چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

دیابتی ها برچسب مواد غذایی را بخوانند


دیابتی ها برچسب مواد غذایی را بخوانند

خرید کردن برای بسیاری از افراد کار سختی است کافی است لیست خریدتان را تهیه و مایحتاج روزانه خود را در آن یادداشت کنید اما این کافی نیست شما یک بیمار دیابتی هستید و برای خرید باید نکات زیادی را مدنظر داشته باشد

خرید کردن برای بسیاری از افراد کار سختی است. کافی است لیست خریدتان را تهیه و مایحتاج روزانه خود را در آن یادداشت کنید. اما این کافی نیست. شما یک بیمار دیابتی هستید و برای خرید باید نکات زیادی را مدنظر داشته باشد....

یک بیمار دیابتی در لیست خرید باید علاوه بر نوشتن ضروریاتش، به سلامت محصولاتی که می‌خرد، توجه کند. حتما می‌پرسید که چه نکاتی را باید هنگام خرید در نظر داشته باشیم؟ دکتر خوش‌نیت، فوق‌تخصص بیماری‌ های غدد، به این پرسش پاسخ داده است.

۱) بعد از ظهر کفش بخرید

انتخاب کفش مناسب برای بیماران دیابتی خیلی مهم است. اولین نکته‌ای که در خرید کفش باید دقت کنید این است که صبح‌ها را به این امر اختصاص ندهید. بهتر است در طول روز به فعالیت‌های روزانه خود بپردازید و با خیال آسوده، بعدازظهر برای خرید کفش به بازار بروید. حتما از خود می‌پرسید که چه تفاوتی بین خرید کردن در صبح و بعدازظهر برای بیماران دیابتی وجود دارد؟ باید بدانید در طول روز پاها به دلیل ایستادن و فعالیت روزانه کمی ورم می‌کند و اگر شما برای خرید کفش صبح به بازار بروید، ممکن است، این کفش بعد از ظهر برای شما کمی تنگ باشد و نتوانید آن را بپوشید و به راحتی از آن استفاده کنید.

۲) کفش چرمی بپوشید

نوع کفشی که انتخاب می‌کنید، باید به گونه‌ای باشد که علاوه بر اینکه راحت و سبک است، کمترین آسیب را به پای شما وارد کند. همان‌طور که می‌دانید سلامت پاها در بیماران دیابتی نسبت به سایر افراد اهمیت بیشتری دارد. بنابراین بهتر است کفشی انتخاب کنید که چرمی باشد و پنجه آن باریک نباشد. کفش‌های پنجه پهن، برای بیماران دیابتی مناسب‌تر است چون به انگشتان پا فشار کمتری وارد می‌کند. علاوه بر این در کفش‌های چرمی امکان تعریق پا کمتر است، پس احتمال زخم شدن پاها هم کم‌ می‌شود. اگر مبتلا به دیابت هستید، سعی کنید از کفش‌هایی استفاده کنید که پاشنه آنها کوتاه است. پاشنه یک تا دو سانت بسیار مناسب خواهد بود. اما دقت داشته باشید کفش‌های جلو باز و پشت‌ باز برای شما مناسب نیست و بهتر است به طور کلی از کفش‌های طبی و راحت استفاده کنید.

۳) لباس‌های تنگ نپوشید

لباس‌هایی که انتخاب می‌کنید، باید آزاد و راحت باشد. لباس‌های تنگ برای بیماران دیابتی مناسب نیست. لباس‌های جذب و تنگ احتمال تعریق را بالا می‌برد و همین رطوبت سبب عفونت‌های قارچی می‌شود. پس بهتر است زمانی که برای خرید لباس به بازار می‌روید، به جنس لباس حتما توجه کنید و سعی کنید لباس‌های نخی بخرید و بپوشید. لباس‌هایی با الیاف نایلونی برای بیماران دیابتی مناسب نیستند. البته باید توجه داشته باشید، این قضیه در مورد لباس‌های زیر بیشتر مصداق دارد. یعنی در مورد انتخاب لباس زیر توجه کنید جنس آن نخی باشد.

۴) لباس ورزشی تهیه کنید

اگر اهل ورزش هستید و برنامه روزانه‌ای برای تحرک بدنی دارید، حتما توجه داشته باشید که برای خود لباس ورزشی تهیه کنید. بهتر است به بازار بروید و یک دست لباس ورزشی مناسب و راحت بخرید. لباس ورزشی مناسب، لباسی است که راحت و آزاد و جنس آن به‌گونه‌ای باشد که علاوه بر اینکه امکان تعریق در آن کمتر است، به بدن شما نچسبد. بنابراین پوست شما کمتر آسیب خواهد دید.

۵) در فصل زمستان بیشتر مراقب پاهایتان باشید

لباس‌های شما در فصل زمستان باید حتما پشمی باشد. بیماران دیابتی در فصل زمستان باید لباس‌هایی بپوشند که در برابر سرما محافظت خوبی داشته باشد. پس زمانی که برای خرید لباس زمستانی می‌روید، توجه داشته باشید که جنس لباس به گونه‌ای باشد که بدن شما خصوصا پاها را در برابر سرما به خوبی محافظت کند. حتما برای خود جوراب‌های پشمی خریداری کنید. فصل زمستان می‌تواند زمانی برای آسیب‌ رسیدن به پاهای شما باشد. می‌دانید که اگر در فصل سرما، کفش و جوراب گرم نپوشید، ممکن است در اثر شدت سرما پاهای شما بی‌حس و زخمی شود ولی شما متوجه آن نشوید. بنابراین حتما در زمستان کفش و جورابی را خریداری کنید که حسابی شما را گرم نگه دارد. نکته مهم دیگر اینکه در زمستان بیشتر مراقب پاهای خود باشید. هر روز آنها را معاینه کنید. اگر هر روز پاهایتان را می‌شویید، آنها را خوب خشک کنید و برای جلوگیری از خشکی و زخم از کرم‌های نرم‌کننده استفاده کنید.

۶) کمتر رستوران بروید

شاید یکی از دلایل ابتلای شما به بیماری دیابت، مصرف زیاد فست‌فود و غذاهای پرچرب و شور باشد. بیماران دیابتی باید کمتر به رستوران بروند. همان‌طور که می‌دانید، غذاهای رنگارنگی که در رستوران‌ها عرضه می‌شوند، نمک و چربی بالایی دارند که برای بیماران دیابتی مناسب نیست. پس عزمتان را جزم و سعی کنید در منزل غذا درست کنید. اگر مایل بودید به رستوران بروید، غذاهایی را انتخاب کنید که کمترین میزان چربی و نمک را دارند.

۷) زمانی که گرسنه هستید، خرید نکنید

شما یک بیمار دیابتی هستید و افت قندخون ممکن است تعادل‌تان را بر هم زند بنابراین هرگاه قصد خرید داشتید، کاملا سیر باشید و بعد خرید کنید. زمانی که گرسنه هستید، دچار افت قند خون می‌شوید، تمرکزتان را از دست می‌دهید و نمی‌توانید درست انتخاب کنید. در نظر داشته باشید، بیمار دیابتی باید دقت زیادی در خرید اجناس مورد نیاز خود داشته باشد.

۸) به برچسب موادغذایی توجه کنید

شما وارد سوپرمارکت شده‌اید و قرار است موادغذایی موردنیازتان را تهیه کنید. اولین نکته‌ای که باید مدنظرتان باشد، توجه به مقدار موادغذایی است. بنابراین حتما به برچسب‌های روی موادغذایی دقت کنید و از میزان نمک و چربی و شکر و مواد افزودنی و... مطلع شوید و بعد دست به انتخاب بزنید. حتما از مواد غذایی تازه‌ استفاده کنید.

۹) آبمیوه نخورید

بیمار دیابتی می‌تواند از همه انواع میوه‌ها مصرف کند و ممنوعیت مصرف هیچ میوه‌ای را ندارد. اما این به این معنا نیست که بیمار دیابتی می‌تواند در طول روز هر تعدادی که میل داشت میوه بخورد. مقدار میوه‌ها خیلی مهم است. علاوه بر این نکته مهم اینجاست که بیماران دیابتی نباید آبمیوه بخورند. آبمیوه‌های صنعتی مواد افزودنی و شکر زیادی دارند و قند شما را بالا می‌برند. آبمیوه‌های طبیعی نیز به دلیل اینکه فیبرشان حذف شده است، برای بیمار دیابتی مناسب نیستند.

۱۰) مکان مشخصی را برای خرید انتخاب کنید

حتما سعی کنید مایحتاج روزانه خود را از سوپرمارکت یا داروخانه آشنا خریداری کنید. این کار از استرس شما کم می‌کند و باعث می‌شود به جنسی که می‌خرید اطمینان داشته باشید. به‌طور مثال برای خرید انسولین، به داروخانه‌ای مراجعه کنید که همیشه از آنجا انسولین تهیه می‌‌کنید. با پزشک خود درمورد نوع و مارک دستگاه گلوکومتر و فشارخون صحبت کنید. بعضی از مراکز، گلوکومتر رایگان در اختیار بیماران دیابتی قرار می‌دهند اما در نظر داشته باشید که این گلوکومترها لزوما مناسب نیستند. هنگام خرید انسولین توجه‌کنید رنگ انسولین تغییر نکرده باشد و شفاف باشد. انسولین سالم نباید دانه‌دانه باشد و رسوب در ته آب وجود داشته باشد.

مهدیه آقازمانی