجام میشود. ایبریا پس از فتح مجدد به وسیله نیروهای کاتولیک به رهبری ملکه ایزابلا اول در قرن ۱۵ دچار یک تغییر بزرگ شد ـ و شطرنج هم تغییر کرد. بر روی صفحه، وزیر مهمترین مهره شد؛ فیل جای شتر را گرفت و از جناحها به وزیر و شاه حمله کرد. (شطرنج نوین هنوز با مقررات زمان سلطنت ایزابلا بازی میشود) تقریباً در همین زمان نیز لوئیس رامیرزلاسنتا بازیکن اسپانیایی نخستین کتاب را درباره تئوری شطرنج نوشت ـ موقعیت لاسنتا امروز هم به عنوان سنگ بنای پایان با حمله رخ و پیاده باقی است.
از قضای روزگار، روسیه ممکن است یکی از آخرین مکانها در دنیای قدیم باشد که شطرنج را احتمالاً از طریق مسیر تجاری ولگا دریافت کرد. این ورزش در جریان حکومت پطرکبیر محبوب شد. و معرفی با تأخیر آن باعث نشد روسیه به ابرقدرت این بازی تبدیل نشود. اگرچه، در سال ۲۰۰۰ سرانجام یک هندی ـ مخلص شما ـ توانست عنوان قهرمان شطرنج جهان را به سرزمین مادری این ورزش بازگرداند. من دوست دارم فکر کنم که گردش زندگی من به شکلی در این سفر شطرنج منعکس شده است ـ من این بازی را در هند یاد گرفتم، بعد به اسپانیا نقل مکان کردم تا بتوانم در مسابقات دورهای اروپا بازی کنم، و نخستین مسابقه قهرمانی جهانم را در ایران بردم. وقتی مکان شما در تاریخ شطرنج با تصویری بزرگتر ارتباط دارد خیلی زیبا است. ویس واناتان آناند ۳۹ ساله یک استاد بزرگ شطرنج هند و قهرمان کنونی شطرنج جهان است.
نویسنده: ویس واناتان آناند
مترجم: فریدون دولتشاهی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست