چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

فن‌آوری جدیدی که خاک می‌خورد


فن‌آوری جدیدی که خاک می‌خورد

عصر حاضر به لحاظ شتاب پیشرفت علوم و فن‌آوری‌های نوین به عصر فن‌آوری، رایانه و ارتباطات لقب گرفته است و جوامع مختلف در تلاش هستند تا هر چه سریع‌تر خود را به این فن‌آوری‌ها مجهز …

عصر حاضر به لحاظ شتاب پیشرفت علوم و فن‌آوری‌های نوین به عصر فن‌آوری، رایانه و ارتباطات لقب گرفته است و جوامع مختلف در تلاش هستند تا هر چه سریع‌تر خود را به این فن‌آوری‌ها مجهز سازند. دولت‌ها نیز تلاش دارند از این پیشرفت بسیار شگرف عقب نمانند و مقوله دولت الکترونیک در اغلب کشورها در همین راستا معنای واقعی پیدا می‌کند. دولت جمهوری اسلامی ایران نیز تلاش دارد در این مسیر در کوتاه‌ترین زمان ممکن خود را به یک دولت الکترونیک تبدیل کند.علاوه بر دولت‌؛ قوای قضاییه و مقننه نیز با برنامه‌ریزی و اختصاص اعتبارات لازم سعی دارند تا در مسیر دولت الکترونیک قرار گرفته و به اصطلاح از قافله پیشرفت عقب نمانند. این تفکر و اجرایی کردن آن‌، امری بسیار مبارک است؛ زیرا که در عصر پیشرفت فن‌آوری انجام امور به سبک و سیاق سنتی برای جامعه پیچیده و در عین حال پیشرفته امروز پاسخگو نیست.

اطلاع‌رسانی با بهره‌مندی از فن‌آوری نوین نیز از مقوله‌هایی است که جهان پیشرفته به صورت کامل بر روی آن برنامه‌ریزی کرده است، اما در کشور ما در این زمینه روند کند و غیر کارشناسی است.به عنوان مثال بسیاری از سایت‌های خبری وزارتخانه‌ها و سازمان‌های دولتی‌، بخش خصوصی‌، اقتصادی و خدماتی به جای اطلاع‌رسانی بهینه و به روز در حال خاک خوردن هستند و گویی متولی خاصی نیز ندارد.

امروز وقتی به چند سایت بخش‌های دولتی و اقتصادی و خدماتی مراجعه کردم، اغلب آنها آخرین بار۱۰روز قبل و بعضی که لابد فعال‌تر هستند، پنج روز قبل آخرین اطلاع‌رسانی را بر روی خروجی‌ها خود داشته‌اند و این مایه شگفتی است. معنای سایت و شبکه خبررسانی یعنی آنکه به ساعت و دقیقه و لحظه اطلاع‌رسانی دقیق و جامع و صحیح صورت گیرد و کاربران در هر لباس و شغل و سطح تحصیلاتی از آنها بهره‌مند شوند، اما واقعاً این طور نیست. قصد ندارم در اینجا نام سایت یا شبکه خبری را افشا کنم‌، اما خودشان بهتر می‌دانند که چه سایت اینترنتی و شبکه خبری دولتی و غیر دولتی هرگز به روز نبوده و در حال خاک خوردن هستند! جامعه امروز‌، جامع پیچیده‌ای است و نیاز‌های این جامعه نیز پیچیده‌تر و لذا باید به امر اطلاع‌رسانی توجه خاصی شود‌؛ چر‌اکه آگاه‌سازی موجب افزایش ضریب امنیت مردم می‌‌شود و امنیت بیشتر هم سبب آرامش افزون‌تر خواهد شد. به همین دلیل وقتی که در یک دولت و حاکمیتی به اطلاع‌رسانی درست توجه می‌شود، در حقیقت به امنیت و آرامش شهروندان توجه خاصی شده است.

به نظر می‌رسد که وقتی یک سایت اطلاع‌رسانی و شبکه خبری و‌.‌.. چند روز احیا نمی‌شود و کسی به سراغ آن نمی‌رود بدان معناست که یا در آن سازمان و مجموع یا فعالیتی صورت نمی‌گیرد و یا به اطلاع‌رسانی بها و اهمیت داده نمی‌شود و پیشنهاد می‌شود که بی‌جهت هزینه دولت را افزایش ندهیم و بگذاریم چنین سایت‌هایی بسته شود. ایران کشوری پیشرفته و با بیش از ۲۱ میلیون کاربر اینترنتی در این عرصه نیز پیشگام است و از این رو وظیفه شبکه‌های اطلاع‌رسانی بسیار سنگین است و وقتی که یک شبکه یا سایت اینترنتی بعد از پنج یا ۱۰ و گاه ۱۵روز احیا و بازخوانی نمی‌شود، گویا بی‌توجهی دست‌اندر‌کاران به مقوله اطلاع‌رسانی است. جالب آنکه گاهی مسوولان همین شبکه‌ها از نحوه اطلاع‌رسانی در رسانه‌های مختلف گله‌مند هستند و هرگز به خود نمی‌گویند که در این زمینه تا چه میزان فعالیت دارند. انتظار ما به عنوان یک رسانه آن است که مسوولان شبکه‌های خبر‌رسانی و سایت‌ها و در نهایت مدیران و وزیران و دولت و قوای دیگر به این امر مهم توجه بیش از پیش داشته باشند‌.